#2 - restaurants en media - special edition
Eerste speciale editie over één thema: corona communicatie
Hey, hallo, welkom aan mijn trouwe lezers en aan alle nieuwe abonnees,
Nog geen twee nieuwsbrieven uit en nu al een special edition, zo gaat dat bij Gijsbregt fileert. Dat komt deels door de feedback die ik van jullie krijg en deels omdat het fijn is om op één thema wat dieper in te gaan. Ook merkte ik, toen ik vorige week - geheel coronaproof - op een food trendtour was, dat er veel vragen rondom dit thema waren.
Wat die vragen dan zijn? Dat zijn varianten op: hoe wordt er nu in de horeca gecommuniceerd? Het valt op dat dit veel via social media gaat, maar ook via de bezorgplatforms, kranten en blogs en nog steeds via print. Lees verder om te kijken hoe dan precies. Ik presenteer onderaan deze nieuwsbrief nog een goed voorbeeld, waar je meteen zin van krijgt. Je bent gewaarschuwd.
Dit is de tweede editie van mijn nieuwsbrief en het is meteen een special edition. Laat me vooral weten wat je ervan vindt. Geeft één thema meer verdieping en zorgt het voor verbinding? Mail me, app me, Twitter me. You know the drill.
Cheers,
Gijsbregt
Corona communicatie
Horeca is storytelling. Al zijn er genoeg snobs die wel eens moe worden om te horen waar de wijn vandaan komt of om te vernemen dat het biggetje een goed leven heeft gehad, de verhalen maken het eten en drinken lekkerder.
Als gasten missen we deze verhalen misschien minder dan we zelf door hebben. Maar de sjeu is er wel een beetje vanaf (zoals bij zo veel deze periode).
Als ondernemer mis je de directe relatie met je gast. Je voelt hem in je portemonnee: geen toevallige binnenlopers, geen upsell of cross sell, geen uitnodiging om volgende week terug te komen voor de bijzondere paddenstoelensoep of wild-avond.
Als merk in eten en drinken mis je de horeca als plek om je merk te laten zien. Met of zonder zichtbare branding, je merk wordt door minder mensen gezien in de context waar het thuishoort.
Als horeca-ondernemer is zelf doen een optie. Een ander laten doen ook. Als je het maar bewust doet, de regie houdt en bij je eigen concept blijft.
Zelf doen: online communicatie
Online communicatie leent zich goed voor het slaan van de brug tussen gast en zaak. De boodschap kan actueel zijn en de kosten zijn niet al te hoog. Als het om social media of een nieuwsbrief gaat, dan heeft de gast bewust gekozen om de relatie aan te gaan. Dat is fijn communiceren, twee kanten uit.
Over online media in food kan je prima een aparte nieuwsbrief beginnen (tipje), dus ik hou het bij een simpele constatering: blijf dicht bij je eigen concept. Ga je niet online anders voordoen dan je in de zaak bent. Digitaal is een ideaal kanaal om uit te dragen wat bij je past.
Zoals Ron dit doet (overigens een prima plek om te bestellen voor de feestdagen).
Zelf doen: flyers zijn terug
Nog nooit kreeg ik zo veel flyers van restaurants en (snack)bars in mijn brievenbus. Ik weet het: N=1, dus ik heb rondgevraagd en bijna iedereen krijgt nu veel restaurantreclame thuis. Storytelling expert Cor Hospes vertelde me op Twitter (met een knipoog) dat eerder wanhoop terug is, dan dat print terug is, maar het effect is hetzelfde. Restaurants zoeken hun gasten thuis op, want daar wordt tenminste nog iets gegeten.
Overigens zijn flyers ook goed geschikt om mee te geven met de bezorgdienst, zo heb je directe communicatie met je gast. Want dat is bij de grote bezorgplatforms nog niet zo makkelijk.
