Hey hey,
Zoals beloofd in mijn vorige nieuwsbrief een speciale editie over (restaurant)design.
Deze (50e!) editie van de nieuwsbrief staat bomvol inspiratie en vermaak. Ik heb afgelopen jaar meer dan 1.000 restaurants bekeken, online, op social media, maar ook in real life, in tientallen steden van New York City tot Riyad, van Parijs tot Düsseldorf en ik kreeg tips van mijn trendspotters uit onder meer Valencia en Shanghai. De zaken die hun nek uitsteken met opvallend design heb ik hieronder (met foto’s) in zeven categorieën gezet. Mail me vooral als je meer wil weten: gijsbregt@brightguys.nl. Ook als je zelf nieuw design bent tegen gekomen en met me wil delen.
Geniet van de mooie ontwerpen.
Cheers,
Gijsbregt
Design trend 1: it’s a jungle in here
Ka’teen in Hollywood (via Eater)
De natuur vecht voor haar bestaan en dat zien we terug in de grote steden. Meer binnen buiten doen, zoals dineren en borrelen op schitterende terrassen. En meer buiten binnen doen, zoals alles dat groeit en bloeit naar binnen halen. Niet verrassend loopt Mexico voorop in deze trend. Het gaat om levend groen. Als je faket, doe dan flink nep: er zijn gigantische gestileerde bomen, zoals bij Kula in Rotterdam en Tuya in Boekarest.
Vivo, Orihuela: groen binnen en leven in haar naam;
Ling Ling, Mexico City: overdadige vegetatie;
La Diva, Valencia: art deco groen.
Design trend 2: space craft glitter
3 Warehouse in Shanghai (via sgss8)
Mijn spion in Shanghai kwam met bovenstaande tip en ik tuimelde in het konijnenhol van mijn dromen: sci-fi is ineens een ding. Toegegeven het is vooral in China een trend, maar we gaan naar futuristische ontwerpen vol shiny objects. Niet de vieze toekomst van Bladerunner, maar het strakke en optimistische van Star Trek en Buck Rogers, soms met een knipoog naar Nintendo en Manga.
Espressonist, Xanthi: 50’s diner van de toekomst;
Platform One, Melbourne: club met gewelddadige vibes;
Forest Lounge, Xi’an: 3x woordwaarde; natuurlijk x futuristisch x organisch.
Design trend 3: modern go happy
Bun Burgers in Turijn (via Masquespacio)
Een goede vriend van mij reist veel en is vaak in de Golfstaten waar de Azië, Amerika, Afrika en Europa bij elkaar komen. Hem viel op dat het lichte hout en de zachte tinten van Nordic design aan het plaatsmaken zijn voor felle stripachtige kleuren. De duidelijke lijnen en kleuren van Mondriaan of de pop-art van Warhol vindt zijn weg naar onze eetgelegenheden.
Good Measure en Bomboloni’s (van Volare), Amsterdam: fel in de hoofdstad;
Mâche, Parijs: alsof Mondriaan groen heeft ontdekt;
Living Room, Osaka: aan kleurig meubilair geen gebruik;
Soft Touch, Medellin: nomen est omen, mag ik hier wonen?
Bombay Bicycle Club, Kaapstad: minder modern, eerder eclectisch kleurrijk.
Design trend 4: oud geld chic
Old Dutch in Rotterdam (via de Buik van Rotterdam)
Ineens zag ik op TikTok een video van een jonge kerel die op straat loopt en vertelt over welke merken je zou moeten kopen als je oud-geld-rijk wilt ogen (hint: geen Balenciaga, wel Brioni). Robb Report pakte uit met een analyse van de ‘Old money aesthetic’, die diep in de horeca dook. De trolley voor tafelbereidingen is weer gesignaleerd en het is jammer dat Amstel Hotel gaat verbouwen want wat willen we ons graag wentelen in de decadentie van weleer.
The Duchess, Amsterdam: over the top klassiek poep-chique;
Bemelmans Bar, New York: uit het artikel van Robb Report;
Central at Shangri La, Colombo: groen en een tikkeltje koloniaal decadent.
Design trend 5: retro holiday
Caravan Swim Club in Los Angeles (via Instagram)
Vorig jaar schreef ik in Entree Magazine over de opkomst van retro vakantie design in de horeca: “de stijl van de vroegere Amalfikust, of met art-deco-elementen van Miami Beach uit de jaren twintig. Met veel pistachegroen, azuurblauw, zacht-oranje en roze”. Deze ontwikkeling staat nog als een huis. Leven is er niet eenvoudiger op geworden en we ontsnappen maar wat graag.
Native, Londen: poppenhuis waar alles zelf gemaakt is vibe;
The Flamingo Grill, Boca Raton: een écht vakantie oord, check die mural;
Sexy Fish, Miami: Instagram hoorn des overvloeds in een aquarium;
Overeasy, Singapore: waren ze allemaal maar zo ongerept.
Design trend 6: dungeons and dark matter
The Club Room, Singapore (via Facebook)
Dramatisch, donker en overdonderend. Het gewicht van de aarde drukt op ons en we verstoppen ons voor wat er boven ons en buiten gebeurt. Kelders en spelonken met schaars licht beschutten ons zodat we kunnen dansen op de vulkaan.
Pluto, Hefei: zelfs het groen is donker hier;
Buddha Bar, NYC: duister als een smaragd;
Le Coq, Hangzou: de golven in de buis beschermen je;
XU JI, Changsha: seafood eten alsof je onder water zit.
Design trend 7: organix
Begin Restaurante in Valencia (via Maikel Kleinjan)
De zachte vormen, losse lijnen en biologische structuren vormen het tegenwicht voor de metalen en/of donkere toekomst. Met pastelkleuren die het zo goed deden in de vroege dagen van Instagram-gestuurd ontwerp.
Café Krujok, Voronej: klei-achtig, benieuwd of het goed zit;
1111 ones, Hong Kong: als door de wind gevormd;
Jesús Malverde, Rotterdam: alle meubelen handgemaakt;
Nao, San Jose de Cabo: fijne kiezels op keiformaat boven je.
Zo veel te doen
We kunnen bijna het driejarig bestaan van corona memoreren en de toekomst voor ons allemaal is er niet rooskleuriger of eenduidiger op geworden. Toch openen er meer horecagelegenheden dan ooit te voren. Bovenstaande designs laten - gelukkig vaak impliciet - zien in wat voor onzekere tijden we leven.
Heb jij in een mooi restaurant gegeten of een vette bar gezien, laat het me weten, via gijsbregt@brightguys.nl. Wil je meer linkjes, check m’n Twitter, wil je zien wat ik eet, volg me op Instagram (met hier al mijn hoogtepunten uit NYC en hier uit Parijs). Wil je meer weten over mij of met mij op food trendtour, check dan deze bio op mijn site.
Tot over twee weken.
Cheers,
Gijsbregt