#5 dit zijn de foodtrends voor 2021
Corona trends, de Buik trends, wereldwijde trends en terras trends
Hey hey,
Kijken jullie ook zo vooruit naar 2021? Dan is deze nieuwsbrief speciaal voor jullie. Uiteraard met de beloofde foodtrends voor 2021, maar ook met een paar andere fijne vooruitblikken. Een volle nieuwsbrief. Vergeet niet: je kan makkelijk scannen, na elke foto begint een volgend item en elk onderstreept woord is een link waar je op kan klikken (probeer maar).
Het is geen tijd voor hosanna. Ik ben immer positief en de dagen lengen weer, maar - je wist dat de maar zou komen - er komen lastige maanden aan. Onze Zuiderburen speculeren in de media over een heropening van de horeca rond Pasen. In Nederland hoor ik dezelfde geluiden, maar dan in besmuikte gesprekken met ondernemers, alsof niemand een vroegere heropening wil jinxen.
Er komt geen bevrijdingsdag van corona en veel ontwikkelingen die we associeren met corona zullen blijven, ook als het virus door beter weer of vaccinatie naar de achtergrond verdwijnt 🤞. Daarom twee blokjes met foodtrends, eerst typische ‘corona-trends’ en daarna de trends zoals die al voor het achtste jaar op de Buik verschijnen. Ik verwijs naar een uitgebreide infographic van thefoodpeople (verder kijken) en naar een interview met mij voor Misset Horeca over terrastrends (waar is Gijsbregt). Ik sluit af met een paar fijne tips en - omdat de video met Roald Dahl over de wonderjaren van chocolade in editie #4 van zo’n succes was - met een foodvideo die goed is voor wat relativering.
Dit is mijn vijfde nieuwsbrief. Meer lezen? Hier vind je de vorige edities. Heb je een tip? Mail me, app me, Twitter me. You know the drill.
Deze nieuwsbrief is het leukst als die door veel mensen gelezen wordt die van food & trends houden. Help mee en stuur hem door. Naar je collega’s, naar je familie, naar je partner, naar je eet-date. Wees hierin ruimhartig.
Cheers,
Gijsbregt
Foodtrends: 2021 de ‘corona trends’
Veilig thuis, daarmee vat je het effect van corona op de wereld van eten en drinken samen. Thuis, dan springt bezorging (met haar broertjes afhalen, to-go, dinerboxen en webshops) het meest in het oog. Delivery gaat nog flink veranderen, bijvoorbeeld door de opkomst van nicheplatforms en omdat horeca meer zelf gaat doen. Thuis betekent ook voor de consument meer zelf doen. Zelf koken (duh), brood bakken, fermenteren, limonades en cocktails maken. De weg naar beter eten en drinken thuis is gevonden, deels via de horeca, deels via speciaalzaken (die groeien hard) en deels direct via boeren, wildplukkers of ambachtslui uit de buurt. Ik heb in deze tijd geen medelijden met de supermarkten, maar deze kwaliteitsslag kunnen ze (nog) niet volgen. Veilig omvat hygiënisch (zonder virus of andere ‘beestjes’), gezond, transparant, betrouwbaar en comfortabel. Dat wordt ingevuld door lokale producten waarvan de afkomst duidelijk is en bekende - geruststellende - gerechten en drankjes. Gezond wordt zoals vaker paradoxaal ingevuld: goed voor het lijf (meer groenten, minder alcohol) en goed voor de geest (meer vlees, meer alcohol).
Deze veranderingen in gedrag zijn niet zomaar terug te draaien. Hoe langer de lockdown duurt, hoe meer we allemaal wennen aan kwaliteit zonder gedoe in ons eigen huis. Gelukkig zijn er ook mensen die voorspellen dat er een geweldige zomer voor de horeca aankomt, zoals Sven Sallaerts in mijn podcast de Buik Live of zelfs nieuwe ‘roaring twenties’ aankondigen zoals Andrew Freeman in de New York Times.
Foodtrends: 2021 voor de achtste keer de trends op de Buik
Een trendwatcher watcht het hele jaar trend, maar de jaarwisseling is speciaal. Niet in de laatste plaats vanwege mijn ‘eigen’ foodtrends die ik - voor het 8e jaar op rij - presenteer op de Buik.
