#42 9 lessen uit New York 🗽
+ 6 dingen die jij binnenkort verorbert (maar nu waarschijnlijk nog niet)
Hey,
We gaan het even helemaal anders doen, want ik was een week in New York en, nee, we gaan het niet hebben over de Joodse bejaarde volkszanger die door corona zijn vaste plek om op te treden is verloren en nu het standup comedy circuit rondtoert en, nee, we gaan het niet hebben over de stekelvarkens die het niet hebben gered toen ze de 56 overstaken in de Catskills (aaah) en ook niet over een tall boy ‘murder your thirst’ water van Liquid Death (recensie op verzoek).
We houden het overzichtelijk: 9 foto’s met een korte toelichting, elke foto staat voor een les. Afsluitend noem ik zes dingen die je waarschijnlijk nu nog niet eet of drinkt, maar waarvan ik het idee heb, dat dat binnenkort wel zo zal zijn.
Cheers,
Gijsbregt
Deze e-mail is langer dan normaal, maar dat komt vooral door de vele foto’s. Dus mocht die niet helemaal in je inbox passen, lees hem dan op de site.
Over Gijsbregt en NYC
Toen ik ruim twintig jaar geleden voor het eerst in the city that never sleeps kwam, was ik verkocht. Toen wist ik nog niet dat ik twee marathons zou lopen, dat mijn broer er zou gaan wonen en dat het concept voor de Buik daar zou kiem vatten.
Sindsdien ben ik meer dan 20 keer de Atlantische Oceaan overgestoken, kwam ik in alle boroughs, zag ik de food(ie)cultuur geboren worden, leerde ik fietsen op de brede avenues en schrik ik niet meer van een cocktail van $28. Al weet ik nog steeds niet hoe je nonchalant de juiste koffie bestelt.
Oh well, let’s get to it.
Les 1: franchise fever
Ketens zijn als winnaar uit de pandemie gekomen. In deze podcast van de Rabobank hoor je een aantal redenen waarom. Het was iets wat ik verwacht had, maar het slaat je in het gezicht: zeker in de grotere straten en bij (tank)stations zijn er alleen maar franchises bijgekomen, zoals Popeyes (en kip-concurrent Chick-fil-A), Krispy Kreme (doughnuts) en nog veel meer Dunkin (donuts) en Chipotle.
Les 1: verwacht veel meer (Amerikaanse) ketens in Nederland
Les 2: heel Amerika bakt
Het lijkt flauw om een van mijn eigen trends voor 2022 hier ten tonele te toveren, maar ik kon er niet omheen. Croissants, chocolate chip cookies, babkas, donuts of pretzels, er was geen ontkomen aan. Frans, Italiaans, Joods, Frans-Aziatisch, Koreaans, Mexicaans en ga maar door. Deze melkbroden met paarse vulling spraken tot mijn verbeelding.
Les 2: carbs van een croissant kunnen altijd
Les 3: strak in het pak
De Maleisische koffie van Kopitiam zit in een ziploc zak (zie hierboven), de hamburger van Smashburger of de Reuben van Frankel zitten als een cadeautje ingesnoerd, de lunch gaat in een prachtige bento box mee naar school en alle blikjes in het better-for-you-schap vertellen een kleurrijk verhaal. De verpakking doet niet meer onder voor de inhoud.
Les 3: eten (en drinken) moet mooi verpakt zijn
Les 4: corner stores
In een van mijn vorige nieuwsbrieven vertelde ik over het belang van hoekpanden en - verdomd - als je erop gaat letten zitten alle mooie zaken (horeca, maar ook retail, denk maar aan de New-Yorkse bodega of deli) op een hoek. Meer licht in de zaak, meer contact met de straat, meer terras, er zijn eigenlijk alleen maar voordelen, zoals je hierboven ziet bij Rolo’s in Ridgewood. Jammer dat er ook tussenpanden zijn.
Les 4: hou je ogen open voor hoekpanden
Les 5: skip the line
Iedereen betaalt met d’r telefoon (of horloge), vaak met Apple Pay. En steeds meer mensen bestellen vooraf via de app, om af te halen en kunnen zo de rij voorbij lopen. Pick up is in de VS (flink) groter dan bezorging en pre-order is sterk in opkomst. Bij Sweetgreen (zoals hierboven), bij Wafels and Dinges (mede van de Belgische ondernemer achter Casper) of bij Shake Shack. Opvallend: mijn Apple Pay (gekoppeld aan mijn credit card) werkte overal, vooraf bestellen en betalen via diezelfde Apple Pay werkte nergens.
