#27 de vierde - of zesde - koffiegolf
Zonder gedoe en met barista kwaliteit, zo drinken we koffie thuis
Hey hey,
First wave: bij ons thuis stond vroeger een filterkoffiezetapparaat, daar ging gemalen roodmerk in van DE - of AH - en mijn moeder spaarde de zegels. Om blikken mee te kopen, waar dan de koffie - of de zegels - weer in werden bewaard. Second wave: met mijn tante ging ik in Palo Alto naar Peet’s. In mijn herinnering was het een donker zaakje, waar zij hele bonen kocht, die thuis gemalen werden en waar espresso van werd gezet. Third wave: bonen kopen van Rotterdamse roasters of bij kleine koffiebars in het buitenland en daar thuis zelf koffie van zetten.
Er zijn nog net geen oorlogen gevoerd over in welke wave we ons ondertussen bevinden (iemand al voorbij de fifth wave?), maar dat koffie zich spectaculair ontwikkeld heeft de afgelopen decennia is evident. Koffie is - na water - de meest gedronken drank op aarde en is de motor van ‘onze’ kapitalistische maatschappij. Dat zal zo blijven tot al het werk door robots wordt gedaan, net zo goed zal koffie zich blijven ontwikkelen. Hoe?
Bij Foodtrend 1 ga ik in op nieuwe manieren van thuis koffie zetten, bij Foodtrend 2 op (Better for you) alternatieven voor koffie. Bij Verder lezen twee artikelen om je onder te dompelen in koffie: een duidt op een nieuwe verlichting, de ander zegt dat we moeten stoppen met cafeĂ¯ne. Bij Waar is Gijsbregt mijn podcast met de marketing director van Nespresso. Net als mijn moeder vroeger, drink ik al jaren filterkoffie thuis. Wil je weten welke, zie de tip. Bij de foodvideo kijken we naar een koffiehype die in nog geen anderhalf jaar tijd twee keer trendy was/is, een keer door de lockdown en een keer door Squid Game. đŸ‡°đŸ‡·
Cheers,
Gijsbregt
Eerdere edities van deze nieuwsbrief vind je hier. Er zijn er meerdere die goed aansluiten bij deze nieuwsbrief, lees meer over drankjes:
Sta jij ook elke dag op met koffie, deel deze nieuwsbrief dan via onderstaande knop. EĂ©n persoon die net zo betrokken is als jij zou ik al heel erg waarderen. Twee is beter.
Foodtrend: koffiegemak met baristakwaliteit
Koffie wordt nog steeds het meest thuis gedronken (rond de 70%). Dat heeft zich als volgt ontwikkeld: koffiezetapparaat —> Senseo —> Nespresso. De emancipatie van de koffie buitenshuis laat zich het best samenvatten in een woord: barista. Genoegzaam belachelijk gemaakt, maar deze koffieconnaisseur en -bereider zorgt - door kwaliteit, setting en verhaal - ervoor dat mensen zonder morren bakken met euro’s uitgeven voor hun bakkie pleur. Minder cynisch gezegd: waarde hechten aan het product dat ze drinken.
De thuiswerkcrisis van afgelopen anderhalf jaar heeft ons geleerd dat we deze waarde ook thuis willen hebben. We kunnen niet zonder die specialty coffee en eigenlijk ook niet zonder de barista. Dus ontstaat er een nieuwe vorm van koffie thuis, waarin gemak, smaak, ervaring en verhaal samen komen, vaak in abonnementsvorm. Zoals Trade, dat koffiebonen van kleine branders voor je cureert en handig naar je huis stuurt. Of zoals Copper Cow Coffee en Cometeer die koffie van barista kwaliteit beloven, zonder gedoe, door nieuwe technologie en directe relaties met de koffieboeren.
Nespresso probeert zichzelf ook te ‘disrupten’ met de Vertuo en een zeer uitgebreide range aan smaken, steeds vaker direct gekoppeld aan boeren of regio’s, zoals de onafhankelijke roasters dat ook doen.
Copper Cow Coffee (links) en Cometeer Coffee
Foodtrend: beyond coffee
Is koffie af? Dat lijkt me niet, qua smaak is er veel te kiezen en het niveau, zeker van specialty coffee, is bizar hoog. Er valt veel te winnen in de keten, zowel als het gaat om waardecreatie als om duurzaamheid. Bulkkoffie heeft nog alle facetten van kolonialisme, zelfs nu meer dan 20 jaar in de 21e eeuw.
In deze eeuw kijkt de consument met andere aandacht naar haar eten en drinken. Waar de producten vandaan komen, maar ook naar wat ze doen. Ik schreef er eerder al over in mijn nieuwsbrief over Better for you.
… functional food: eten met extra features, zoals nootropics je hersenen beter laten functioneren, gefermenteerde gerechten goed zijn voor je darmen of producten als Soylent ervoor zorgen dat je ‘al’ je noodzakelijke nutriĂ«nten binnenkrijgt.
