Hey hey,
Deze oktober en november zijn voorbij gevlogen, met name vanwege het lanceren van Club de Buik en het produceren van het allereerste de Buik Magazine (dat nu van de drukpersen rolt). Samen met de Buik Live betekent dat drie nieuwe activiteiten voor de Buik, die we de afgelopen maanden ontwikkeld en gelanceerd hebben. Daar ben ik enorm blij mee, maar het vreet tijd.
Dus loop ik wat achter met deze nieuwsbrief. Mea culpa, ik kom snel met de beloofde editie over BN-ers in de horeca. Deze aflevering kunnen jullie beschouwen als een tussennieuwsbrief. Soms is een onderwerp te belangrijk om maar 1x te bespreken en dat geldt zeker voor de trekremmende medicijnen zoals Ozempic, die de wereld van eten en drinken op hun kop gaan zetten.
Begin dit jaar noemde ik Ozempic bij mijn foodtrends voor 2024 en eerder dit jaar schreef ik editie #66 van deze nieuwsbrief over Ozempic. Inmiddels zijn er veel meer media die over Ozempic geschreven of gesproken hebben en ik wilde deze editie gebruiken om iedereen die nog niet bij is op dit punt, bij te praten.
Onderstaande grafiek stond een maand geleden in de Financial Times. De datajournalist van dit medium noemde het ‘one of the most significant trends I’ve ever charted’. Voor het eerst in 40 jaar neemt obesitas af in de VS in plaats van toe. Een effect dat ‘highly likely’ aan deze nieuwe medicijnen wordt toegeschreven.
Deze nieuwe klasse medicijnen legt feilloos bloot wat er nu speelt over de hele linie van eten en drinken: de gevolgen van overdadig en ongezond eten enerzijds en alle middelen om ons weer op het gezonde spoor te krijgen anderzijds.
Hieronder schets ik een aantal goede lees- en luistertips. Afsluitend nog wat tips van andere orde: zelf lekker eten en drinken.
Gijsbregt fileert over twee belangrijke foodtrends rondom Ozempic
Mijn eigen eerdere nieuwsbrief vind je hieronder. Lees die vooral als je dat nog niet deed, met aandacht voor post-Ozempic food en de Ozempicificatie van ons eten.
CNN legt het goed uit
Hoe zit het nu precies met die trek onderdrukkende medicijnen? CNN legt het in deze video kort en krachtig uit. Handig voor op de verjaardag of de werkborrel.
VSR over Ozempic
Ik kan de reacties als ik over Ozempic begin in mijn presentaties of erover publiceer of post, meestal wel uittekenen. Die gaan als volgt: “Waarom hebben we medicijnen nodig, als mensen gewoon minder zouden moeten eten?” Daar zijn bakken met goede medische argumenten tegenin te brengen, maar beter (en moeilijker) is om je te verplaatsen in iemand die deze medicijnen gebruikt of nodig heeft.
Smithuijsen deed dit voor NRC en geeft deze gebruikers zo een gezicht. In haar podcast met Perre van den Brink, komt ook deze kant van het verhaal terug én komt Liesbeth van Rossum aan het woord. Zij is hoogleraar obesitas aan het ErasmusMC en biedt een kijk die bovenstaande reactie voor altijd overbodig zou moeten maken.Post-Ozempic food in de winkels en horeca
Uit onderzoek van New Consumer komt naar voren dat mensen die GLP-1 en vergelijkbare medicijnen nemen of namen (in de VS betreft dit al meer dan 1 op de 8 mensen) behoefte hebben aan producten en merken die specifiek voor hen ontwikkeld zijn.
Dit begint bij de supplementen, maar ik verwacht juist in ‘gewone’ supermarktproducten die een grote vlucht gaat nemen. Alle traditionele Big Food merken zijn hier nu mee bezig. Sommige zoals Nestlé lopen hier al mee te koop.
De horeca begint ook wakker te worden. Zo biedt Panera half formaat salades, sandwiches en soepen aan (in de VS) en heeft Smoothieking (eveneens in de VS) een speciaal menu voor mensen die deze medicijnen nemen.
Er zijn analisten die de slechte cijfers van McDonalds van dit jaar al aan Ozempic en co wijten. Dat lijkt mij wat ver gaan, want de prijsverhogingen van afgelopen jaren waren niet zuinig bij de hamburgergigant. Aan de andere kant als Ozempic de ‘food noise’ in je hoofd uitzet, dan kan de nummer 1 trigger van dit geluid, de massaal zichtbare fastfoodketens, ook wel eens het eerste slachtoffer zijn.
No side effects?
Medische behandelingen hebben altijd iets spannends. Zo zou ik mijn ogen kunnen laten laseren of nieuwe lenzen erin kunnen laten zetten, maar aarzel ik toch nog. Voor het gebruik van de GLP-1 medicijnen geldt dit ook, ondanks de evidente voordelen. Prikken zetten in de buik of benen en vooral de bekendste bijwerking, het misselijk worden, weerhouden mensen van het gebruik1.
Dit leidt tot een heel nieuwe golf aan producten die meeliften op Ozempic en die claimen natuurlijk te zijn of die zeggen geen bijwerkingen te hebben. Zo heeft Kourtney Kardashian Barker een eigen versie op de markt gebracht, onder haar merk met de bizarre naam Lemme. Vogue sprak haar hierover en daarin ze legt de premisse van haar merk duidelijk uit:
“If you told me when I launched the brand that this would be a product we were making, I wouldn’t believe you. But GLP-1 medications have been helpful to so many people. The drug clearly has so many benefits, but it also has a lot of side effects.”
