Hey hey, hallo,
Is het alweer die tijd van het jaar? Het is donker buiten, houden jullie het nog vol? De lockdown is sinds vandaag flink minder gedeeltelijk. Zo krijgt 2020 een zuur staartje.
Voor iedereen die de mondhoeken wil laten krullen, scroll door naar het eind van deze nieuwsbrief voor een zoet toetje.
Ik kreeg het verwijt dat ik corona niet had zien aankomen vorig jaar. Daar valt wat voor te zeggen, maar ter verdediging: er zijn ook trends die ik eind 2019 voorspelde, die wél uitgekomen zijn. Welke? Lees snel verder. Daarna deel ik ook het artikel dat 2020 het best symboliseerde in mijn ogen. Zoals jullie inmiddels gewend zijn deel ik ook - zonder valse bescheidenheid - twee van mijn optredens in de media die ‘deze bijzondere tijd’ goed weergeven. Afsluitend niet een, niet twee, maar zelfs drie tips die als troost dienen bij het terugblikken op 2020. Een tijdloos jaar, dat als een elastiek dan weer strak stond en dan weer losjes lubberde.
Voor de nieuwe abonnees, nog even kort iets over deze nieuwsbrief. Elke twee weken op dinsdag krijg je mijn persoonlijke digitale foodtrend tour in je inbox, die begint met twee foodtrends, dan wat interessants om verder te lezen, iets over waar ik zelf mee bezig ben (waar is Gijsbregt) en onderaan altijd de tips voor wat lekkers. Lees hem helemaal of scan hem, na elke doorgetrokken streep begint een volgend item.
Dit is alweer mijn vierde nieuwsbrief. Voel je vrij om met me te delen wat je ervan vindt. Meer lezen? Hier vind je de vorige edities. Heb je een tip? Mail me, app me, Twitter me. You know the drill.
Oh, en deze nieuwsbrief is het leukst als die bij veel mensen komt die van foodtrends en lekker eten houden. Help mee en stuur hem door. Wees daarin niet te voorzichtig, iedereen kan zelf beslissen of ze zich abonneren, maar dat kan alleen als jij hen tipt.
Cheers,
Gijsbregt
Foodtrend terugblik: de leuke ketens komen eraan
Er komen nieuwe ketens aan die geleerd hebben van de wereld van fastfood én van de wereld van betere restaurants. Leuke zaken, die plekken waar we vaak snel “moeten” eten gaan opluisteren.
Dit schreef ik vorig jaar op de Buik. De horeca zou gaan professionaliseren. Dat vraagt om schaal en daarmee om ketens. Corona heeft deze trend in een stroomversnelling gebracht. Schaal en de bijbehorende financiering zorgen ervoor dat een concept kan worden aangepast en dat er ook tegen de stroom in geïnvesteerd kan worden in groei. Een van de Nederlandse voorbeelden daarvan is The Avocado Show. Hun locatie in Madrid is geopend, de zaken in Londen en Parijs worden nu gebouwd en een deal voor travel outlets (vliegvelden, stations) wordt binnenkort getekend.
Foodtrend terugblik: na het zoet komt het zuur
De aandacht voor zuur is weer terug. Als belangrijkste reden kan hiervoor fermentatie genoemd worden. Dit proces verzuurt bijvoorbeeld groenten, zodat deze langer houdbaar zijn. Denk aan zuurkool en aan kimchi, maar dit proces komt op veel meer plekken terug: zuurdesembrood, kefir en kombucha.
De zure smaak deed in 2020 opgeld. In het bier, in de wijn, op het bord en in de keuken. Zuurdesembrood bakken tijdens de lockdown, kombucha maken en groentes inmaken, door corona kwam het zuur terug thuis. Maar ook de grote merken en de horeca maakten gewag van het zure. Een mooi voorbeeld zijn de bieren van Rodenbach en de introductie van Fruitage dit jaar.
Verder lezen: bezorgd over bezorging?
