#1 - bezorgen tot in de woonkamer
Over duurzaam bezorgen, appels met peren vergelijken en high end snacken
Hey, hallo, welkom bij mijn eerste officiële nieuwsbrief,
Twee weken terug schreef ik mijn nulde nieuwsbrief om te voelen hoe zoiets gaat, om feedback van jullie krijgen en om naar te kunnen verwijzen als mensen zich willen inschrijven. Kort en goed: het voelt goed, ik kreeg goede feedback (meer plaatjes, obscuurdere tips) en ik heb nu al 120 abonnees.
Voor iedereen die de proefeditie gemist heeft, een korte uitleg. Gijsbregt fileert is een digitale versie van mijn foodtrendtours. Zo heb ik het 14 dagen geleden verwoord:
Mijn nieuwsbrief komt (in ieder geval voorlopig) elke twee weken uit. Op dinsdag. Er is altijd ruimte voor foodtrends, voor iets te lezen, kijken of te luisteren buiten mijn nieuwsbrief om, voor waar ik te vinden ben (offline en online) en ik eindig altijd met een tip zodat je zelf lekker kan gaan proeven. Ik begin altijd met een korte introductie.
Deze nieuwsbrief pakt uit over bezorgen, niet zo vreemd in tijden van thuis zitten en gesloten horeca. Bezorgen kan duurzamer, gelukkig zijn er op dat gebied ontwikkelingen. Weet jij wel uit welke keuken jouw maaltijd komt die bezorgd wordt? Enter the virtual brands and ghost kitchens. Ook gaat het over gezond eten (appels) en minder gezond eten (snacks, maar wel op sterrenniveau).
Dit is mijn eerste echte nieuwsbrief. Laat me vooral weten wat je ervan vindt. Wat moet anders? Beter? Wat mis je? Mail me, app me, Twitter me. You know the drill.
Cheers,
Gijsbregt
Foodtrend: duurzaam bezorgen
Het zal hier nog vaak genoeg over bezorging gaan. Food delivery is een trend, die op vele manieren valt te belichten. Corona heeft de bezorgrevolutie een enorme duw in de rug gegeven. Ook afhalen en to go krijgen een flinke boost. Belangrijkste nadeel is al die verpakking. Het grootste deel is wegwerp en dan vaak ook nog plastic. Het duurzame devies is reduce, reuse, recycle. Dus minder gebruiken, vaker gebruiken en dan pas (afbreekbare/gerecyclede) wegwerpverpakkingen. Dat is niet makkelijk, maar er is vooruitgang. In de retail biedt Pieter Pot verpakkingsvrije boodschappen en in de foodservice is het eveneens Rotterdamse Packback bezig met een serie pilots met herbruikbare bowls (en binnenkort ook koffiebekers). Inclusief handige app met beloning voor mensen die hun gedrag duurzaam verbeteren. Luister hier de podcast met oprichter Tristan Algera.
Foodtrend: appel als merk
De appel. Is dat nu ineens een foodtrend? Zo oud als de weg naar Rome of eigenlijk naar Kazachstan. Het meest gegeten fruit onder ons nuchtere volkje. Kennen jullie de Sprank? Dat is een nieuwe appel. Naast de Elstar, de Jonagold en de Goudreinet verschijnen steeds vaker nieuwe appelsoorten die zich meer gedragen als appelmerken. Zo kan fruit beter concurreren met voorverpakte voeding uit de fabriek, die foodmarketing hebben uitgevonden en groot gemaakt. In de VS werd vorig jaar de Cosmic Crisp gelanceerd met een ongekend marketingbudget en een heuse PR-stunt. Albert Heijn lanceert deze nieuwe appel met iets meer bescheidenheid: een persbericht om aandacht te vragen voor de ‘sappige, volzoete, knapperige appel met een zuurtje en een bite’. De appel kost wel ineens net zoveel als een chocoladereep of ijsje van een bekend merk. Ook dat is marketing.
Verder lezen: virtual brands en ghost kitchens
Lang niet alles wat je bezorgd krijgt als je bestelt via een app van Thuisbezorgd, Deliveroo of Uber Eats (de zogenaamde Third Party Delivery platforms ofwel 3PD) komt uit de keuken van een traditioneel restaurant. Steeds vaker komen gerechten uit keukens van cateraars, hotels of zelfs uit speciaal daarvoor ingerichte garageboxen of containers. Ghost of dark kitchens worden deze keukens zonder restaurants genoemd. Ook zien we dat bestaande restaurants ervoor kiezen om niet alleen hun eigen gerechten aan te bieden op de 3PD platforms, maar ook andere concepten. Zo biedt Han Ting, bekend van onder meer Umami by Han, ook Japanse sandwiches en Japanse curry’s aan, allemaal als eigen virtuele restaurants in de apps. Ook Sugo van horecaondernemer Herman Hell biedt zijn pizza’s aan uit diverse restaurants in het land. De eerste Sugo virtual kitchen stond in de Alexanderpolder in Rotterdam. We zijn nog niet klaar met virtual brands en ghost kitchens, wil je weten waarom, lees dan dit sterke verhaal van Kristen Hawley op Eater.
Waar is Gijsbregt? In het Entree Magazine met een verhaal over restaurantshops
Elke maand schrijf ik over een #foodtrend in Entree Magazine. Dit maal over hoe restaurants steeds meer supermarkten of delis worden, mede als gevolg van de pandemie en de lockdown(s). Van marché tot supermercato tot épicerie. Bij welk restaurant shop jij?
Tip: laaf je aan comfortfood op finedining niveau
De pandemie brengt genoeg ellende, maar er zijn lichtpuntjes: topchefs die heel bereikbaar koken, bijvoorbeeld. Gerechten moeten nu vertrouwd voelen: herkenbaar eten, uit de buurt, dat warmte, rust en troost biedt. Risicoloos voor eter en ondernemer. We hebben al genoeg avontuur.
Mijn tips: stamppot bij sterrenchef François Geurds (FG**), huisgemaakte snacks van Richard Meijer (Sans Frou Frou), de gehaktbal van Michiel van der Eerde (Baut) of de soep van Rogier van Dam (Lastage*).
Over deze nieuwsbrief
Ik ben Gijsbregt Brouwer, food trendwatcher, oprichter van de Buik en podcast host. Ik vind het leuk en nuttig om mijn kennis over de wereld van eten, drinken en gastvrijheid te delen, dat doe ik op mijn social media, via de Buik, via podcasts, in de media, tijdens mijn lezingen en mijn tours en via deze nieuwsbrief.
Als jij deze nieuwsbrief interessant vindt, hou hem dan niet voor jezelf, maar deel hem met andere liefhebbers van (lekker) eten, horeca en foodservice.
Als je feedback hebt (genoeg foto’s, te veel foto’s?), tips met me wil delen of trends waar ik het zeker over moet hebben, laat het me vooral weten, via mijn social media of via gijsbregt@brightguys.nl.
Tot over twee weken, hou je haaks en blijf lekker eten.
Cheers,
Gijsbregt