Hey hey,
Zeg eerlijk: is dit het goede jaar voor goede voornemens? Of gooit de pandemie roet in het eten? De sportscholen zijn dicht, de restaurants ook. Dus dat houdt elkaar lekker in evenwicht. Een ander evenwicht dat dit jaar meer op de voorgrond treedt, is het belang van de gezonde geest en dat van een gezond lichaam. De twee kunnen niet zonder elkaar, maar staan soms diametraal tegenover elkaar. Fysiek gezond betekent meer groenten en minder alcohol, psychisch gezond betekent (vleesrijk) comfort food en genieten van een wijntje.
In praktijk zullen velen van ons op zoek gaan naar de juiste balans. Aan de ene kant self care en troosteten als afweergeschut tegen het gebrek aan de horeca en al het andere verdrietige waar deze lockdown ons aan blootstelt. Aan de andere kant focus op voldoende goede nutriƫnten en geen vlees en alcohol door veganuary en dry january.
In mijn leven heeft die tegenstelling een belangrijke rol gespeeld. Als topsporter was voeding functioneel en moest ik extreem op mijn gewicht en fysieke gezondheid letten. In mijn werk als trendwatcher en voor de Buik is eten proeven van groot belang. Nu lukt het me redelijk om de balans te bewaren. Dat doe ik deels door mijn discipline uit te besteden: pilates en body pump bij mijn fitnesscoach Fifi en gezond eten bij de door mij zo geliefde horeca.
Dat is mijn advies aan jullie dit jaar: zorg voor een animo sana in corpore sano, een gezonde geest in een gezond lichaam, door inzet van de horeca en de sport. Goed voor je zelf en je houdt er twee belangrijke branches mee op de been.
Dit is mijn zesde nieuwsbrief. Meer lezen?Ā Hier vind je de vorige edities. Heb je een tip?Ā MailĀ me, app me,Ā TwitterĀ me.Ā You know the drill.
Deze nieuwsbrief is het leukst als die doorĀ veel mensenĀ gelezen wordt die van food & trends houden. Help mee enĀ stuur hem door. Naar je fitnessklas, naar je juice dealer, naar je play date, naar je bubbel. Wees hierin niet te zuinig, het is 2021.
Cheers,
Gijsbregt
De foodvideo helemaal onderaan is weer geweldig, niet vergeten helemaal door te scrollen.
Foodtrends: haal de boer in huis
Biologisch eten of voeding uit de buurt is niet per definitie gezond eten. Toch zie je dat goede restaurants vaak kiezen voor eten waarvan ze de oorsprong kennen. Los van de smaak, zorgt dit voor transparantie en voor een sterke band tussen ondernemers. Daar komen mooie dingen van. Als je niet professioneel met je eten bezig bent, is het lastiger om goed lokaal in te kopen. Daar komen gelukkig steeds meer opties voor, sommige letterlijk voortgestuwd vanuit de (eerste) lockdown.
Een van de bekendste direct-to-consumer initiatieven van 2020 was #supportyourlocals uit Amsterdam, dat in no time was opgezet en veel tractie kreeg. Zij gaan nu op in een al langer bestaand Brabants concept dat Boerschappen heet. Het doel is om heel Nederland kennis te laten maken met āhet nieuwe lokaalā. Mijn verwachting is dat we de komende jaren veel meer lokaal en direct beleverd gaat worden. De boer was lang buiten beeld en komt weer in beeld, via concepten als de Firma Kaas, Koop een koe en op termijn door meer urban farms. Lokale logistiek en storytelling (beide digitaal gedreven) spelen hierin een essentiĆ«le rol.
Foodtrends: retro food
Ik schreef al eens eerder over topchefs die comfort food maken tijdens de horecasluiting. Dit troosteten heeft vaak een sterke nostaligsche component: het is eten uit onze jeugd. Van frikandellen tot stamppot tot Chin. Ind. babi pangang. Ook thuis groeit de behoefte aan gerechten van vroeger. Dit retro food is een uitgelezen kans voor marketeers van food brands, zowel in de food retail als in de food service. Deze week lanceerde Burger King zijn nieuwe huisstijl die direct terug grijpt op vroeger. Ook zagen we dat bij het ouderwets gourmetten de Viennetta niet aan te slepen was.