Lees dan vooral dit interview met Thuisbezorgd topman Jitse Groen. Een perfecte kruising van de ooit bejubelde VOC-mentaliteit en Hollands pragmatisme. Groen bouwde en kocht in 20 jaar het een-na-grootste bezorgbedrijf ter wereld. Hij begeeft zich in wat marketingprofessor Scott Galloway de “menace economy” noemt en probeert in de NRC uit te leggen dat zijn bedrijf, mede door de Nederlandse wortels, niet zo gemeen is als de rest.
Of dat geruststelt? 2020 was het jaar van de grote doorbraak van bezorging. Het virus kluistert ons (wederom) aan huis en de bezorgers vormen de verbinding met onze geliefde horeca. Los van wat dit betekent voor bezorgers (Groen heeft deze mensen met cruciaal beroep tenminste in dienst), focus ik hier even op wat dit betekent voor de horecaondernemers. De Thuisbezorgd topman is duidelijk over de toekomst:
NRC: Kan een restaurant over tien jaar nog bestaan zonder aangesloten te zijn bij een platform?
Jitse Groen: „Onmogelijk.”
Bezorging groeit tegen de klippen op, per land blijven twee of drie reuzen over die de markt verdelen. Worden de bezorggiganten het nieuwe Facebook of Booking.com? Daar is de horeca zelf bij. Mijn visie is als volgt: zet alleen in op 3PD (third party delivery) platforms, als het je horeca business versterkt en zorg voor spreiding van je inkomsten, dus niet alles via deze platforms, maar ook via afhalen of zelf bezorgen. En na corona natuurlijk door gasten in je zaak te bedienen.
Waar is Gijsbregt? In de podcast van Cityguys en in Smaakmag
Zonder te veel te snoeven: elk medium vond me dit jaar om over hard seltzer te praten, maar gelukkig was er meer. Zoals deze podcast met Cityguys waarin ik uitgebreid mocht vertellen over het boek dat ik met Wouter Verkerk schreef over Horeca na corona. Als je niet van luisteren houdt, maar wel van lezen, lees dan dit interview met mij dat van de week in Smaakmag stond. Het is wellicht wat persoonlijker dan je van mij gewend bent, maar het lot van de horeca gaat me aan het hart.
Tips: drie keer streetfood van topchefs
Horeca lekkers voor de feestdagen thuis is makkelijk te vinden, bijvoorbeeld op de Buik van Amsterdam of Rotterdam. Maar wist je dat je ook zonder veel poeha, kan genieten van de beste chefs? Zij zijn en masse in de streetfood gestapt en dat is zo geweldig.
Probeer de cubano van Pelle Swinkels bij Ají in Rotterdam (zie de foto hieronder), de toasti van Guillaume de Beer bij Paindemie in Amsterdam of de bara van Soenil Bahadoer. Die laatste was al op tour in Rotterdam, Amsterdam, Veghel en Vianen. Houd de Instagram van Soenil in de gaten voor meer nieuws.
Van 2020 naar 2021
Over twee weken ben ik er weer. Dan blikken we vooruit op komend jaar en presenteer ik mijn foodtrends voor 2021, dwars door de pandemie heen. 🔮
Als jij deze nieuwsbrief interessant vindt, hou hem dan niet voor jezelf, maar deel hem met andere food liefhebbers (ja, echt doen).
Als je feedback hebt, tips met me wil delen of trends waar ik het zeker over moet hebben, laat het me vooral weten, via mijn social media of via gijsbregt@brightguys.nl.
Blijf bestellen en afhalen, ook voor de feestdagen. Dat is beter voor jou en voor de horeca.
Tot over twee weken.
Cheers,
Gijsbregt
Zoals in de intro beloofd, nog iets zoets om af te sluiten. Een van mijn favoriete schrijvers, over mijn favoriete lekkers: Roald Dahl over chocola. Een minuut plezier geteletransporteerd uit de ‘80s. Tijdloos.
Over deze nieuwsbrief
Ik ben Gijsbregt Brouwer, food trendwatcher, oprichter van de Buik en podcast host. Ik vind het heerlijk om mijn verhalen te delen en zo mensen te verbinden. Dat doe ik het liefst tijdens mijn lezingen en mijn tours. Die liggen nu grotendeels stil, gelukkig deel ik ook op mijn social media, via de Buik, via podcasts, in de media en via deze nieuwsbrief.