#49 koude koffie en thee met ballen
Over de gigantische ruimte tussen warme dranken en frisdranken
Mijn volgende nieuwsbrief gaat over restaurantdesign. Ik heb honderden restaurants online en ‘in real life’ bezocht en deel deze - gekoppeld aan enkele opvallende trends - over 2 weken. Mocht dit voor mensen in je omgeving interessant zijn, stuur deze nieuwsbrief dan alvast door naar hen, dan kunnen zij zich aanmelden.
Hey hey,
En toen was het eind augustus en lagen de pepernoten alweer in het schap (Hema pakt dit top op) en zette de Verenigde Staten zich schrap voor komst van de PSL: de Pumpkin Spice Latte. Het teken dat de herfst begonnen is, groot gemaakt door Starbucks. Zie hieronder hoe deze eruit ziet1:
Helemaal links is de ‘gewone’ PSL (espresso, melk, slagroom en ‘pompoen’-kruiden, nootmuskaat, kaneel en kruidnagel). In het midden is de iced versie (zelfde verhaal, maar dan ‘over ice’) en rechts is de cold brew versie (koud gemaakte koffie, met iets andere kruiden). Bij deze serie van koffie-met-melk-dranken presenteert Starbucks altijd een serie Frappuccino’s: de koffiemilkshakes voor volwassenen. In 2021 was er een Apple Crisp variant (denk aan appeltaart) en natuurlijk een PSL-variant.
Latte - over ice - cold brew - frappuccino. Slechts 1 van deze 4 dranken is warm, de andere 3 zijn (ijs)koud. Toch verbaasde het mij toen de Howard Schultz (de oprichter van Starbucks en inmiddels weer interim-CEO) bij de meest recente earnings call vertelde dat 75% van alle verkochte drank bij Starbucks koud is. Daarmee is de koffieketen een directe concurrent van Coca Cola (dat niet voor niks een paar jaar geleden Costa Coffee overnam) en andere frisdrankgiganten.
Er is een gebied ontstaan van koude dranken in het midden tussen frisdrank, koffie en thee. Daar wilde ik het in deze nieuwsbrief over hebben.
Ik schreef bijna een jaar geleden over de toekomst van koffie, over koffiegemak thuis en ‘beyond coffee’, lees die editie hier.
Hieronder presenteer ik:
foodtrend 1: bubble tea
foodtrend 2: de kick van cafeïne
Verder lezen: Eater LA over boba tea
Waar is Gijsbregt: ik plug maar liefst vier media-optredens
Foodtip: mijn favoriete frozen bubble tea smaak
Foodvideo: zo maak je een PSL op TikTok
Cheers,
Gijsbregt
🍴Heeft iemand je deze nieuwsbrief doorgestuurd, schrijf je dan in: zo mis je nooit meer foodtrends en -tips.🍴
Foodtrend: bubble tea
In de nulversie van mijn nieuwsbrief schreef ik over bubble tea. In de twee jaar die volgden werd de bubbel alleen maar verder opgeblazen. Recent telde ik in Rotterdam al meer dan 15 bubble tea bars, in Amsterdam zijn het er meer dan 20. Ondanks het randstedelijke karakter van de (koude!) thee met tapiocaballen trof ik (van oorsprong Duitse) concepten in Maastricht en Eindhoven. Maar als ik iemand in mijn eigen omgeving (relatief wit, relatief Gen X/GenY) vraag of ze wel eens boba2 tea op hebben, dan is het antwoord altijd ontkennend, tenzij ze met (hun) kinderen op pad waren.
Bubble tea is booming. De markt zou zich volgens rapporten verdubbelen van rond de 3 miljard dit jaar tot $5 miljard wereldwijd in 2027. Dat lijken mij lage cijfers. Een van de belangrijkste redenen voor dit succes is dat het echt een uitje is: je maakt de parels gewoon niet zo makkelijk thuis, het is (to go) horeca pur sang. Daarbij zien de grote doorzichtige bekers met kleurrijke concocties er goed uit op de short video’s van TikTok en co.
De toekomst van bubble tea ligt in hogere kwaliteit (alle thee in Nederland komt bijvoorbeeld maar van twee verschillende leveranciers), meer onderscheid, in de overstap naar andere segmenten (iemand trek in koffie-boba-bingsu-ijs) en in de adaptatie door andere horeca (bubble cocktails anyone?).
Mijn advies: ga eens naar een bubble tea bar in de buurt. Kies een type en smaak thee, een vulling (naast de parels, vaak ook fruit dat soms ‘popt’ of zelfs kaas) en vraag om minder suiker als je niet van (te) zoet houdt. Meer uitleg nodig? Bekijk het item dat Jeugdjournaal met mij schoot vorig jaar.