Koffie leent zich bij uitstek voor functionalisering. Ten eerste omdat de psychoactieve en fysiologische eigenschappen inherent zijn aan het donkere brouwsel, ten tweede omdat het zo veel en vaak gedronken wordt. Dus zien we een hausse aan koffiesubstituten op de markt verschijnen, vaak gemaakt van adaptogene ingrediënten zoals guarana, zwammen, cacao of zelfs rooibos.
Vitamin coffee uit de webshop van Holland & Barrett en de voordelen van Myco Fuel Coffee
Verder lezen: moeten we stoppen met cafeĂ¯ne?
Van de zomer las ik Made in Europe van Pieter Steinz, mijn oog bleef hangen op het hoofdstuk over de Europese koffiehuiscultuur, die hij omschreef onder het lemma CafĂ© New York in Boedapest. Het koffiehuis was in Europa (en ook erbuiten) de plek voor intellectuelen, filosofen, schrijvers en kunstenaars om elkaar te treffen en om te komen tot hun grote ideeĂ«n over de wereld, de politiek, democratie en meer. De focus, afkomstig uit cafeĂ¯ne, speelde daarbij een essentiĂ«le rol.
Als je wil weten hoe dat zit en of we een nieuwe ronde van verlichting ingaan, lees dan deze analyse van Web Smith (van 2PM). Als je wil weten of het nu wel zo’n goed teken is dat de hele wereld verslaafd is aan cafeĂ¯ne, lees dan dit artikel van Michael Pollan in The Guardian.
Café New York, foto uit Made in Europe van Pieter Steinz
Waar is Gijsbregt:Â in de podcast met Erik van Houten van Nespresso
Als Senseo thuis koffie makkelijk heeft gemaakt, dan heeft Nespresso thuis koffie zetten makkelijk Ă©n lekker gemaakt. Het Zwitserse merk heeft de consument, met behulp van de zwoele oogopslag van George Clooney, bekend gemaakt met D2C (direct to consumer). Diezelfde consument kijkt nu anders naar koffie. Hoe gaat Nespresso daarmee om?
Luister het gesprek dat ik had met Erik van Houten, director marketing voor Nespresso in Nederland.
Tip: Shokunin, koffie van de koffieprofessor
Jelle van Rossum wil liever niet gestoord worden als hij koffie aan het branden is. Logisch, dus maak even een afspraak met hem als je bij hem langs gaat in de kelder van het Keilepand of bestel de bonen via zijn site. Wil je weten waarom ik zo’n fan ben van Jelle, lees dan dit verhaal op de Buik van Rotterdam. Je kunt ook bij zijn zus Aukje langs gaan in Zutphen, bij Van Rossum’s Koffie.
Jelle cupt koffie in zijn branderij
Kijk de keten door
Er zit veel onrecht in de koffieketen en iedereen die het kan betalen, zou goede koffie moeten drinken, vanwege de economische en duurzame impact die juist ingekochte koffie heeft. Maar dat is nog niet zo makkelijk, niet alleen door de prijs, maar ook door het gebrek aan transparantie in de keten.
Houd je koffiemerk, koffieverkoper, je koffiezetter, je koffiebrander, je koffie-importeur, je koffiehandelaar verantwoordelijk voor waar de koffie vandaan komt en of de koffieboer goed betaald wordt (2% is de huidige stand van zaken). Daarom pleit ik - naast goede internationale wet- en regelgeving - voor een blik door de keten. Daar zijn de kleine koffiebranders allang mee bezig (Jelle bijvoorbeeld), er wordt gewerkt aan technologische oplossingen (kijk eens naar Fairchain of het door mij al vaker genoemde PinDuoDuo) of zorg voor korte ketens, door bijvoorbeeld in de kas koffie te telen. Bovenal, maak het sociaal, interessant, spannend en belonend om te weten wat er in de keten gebeurt.
Als jij deze nieuwsbrief interessant vindt, hou hem dan niet voor jezelf, maar deel hem met andere food liefhebbers en verbind hen zo aan deze trends over eten, drinken en hospitality.
Moet ik jouw koffie of alt coffee echt proberen, stuur me een berichtje, via mijn social media of op gijsbregt@brightguys.nl.
Wil je meer weten over mij, check dan diezelfde social media of deze bio op mijn site.Â
Tot over twee weken.
Cheers,
Gijsbregt
Foodvideo: dalgona coffee, twee keer populair in 1,5 jaar tijd
Aan het begin van de lockdown zat iedereen thuis en zorgde TikTok voor een heuse dalgona coffee hype. De Koreaanse koffie schuimt je kopje uit, net als het ‘honingkoekje’ waarnaar de koffie vernoemd is. Nu we gewoon weer op pad kunnen voor onze koffie, blijkt dalgona alsnog een tweede leven in de hype cycle te hebben. Door Squid Game, de Netflix serie die al honderden miljoenen kijkers trok. No spoiler alert, maar in de serie draait het om de koekjes en niet de koffie. Kijk zelf hoe je deze combineert in onderstaande video, die nog lekkerder is met het geluid aan.