Niet alleen doen: de 3PD platforms
De platformeconomie is ons lot. Van Facebook tot Amazon en van Thuisbezorgd tot Uber. Dat betekent dat we het aan anderen overlaten om de communicatie én de (ver)koop voor ons te doen. Voor dat werk - en in het geval van bezorgdiensten, ook voor het bezorgen - betalen we ze dan een commissie. Dat kan al snel om dertig procent gaan. Nou lossen deze third party delivery platforms (3PD) een reëel probleem op: ze brengen vraag en aanbod bij elkaar én ze bezorgen eten op een efficiënte manier, dus daar is weinig mis mee, behalve dat ik de communicatie vanuit horeca zelf maar lastig vind. In de apps lijken alle plaatjes van eten op elkaar, de teksten zijn nauwelijks onderscheidend en de rijkheid van de horecawereld wordt teruggebracht tot pizza, ‘in a rush’ en Chinese.
Daarom ben ik fan van het systeem enigszins omzeilen: zorg voor herkenbare gerechten op de foto’s (desnoods met branded verpakkingen) en probeer de relatie van het 3PD platform af te halen. Als gast door het restaurant te volgen op social media of je in te schrijven voor de nieuwsbrief en als ondernemer door een flyer mee te geven met de bezorging.
P.S.: in mijn eerste nieuwsbrief schreef ik over de duurzame foodtrend in bezorging.
Niet alleen doen: publiciteit in de media
Mensen die PR free publicity noemen, die wantrouw ik. ‘There’s no such thing as a free lunch’ en ook PR kost altijd iets, vaak tijd, soms geld, zeker als je met een goed PR-bureau werkt.
Het schoolvoorbeeld van - soms wat in-crowd - food PR is als Joris Bijdendijk en Samuel Levie samen iets oppakken. Zo maken ze nu snert met worsten van Samuel’s worstenbedrijf. Het Parool pikt het op, de foodblogs tikken hun stukjes en foodies op social media nemen het over. De eerste batch is alweer op, lezen we dan weer op Samuel’s LinkedIn. Cirkel rond.
Als je denkt, maar ik ben geen Joris of Samuel en mijn hapjes, drankjes of merken zijn niet zo sexy als erwtensoep met worst, dan zeg ik: dat valt reuze mee. Media zoeken altijd nieuws en als je van je producten houdt, dan kan je dat ook overbrengen aan een journalist of blogger. Probeer het maar eens.
Een voorbeeld (tevens tip): Héroine
Zaken en merken die goede corona communicatie doen, zijn er heus wel. Vaak wordt dan gedacht aan de groten der aarde: Unox en de voedselbank, McDonalds die je met de Uber naar de McDrive stuurt of de Snelle Skills Acadamie van Coca Cola.
Maar een klein bedrijf kan dit ook, als je maar wil. Zo heeft het Rotterdamse Héroine een geheel eigen signatuur: de inrichting van de zaak, de gerechten, de mensen die ze bedienen, het is allemaal even knap, gastvrij en consistent. Dat vertaalt Héroine in spannende beelden op Instagram, maar bijvoorbeeld ook in een Spotify lijst met hun kenmerkende muziek. Wil je weten hoe dat thuis uitpakt? Bestellen kan hier.
Foto door Antim Photography
Over deze nieuwsbrief
Ik ben Gijsbregt Brouwer, food trendwatcher, oprichter van de Buik en podcast host. Ik vind het leuk en nuttig om mijn kennis over de wereld van eten, drinken en gastvrijheid te delen, dat doe ik op mijn social media, via de Buik, via podcasts, in de media, tijdens mijn lezingen en mijn tours en via deze nieuwsbrief.
Als jij deze nieuwsbrief interessant vindt, hou hem dan niet voor jezelf, maar deel hem met andere liefhebbers van (lekker) eten, horeca en foodservice.
Als je feedback hebt (bevalt deze special edition?), tips met me wil delen of trends waar ik het zeker over moet hebben, laat het me vooral weten, via mijn social media of via gijsbregt@brightguys.nl.
Tot over een week, hou je haaks en blijf bestellen.
Cheers,
Gijsbregt