Ondertussen zit de farmaceutische wereld ook niet stil. Pillen in plaats van prikken zijn onderweg, nog sterkere varianten eveneens en versies waar je niet misselijk van wordt ook, zo schreef Martine Kamsma voor NRC.
Ozempic gaat verder dan eten en drinken
Iedereen die Herman den Blijker de afgelopen maanden gezien heeft weet, hij is wat kilo’s kwijt. De TV-chef is heel openhartig over het gebruik van Ozempic en noemt zijn diabetes gewoon nog ‘suiker’. Wij spraken hem voor ons nieuwe de Buik Magazine en daarin vertelt hij, zoals hij dat kan, dat hij een compleet nieuwe kast met kleding nodig had. “Dat heeft me klauwen vol geld gekost. Ik ben van 4 keer XL naar een confectiemaat gegaan. De koksbuizen vallen nog steeds te ruim”, schreef Dijlan van Vlimmeren op voor ons.
De gevolgen voor de kledingindustrie zullen gigantisch zijn, denkt ook Wall Street Journal. Ook de cosmetische industrie vaart hier wel bij, zo zit het aantal ‘breast lifts’ in de VS in de lift. Zelf voorzie ik een nieuwe programmering voor veel (boutique) gyms, waar het verlies aan lichaamsgewicht, met name de spieren, actief wordt aangepakt met training en goede voeding.
Zelf doktertje spelen
Shauna Bookless uit bijgaand artikel uit de LA Times is symbool voor een nieuw fenomeen, zelf je dosis klussen of zelfs kleinere doses gebruiken dan voorgeschreven, uit kostenbesparing, maar ook omdat je misschien helemaal niet zo veel wil afvallen.
Same, same, but different: zouden food influencers Ozempic gebruiken om op ideaal gewicht (voor het plaatje) te blijven én toch te kunnen blijven eten (voor het plaatje). Dat denkt Arden Yum van Ad Hoc wel. Dit is de bijna letterlijke versie van ‘have your cake and eat it’.
Gaan we dan eindelijk gezonder eten?
De effecten van GLP-1 medicijnen en alles wat daar omheen zit en achteraan komt zijn eindeloos sterker dan wat we met ‘natuurlijke’ alternatieven kunnen. Toch openen deze medicijnen nieuwe, minder gemedicaliseerde, richtingen voor een gezonder leven. Misschien ben ik naïef, maar als zo duidelijk is dat obesitas een ziekte is (want er is een medicijn voor), dan is het misschien ook tijd voor goede wetgeving rondom een gezonde maatschappij.
Daarbij denk ik dat bestaande aanbieders gedwongen worden om betere voeding te gaan produceren en vermarkten, puur omdat mensen zonder ‘food noise’ ofwel trek hun bestaande producten niet meer gaan kopen. Ook denk ik dat de natuurlijke weg nu in een enorme stroomversnelling komen. Denk bijvoorbeeld aan meer vezels eten of aan andere ingrediënten of producten (of gewoon groente en fruit) die inspelen op het triggeren van je eigen ik-zit-vol-hormonen .
Een paar keer Gijsbregt en een paar tips
Nee, geen tips om aan Ozempic te komen, maar gewoon tips om echt lekker te eten en daarvoor een kleine onbescheiden greep uit mijn eigen media-optredens.
Ik stond twee keer in de Telegraaf met de foodtrends voor 2025 en met het succes van het pannenkoekenhuis, in vakblad Retailtrends met een groot artikel over retail met horeca erbij, ik was bij Dit is de dag op NPO Radio 1 over de nieuwe McDonalds in Rheden (die er voorlopig niet komt) en sprak Metro over de populariteit van zuurdesembrood.
Waar ik het lekkerst at de afgelopen anderhalve maand:
Restaurant Europa: zitten aan de mooiste bar van Amsterdam terwijl je chef Rein aan het werk ziet en in de watten gelegd wordt door sommelier Mathieu
Ron Gastrobar: in volledige kerstsfeer, bestel de bonen met mango
Franky’s Grill: sterrenchef François deed zijn ster weg en bouwt nu een feestje rondom de grill
SHIN: het toneel van de Buik Live editie 3, deze izakaya is zelfs voor veel Rotterdammers nog een geheim
Xin: chef Alex balanceert tussen modern en traditioneel Chinees, met krachtige smaken op mooie borden
Fermin: net de groene ster binnen en bijna de deuren gesloten, als je er nog tussen komt, moet je gaan
De vijf nominaties voor de categorie Best New Restobar, waarvan ik met Maartje Nelissen de jury vorm, zijn alle vijf de moeite waard. Lees ze hier.
Een wat andere nieuwsbrief dan normaal, maar hopelijk vond je deze ook interessant, als dat zo is, stuur hem vooral door aan een vriend/relatie die Ozempic nog onderschat.
Nog interessante analyses gehoord? Of tips voor de volgende editie over BN-ers en horeca? Laat het weten via mijn social media (ik zit ook op Bluesky) of op gijsbregt@brightguys.nl.
Wil je meer weten over mij, check dan diezelfde social media of deze bio op mijn site.
Tot de volgende editie.
Cheers,
Gijsbregt
Naast de kosten en de toegankelijkheid ervan natuurlijk.