Les 5: nu is het echt tijd voor digitaal bestellen en betalen
Les 6: de great outdoors
New York City is - behalve in de parken en parkjes - nooit een buitenstad geweest, te warm, te koud, te nat: four seasons in one day. Door de pandemie is dit veranderd en zien we overal terrasgebouwtjes, geschikt voor alle seizoenen. Wat mij nog veel meer opviel is de grote trek naar upstate, bijvoorbeeld de Catskills. Mensen die niet in de stad moeten zijn, kopen een (tweede) huis in het groen ten noorden van de stad. De dorpen worden langzaam gegentrificeerd. Zo at ik een geweldige kipsandwich in een zaakje in Delhi (spreek uit del-haai) dat gerund werd door een dame die eerder voor David Chang’s Momofuku werkte.
Les 6: er ligt ruimte buiten de stad
Les 7: calm the fuck down
De vaste lezers van mijn nieuwsbrief weten het: Better-for-you is een van de megatrends en daarbinnen staat rust (in je buik, je lijf, maar vooral je hoofd) centraal. CBD laat je bezorgen, voorgedraaide joints koop je op straat en allerhande adaptogenics (lees meer hier of hier) zijn terug te vinden in de supermarkten, online of in de horeca. Alles om de drukte van de wereldstad uit je systeem te bannen.
Les 7: (placebo)ontspanning is big business
Les 8: raising the bar
Wat een geweldige bars heeft Gotham toch en dan bedoel ik het meubelstuk bar: de smalle tafel op (duh) barhoogte waaraan je zo lekker kunt barhangen. Sommige zijn clean en understated, zoals hierboven bij Reception Bar, maar ze kunnen net zo goed overweldigend en kleurrijk zijn door een uitdragerij van flessen in de back bar of een kunstwerk erboven (kijk bijvoorbeeld naar de Panorama Room) of gewoon een lange (maar dan echt lange) bar. De bar is terug van nooit weggeweest, als het maar geen standaard uitvoering is.
Les 8: investeer in je bar
Les 9: kiezen en kabelen
Kiezen of delen is zo 2021. In de Grote Appel, kan je je taart hebben én opeten, omdat je milkshake ‘black & white’ is (vanille met chocolade), omdat je KitKat ‘duo’ is, zie hierboven, omdat je taco Japans is of omdat je een ‘variety pack’ koopt van bijvoorbeeld hard seltzer of craft beer. Zo hoef je geen smaak te missen.
Les 9: zorg dat gasten of klanten niet hoeven te kiezen
6 dingen die ik overal tegenkwam (jij ook vast binnenkort)
Afsluitend nog zes snacks en drankjes die ik nauwelijks kon ontwijken. Ik verwacht deze binnenkort ook bij ons in de buurt:
Cold brew: koude koffie, in blik of fles of uit de koeler in de (koffie)bar, ‘pour over ice’;
Pretzels: in M&M’s, in ijs (!), in chocola, als snack, als chippie, als brood bij je smeersels of als cross-over met een cinnamon bun;
Thee: gevuld met bubbels, fruit of zoetigheden, getrokken van adaptogenics of koffie-achtigen zoals kava en kratom en alle variaties van huisgemaakte ijsthee;
Kip: ‘the one ring to rule them all’, alle fastfoodketens hebben een goede kipsandwich, maar ook finedining en retail zijn volledig pluimvee georiënteerd;
Craft pils: ook zo moe van hazy, foamy of milky IPA’s of sour bier? Eindelijk stappen de kleine brouwerijen in ouderwets pils. En terecht;
Cocktails: overal staan deze mixdranken op de kaart met of zonder alcohol, klassieke hardliners (manhattan, martini) of bizarre ‘takes’ op tiki’s, ook tijdens een (fancy) diner of de brunch.
Be a part of it?
De VS bieden ons al decennia een kijkje op onze eigen toekomst, maar de verschillen zijn groot tussen het land of hope and glory en ons koude kikkerlandje. Zelfs het progressieve New York staat mijlenver van onze (afbrokkelende) verzorgingsstaat.
Als ik naar the empire city ga, duik ik altijd onder in het ‘gewone’ leven, voor zover dat bestaat. Boodschappen doen, fietsen, mijn nichtje naar basketball practice brengen of een (Joodse) standup show (oeps nu gaat het er toch over) kijken leert je meer over ontwikkelingen dan de nieuwste flagship store op 5th Avenue. En zo ervaar je de verschillen en overeenkomsten ook beter.
Wil jij meer weten over bovenstaande 9 lessen, laat het me weten, via gijsbregt@brightguys.nl. Wil je meer linkjes, check m’n Twitter, wil je zien wat ik eet, volg me op Instagram (met hier al mijn hoogtepunten uit NYC en hier uit Parijs).
Wil je meer weten over mij, check dan deze bio op mijn site.Â
Tot over twee weken.
Cheers,
Gijsbregt