Deze retro food trend staat in schril contrast met de ambachtelijke trend van het afgelopen decennium (craft beer, speciality coffee) en geeft merken een boost die groot zijn geworden in een tijd waarin we ons nog niet druk maakten over wat erin eten zat.
Verder lezen: aan je voornemens werken in het huis van de toekomst
Buiten is het nieuwe binnen, dus zie ik overal in de stad mensen buiten eten, drinken, sporten en zelfs vergaderen (in tweetallen, aan de telefoon en ik zag zelfs iemand een zoom call doen met een iPhone op een selfie stick). Maar als we niet buiten zijn, dan zijn we thuis. We sporten in huis, we leren thuis, we werken thuis, we eten thuis: We. Doen. Alles. Thuis. Zelfs thuis feesten is een optie, las ik in dit boeiende artikel: āSome bake bread, Iām doing ketamine.āĀ Ā
Het nieuwe normaal vraagt veel van onze buitenruimtes en van onze huizen. FT dook in de toekomst van onze huizen en die is multigenerational, extended, buiten de stad, zelfredzaam, energiezuing en gemeenschappelijk.
Ik zie vooral voor me hoe we eten in onze ruime buitenhuizen, tinyhouses of kleine stadsstudioās: we hebben (mini) kassen, kasten vol fermenterende kimchi en kefir, (dutch) ovens voor ons brood (zoals Lard), een wijkkoelkast om ons eten te delen, binnenkeukens die doorlopen in buitenkeukens en een ruime tafel met kaarsjes en wit linnen voor als we thuis restaurantje spelen.
Beeld: FT
Waar is Gijsbregt:Ā in het AD, de NRC en bij de Buik Live
De vorige nieuwsbrief ging over niets anders dan de foodtrends voor 2021. Dit jaar maakte ik voor het eerst een podcast editie van de foodtrends voor āde Buik Liveā. Luister hem hier.
NRC kijkt in een serie vooruit naar de pandemiebestendige samenleving. In het artikel over horeca mocht ik de lezers vertellen over onder meer seatless restaurants en dark kitchens. Met een mooi lijstje experts om tussen te staan: Joris Bijdendijk, Monica Tsang, Igor Sorko en Raymond Wilders.
AD keek in het eerste weekend van het jaar vooruit op 2021 en liet de foodtrends voor mijn rekening. Hard seltzer, comfort food, de outdoor kitchen en de opkomst van paddenstoelen komen voorbij.
Illustratie uit NRC door XF&M
Tip:Ā wandelen en eten
Behalve naar de markt gaan (mag ik de Rotterdamse Oogstmarkt aanraden), is er erg weinig op het gebied van eten te beleven. Natuurlijk je kunt afhalen (mag ik Vegitalian in Utrecht aanraden), maar als je wat langere tijd met eten wil doorbrengen is het lastig.
Gelukkig zit de branche niet stil: wandelen en eten (drinken) is in opkomst. Op de Buik kondigden wij vorige week de Tasty Walk aan en deze wandeling (maximaal met 2 mensen tegelijk) langs zes horecazaken was binnen een mum van tijd uitverkocht. Ook in andere steden lopen de eetwandelingen goed, zoals deze site met verzamelde stadswandelingen laat zien. Het voordeel: je wandelt Ć©n je geniet, op deze manier kom je aan beide goede voornemens tegemoet.
Collage door Chef Charis
Ga goed in 2021
Uiteraard wens ik jullie een 2021 met goede voornemens, die ook nog uitkomen. Deze nieuwsbrief schrijf ik omdat mijn voornemens ādelen en verbindenā zijn. Dinsdag 26 januari ben ik er weer met editie 7. Hou je goed tot die tijd en bedenk: als je je voornemens (lichamelijk en/of geestelijk) echt kracht bij wil zetten, doe dat dan niet alleen. De horeca staat klaar met gezond eten en drinken, voor al je specifieke wensen.
Als jij deze nieuwsbrief interessant vindt, hou hem dan niet voor jezelf, maarĀ deel hem met andere food liefhebbersĀ en help hen ook de trends te snappen (ja, echt doen).
Als je feedback hebt, tips met me wil delen of trends waar ik het zeker over moet hebben, laat het me vooral weten, via mijn social media of viaĀ gijsbregt@brightguys.nl.Ā
Tot over twee weken.
Cheers,
Gijsbregt
Foodvideo: zo maken ze Viennetta
Zonder verdere toelichting: met deze choreografie wordt de Viennetta gemaakt.