Coco Fresh (in de Rotterdamse Koopgoot) behoort tot de grootste bubble tea franchises ter wereld met meer dan 4.500 locaties
Foodtrend: de kick van cafeïne
Eind vorig jaar was ik op het grootste dance festival van het Midden-Oosten in Riyad. Er werd geen alcohol geschonken en ik was benieuwd naar de alternatieven. Op het VIP-deck was er volop ruimte voor lurken aan de waterpijp (in allerlei smaken), op de rest van het festival waren er drie type bars: frisdrank (in diverse mixen), koffiebars (koude koffie) en energy drinks (Red Bull in de non-alcoholische mix). De cafeïne van koffie en Red Bull werd hier ingezet als alternatief voor alcohol, dit werd aangevuld met de juiste beleving, taps op de bar en shakend barpersoneel.
In de VS is Dutch Bros (ja de broers kwamen echt uit Nederland) een van de grootste concurrenten voor Starbucks. Essentieel in hun succes zijn hun koude dranken, zowel hun fruitachtige limonades als hun eigen Rebel Energy Drink. De koude dranken in beide categorieën hebben flitsende namen en kleuren en spreken een jonge(re) doelgroep aan (lees hier meer over Gen Z).
Er dient zich een nieuwe categorie aan tussen de koude koffies en energy drinks uit blik. Personaliseerbaar zoals bij Starbucks, kleurrijk zoals bubble tea en met de juiste kick zoals bij energy drinks.
Tap uit Saoedi Arabië heeft de presentatie van hun koffiemixen dik op orde
Verder lezen: over LA boba culture
Eater is een van mijn favoriete websites uit de VS. Ze schreven voor hun Los Angeles uitgave een special over bubble tea. Zeer de moeite waard, ook als je niet meteen naar the city of angels afreist. Lees het dossier hier.
Waar is Gijsbregt: AD, Entree, Bekt Lekker de podcast en Horecaweek
Het was een echte augustusmaand en toch weer niet. Voor de mensen die het gemist hebben 4 publicaties met mij:
AD: ik schrijf met regelmaat over foodtrends voor het AD. Lees de laatste over restaurants op het strand hier;
Entree Magazine: mijn vaste rubriek in Entree ging over lichte cocktails (inclusief mijn persoonlijke favoriet de michelada);
Bekt Lekker de podcast: inmiddels 5 afleveringen staan er in je podcast app, abonneer je hier en luister ze allemaal;
Week van de Horeca: over een onderwerp dat me aan het hart gaat, personeel in de horeca.
Tip: deze smaak bubble tea moet je proberen
Taro is ongelofelijk populair vanwege zijn paarse kleur. De wortel vind je terug in veel patisserie uit bijvoorbeeld China, maar ook als kleur- (en smaak)maker in bubble tea. Ik kocht deze frozen versie bij Bao Haus op de Hoogstraat, maar je vindt vergelijkbare caloriebommen vast in je eigen Oost-Aziatisch eethuis of bubble tea bar.
Milkshake voor volwassenen
Deze week ging er (weer) een TikTok-video viral van een Starbucks-medewerker die niet blij was met haar gast: watch me make a grown adult their 6 AM milkshake.
De #ophef ging over de Starbucks medewerker die niet echt zin had in haar werk (en wel zou moeten hebben). Daar is veel over te zeggen, gezien de moeite die Starbucks in de VS neemt om de organisatie van vakbonden tegen te gaan.
De ophef had ook kunnen gaan over wat deze dame zegt: een milkshake voor een volwassene om 6 uur in de morgen. Koffie biedt ons als mensen veel (goed en soms minder goed3), maar in haar puurste vorm is het compleet calorieloos. Een grote Frappuccino van Starbucks bevat bijna 500 calorieën en een large Rebel Energy Drink bij Dutch Bros bevat er nog meer. Wellicht kan de CEO van een van deze bedrijven daar wat dieper op ingaan tijdens de volgende earnings call?
Foodvideo: zo maak je een Pumpkin Spice Latte Frappuccino
TikTok is een eindeloze bron van ‘recepten’ vanuit de keukens van (fast food) restaurants of vanachter de toonbank bij koffiebars. Zie onder hoe je de PSL Frappuccino maakt.
Dit is het assortiment van 2021, Starbucks lanceert naar alle waarschijnlijkheid deze week het herfstmenu voor 2022.
Boba is Taiwanees slang voor borsten, dus thee met tieten in de titel hàd gekund.
Ik ben team pro-koffie en de wetenschap staat grotendeels aan mijn zijde, maar er zijn ook mensen die minder enthousiast zijn, zoals Michael Pollan.