#53: 5 opvallende - maar kleine - trends
Te groot om niet te noemen, te klein voor een officiële trend, speciaal voor de nieuwsbrief
Hey hey,
Door het jaar heen vallen mij dingen op, die zet ik apart. Vaak komen ze terug, in deze nieuwsbrief, bij mijn rubriek in Entree Magazine, bij mijn artikelen voor AD, in mijn lezingen of voor mijn jaarlijkse trendartikel op de Buik. Maar sommige komen helemaal nergens terug en dat is zonde. Want er zitten zulke leuke en lekkere hapjes tussen, die ik niet graag van de tafel zie vallen.
Deze nieuwsbrief gaat over 5 van dat soort opvallende trends: te klein voor het tafellaken, te groot voor het servet. Zonder ze tekort te willen doen, noem ik ze minitrends.
Voor het verwachtingsmanagement blik ik helemaal onderaan ook nog even vooruit op de komende maand: er komt veel moois aan. En, een sneak peek speciaal voor de lezers van deze nieuwsbrief.
Geniet ervan.
Cheers,
Gijsbregt
Gijsbregt
🍴Heeft iemand je deze nieuwsbrief doorgestuurd, schrijf je dan in: zo mis je nooit meer foodtrends en -tips.🍴
Minitrend 1: milk loafs
De Japanse keuken is nog lang niet klaar met haar mondialisering. Het begon met sushi, recent was het ramen en nu is het de sando: de Japanse vorm van de sandwich op het meest wolkige witbrood dat je je maar kunt voorstellen. In het Engels worden het milk loafs genoemd, in het Japans shokupan en wij denken meteen aan casinobrood (maar het is toch anders). Zoals ik in editie #42 van mijn nieuwsbrief al zei: de oosterse broden en patisserie zijn in opkomst. We zien de shokupan (of variaties daarop) onder meer bij Chun en Vanderveen in Amsterdam en bij Kiiro en op de Oogstmarkt in Rotterdam.
Milk loaf ofwel shokupan uit LA (via The Guardian)
Minitrend 2: prei
De groenterevolutie zet door. Steeds vaker zien we bonen, kolen of prei als volwaardig gerecht op het menu. De lekkerste prei dit jaar at ik bij Café Beurre (daar staat die nu niet meer op de kaart). Het was zo lekker dat Maartje en ik dit gerecht bespraken in aflevering 4 van Bekt Lekker de podcast. Het was opvallend hoe vaak ik prei kreeg voorgeschoteld dit jaar, praktisch altijd geschroeid van de grill. Maar dat is slechts het begin, want de gerechten waren overal anders, vaak vega of vegan en de smakelijkheid van deze simpele groente verbaasde me elke keer weer.
De prei bij Pompette is niet vega(n), maar wel verdomd lekker
Minitrend 3: cream soda
Een minitrend die je in Nederland1 nog niet echt ziet, maar die vooral in Oost-Azië (en in Australië) opgeld doet is cream soda. Het is een combinatie van (ice) cream en soda, zoals de naam al zegt. Mierzoet, fel gekleurd en romig. Er is ready to drink cream soda in blik, zoals die van Crush of Barr. Ook de bekende frisdrankmerken (zoals Pepsi en Dr Pepper) maken hun eigen versies ervan. Maar de mooiste cream soda’s zijn - net als cocktails - met liefde aan de bar van je cream soda parlor bereid.
Cream soda uit Japan oogt vaak als een cocktail (via @sakurai_kh)
Minitrend 4: het buffet
Covid killed the buffet. Niemand wilde aan eten komen waar anderen in de buurt waren geweest en niemand mócht van haar of zijn tafel af in de periode na corona. Maar het buffet begint terug te komen. Enerzijds om de banale reden dat het personeel scheelt (je kan een buffet goed voorbereiden, dus is er minder piekbelasting en je hoeft niet uit te serveren). Anderzijds omdat het buffet je de beleving geeft die je thuis nauwelijks kan evenaren: ruime keuze, mooie plaatjes, personalisatie ten top. Door slimme software is het buffet ook steeds duurzamer: er wordt nauwelijks meer weggegooid.