Dit zijn de 5 foodtrends voor 2021:
buiten is het nieuwe binnen
de zwammen komen
van merk naar plek
abonnement op je eten
nog een keer gebruiken
Lees de toelichting op de vijf trends op de Buik van Rotterdam of Amsterdam (de voorbeelden van zaken zijn aangepast per stad).
Verder kijken: infographic van thefoodpeople
Gelukkig ben ik niet de enige die op het jaar vooruitblikt. Food & Wine vroeg het aan (Amerikaanse) chefs en komt met een mooie lijst. Veel in lijn met hierboven, met ook veel aandacht voor cultuur en business.
Thefoodpeople uit het Verenigd Koninkrijk kwam met een complete infographic voor hun trends. Gourmet al fresco en streateries zijn trends die heel goed passen bij mijn ‘Buiten is het nieuwe binnen’.
Waar is Gijsbregt: in Misset Horeca met terrastrends voor 2021
Misset Horeca sprak uitgebreid met mij over de terrastrends van 2021. Natuurlijk kwam hard seltzer voorbij, maar ik heb ook mijn persoonlijke favoriet cider genoemd. Eten (handzaam, huisgemaakt en lokaal) en concept komen eveneens aan bod:
Want buiten is het nieuwe binnen en corona heeft dat nog meer versterkt. Gasten vinden het buiten nu prettiger dan binnen, en dat idee is niet zomaar verdwenen. Aanvankelijk hoorde het terras er een beetje bij, maar nu komt het veel dichter te liggen bij het totale plaatje van een zaak. Â
Er komen nog een paar mooie interviews en podcasts aan na deze nieuwsbrief (cliffhanger voor over 2 weken!).
Tip: dansend en drinkend 2021 in
Livestream én een borrelbox én lokaal. Frankie Dros van Blijdorp Festival en Containerbar Noord is al ruim tien jaar ‘on trend’. Ook dit jaar weer. Hij organiseert met zijn team een talkshow (met gastoptredens) slash online festival met DJ’s zoals David Vunk slash eet- en drankfestijn. Voor dat laatste werkt hij samen met veel bekende Rotterdamse merken en zaken, zoals Chez Jan, Bobby’s en Sappi. De dozen zijn al uitverkocht, maar aanmelden voor de livestream van Blij & Nieuw kan hier.
Ron Blaauw doet het net iets anders: de Stay Fuckin' Positive Eindejaarsshow met Selwyn Senatori en onder meer Alain Clark. Show is gratis, eten bestel je bij Ron. Let op: de show is op woensdag 30 december.
Dank je
Dank dat jullie mij lezen, hier en op alle andere plekken. Ik doe dit omdat ik sta voor delen en verbinden en daarom zijn jullie als betrokken lezers belangrijk voor mij. Alors, in het nieuwe jaar ben ik er weer met een verse editie van deze nieuwsbrief.
Als jij deze nieuwsbrief interessant vindt, hou hem dan niet voor jezelf, maar deel hem met andere food liefhebbers en help hen trendy het nieuwe jaar in (ja, echt doen).
Als je feedback hebt, tips met me wil delen of trends waar ik het zeker over moet hebben, laat het me vooral weten, via mijn social media of via gijsbregt@brightguys.nl.Â
Fijn 2021.
Tot over twee weken.
Cheers,
Gijsbregt
Foodvideo: paella van 2.000 jaar oud
Zoals in de intro beloofd, nog iets goeds voor het gemoed. Een video van een zeer goed bewaard gebleven termopolium, een afhaalrestaurant opgegraven in Pompeï. Directeur Massimo Osanna legt in het Italiaans uit waarom het zo bijzonder is (vertaling in de comments).
Wat zat er in de potten? Een soort paella waarschijnlijk en vooral wijn. O tempora, o mores, maar, als het om wijn en crisis gaat, blijven bepaalde zaken al millennia eender.
Over deze nieuwsbrief
Ik ben Gijsbregt Brouwer, food trendwatcher, oprichter van de Buik en podcast host. Ik vind het heerlijk om mijn verhalen te delen en zo mensen te verbinden. Dat doe ik het liefst tijdens mijn lezingen en mijn tours. Die liggen nu veelal stil, gelukkig deel en verbind ik ook op mijn social media, via de Buik, via podcasts, in de media en via deze nieuwsbrief.