Royaal ontbijt buffet (met uitleg) bij Hotel Botanique in Antwerpen
Minitrend 5: it’s like Spotify for Nespresso
Nee, ik heb geen aandelen, maar ik ben wel fan van Cana. Mensen die dit jaar een presentatie van mij gezien hebben, kennen Cana al: het is een soort super Nespresso-apparaat waarmee je (volgens de ontwikkelaars) elke koude drank op de wereld op je aanrecht met een druk op de knop kan bereiden. Het grenst aan tovenarij, maar de machine mixt magisch water, bubbels, vitaminen, suiker, alcohol en nog 82 geheime ingrediënten om zo je perfecte drankje thuis te creëren. Het mooiste ervan: curatoren (zoals de Buik) en creators (zoals bartenders) kunnen hun eigen drankjes ‘programmeren’ en online verkopen aan gasten over de hele wereld.
Cana is vanaf 2023 leverbaar
Tip: de Buik app
Een heuse sneak peek voor de lezers van mijn nieuwsbrief (vooral zij die in Rotterdam, Amsterdam of Utrecht wonen of er graag eten): de Buik komt met een eigen app. Je vindt zo echt SUPER makkelijk je favoriete restaurant bij je in de buurt en je weet dat het goed is, want we hebben er op de Buik over geschreven.
We zijn nog in de testfase en jullie, als hooggeëerd publiek, mogen mee testen. De app werkt al wel. Dus download hem hier voor Apple en hier voor Android en laat me weten wat je ervan vindt.
Als je de app nu downloadt, heb je bragging rights: je was een van de eersten ooit
Waar is Gijsbregt?
De trouwe lezer zal het opgevallen zijn: er waren wat minder nieuwsbrieven dit najaar. Dat kwam omdat mijn agenda tot het nokje toe gevuld was. Net als afgelopen najaar deed ik veel foodtrendtours, maar dit jaar waren ook de trendlezingen weer terug. Zo was ik onder meer op de Food Inspiration Days (over restobars!) en stond ik op FMN Benchmark XL & Connect XL (over food at work).
Qua lezen kan ik je mijn meest recente verhaal in het AD aanbevelen over cocktails in ‘gewone’ restaurants en lees ook dit geweldige artikel van Martine Kamsma voor NRC Magazine waar wij op zoek gingen naar de hit van 2022: de espresso martini. Als je niet weet waar je met de feestdagen (uit) eten wil, check dan deze twee lijsten voor de Buik van Amsterdam en de Buik van Rotterdam. Ook de juryrapporten van de twee categorieën voor de Entree Awards waar ik in de jury zat, zijn de moeite waard: restobars (met Maartje Nelissen) en Holiday Concepts (met Nina Pierson).
Qua luisteren heb ik maar 1 tip: Bekt Lekker de podcast. Maartje, Faysal en ik hebben veel lol met het maken van deze ‘RTL Boulevard voor eten’ en de reacties zijn erg goed. Aflevering 11 is een van de beste beluisterde tot nu toe (zie hieronder) en de meest recente aflevering is 12, die kun je hier luisteren.
Wat eraan komt
De decembermaand is altijd een propvolle maand voor mij, het is dé maand van trends publiceren voor het volgende jaar. Een kort overzicht van wat je kunt verwachten.
Mijn veel gelezen trendartikel op de Buik; een speciale editie van deze nieuwsbrief over de trends voor 2023; een ‘special edition’ van Bekt Lekker de podcast over trends (tussen kerst en Oud & Nieuw in de podcast apps); interviews in de (vak)media over wat er qua food te wachten staat komend jaar.
Als jij deze nieuwsbrief interessant vindt, hou hem dan niet voor jezelf, maar deel hem met andere food liefhebbers en verbind hen zo aan deze trends over eten, drinken en hospitality.
Wat is jouw minitrend? Laat het me weten: stuur me een berichtje, via mijn social media of op gijsbregt@brightguys.nl.
Wil je meer weten over mij, check dan diezelfde social media of deze bio op mijn site.
Tot de volgende Gijsbregt fileert!
Cheers,
Gijsbregt
Wie tipt mij een zaak in Nederland die cream soda’s serveert?