Hey hey,
De afgelopen twee jaar heb ik informatie verzameld over Ozempic. Veel podcasts, veel artikelen en veel video’s op TikTok. Inmiddels kunnen we stellen dat het medicijn van een matig bewaard geheim in Hollywood is uitgegroeid tot een internationaal fenomeen dat zijn weerga niet kent. Van een gecancelde documentaire met Filemon Wesselink tot de Gen X podcast van Teun en Gijs en van de Millennium podcast VSR van
en Perre tot nieuwsbrief van Jonas Kooyman en van de New York Times tot Volkskrant Magazine, de financiële publicaties in FD en Washington Post en uiteraard mijn eigen foodtrends voor 2024.Dus terwijl iedereen op reis is (en vast gebruik maakt van mijn vorige twee nieuwsbrieven over food & travel), pakken we in deze nieuwsbrief door op de gevolgen van GLP-1 agonisten, specifiek voor de wereld van eten en drinken.
Ozempic neem je als prik, meestal in je bovenbeen
Voor de mensen die deze storm gemist hebben, een summiere uitleg: GLP-1 agonisten, ooit opgezet als diabetesmedicijnen, werken ook als medicijn tegen obesitas of nog korter door de bocht, als middel om (snel en blijvend, mits je het medicijn blijft gebruiken) flink af te vallen.
Ik wil in deze nieuwsbrief niet stilstaan bij onderstaande belangrijke zaken:
Hoe Ozempic en haar ‘zusjes’ zoals Wegovy, Mounjaro en Zepbound1 en alle nieuwe medicijnen die er nog aankomen precies werken. Lees daarvoor dit uitgebreide artikel;
Wat de impact van Ozempic is op de body positivity beweging en ‘fat shaming’. Luister daarvoor deze podcast;
Wat het directe economische effect is van Ozempic, denk aan hoe het van Novo Nordisk het meest waardevolle bedrijf van Europa heeft gemaakt. Lees daarover meer hier;
Waarom we eigenlijk met zijn allen overgewicht hebben, dat doet Teun van de Keuken in zijn boek: De mens is een plofkip;
Tweede orde effecten buiten eten en drinken om. Hier is een geweldig voorbeeld.
Wel wil ik het hebben over de volgende onderwerpen:
Foodtrend 1: post-Ozempic food
Foodtrend 2: Ozempicificatie van ons eten
Verder luisteren: podcast met de schrijver van Magic Pill
Waar is Gijsbregt: in de podcast van Myrian Ermes
Tip: deze keer tips voor wholesome eten
Foodvideo: we ontkomen er niet aan, dit is het Ozempic face
Niet vergeten: als je deze nieuwsbrief kreeg doorgestuurd van iemand, abonneer je dan, net als meer dan 1.000 andere food professionals. Ik mail 1 keer per maand en het gaat altijd over trends in food, drinks en hospitality die je echt niet wil missen.
Cheers,
Gijsbregt
📩 Stuur mij door, als deze nieuwsbrief je aanspreekt 📩
Foodtrend 1: post-Ozempic food
Er gaat een verhaal rond dat donutmaker Krispy Kreme vorig jaar een flink deel van zijn waarde op de beurs verloor vanwege de opkomst van Ozempic. Die gedachte is niet gek, want mensen die Ozempic nemen (in de VS zou 30% van de inwoners dit wel willen) eten aanzienlijk minder. Opvallend, dit betreft vooral snacks en andere voeding die op impuls gekocht wordt. Een berekening van Morgan Stanley laat zien dat het om 1-2% minder geconsumeerde calorieën zou gaan binnen 10 jaar (en ik vermoed daarnaast een verschuiving in type calorieën).
Voor de industrie betekent dit dat ze zich zullen gaan aanpassen, waarbij een aantal mechanismen van dit ‘post-Ozempic food’ nu al zichtbaar zijn:
‘gezondere’ producten: gezonde of anders bewuste snacks ontwikkelen (want het claimen van gezond is wettelijk ingewikkeld) of zoals Mars het noemt: “the perception of healthy snacking”;
kleinere porties: portion size2 is de toverstaf van de voedingsindustrie, met dubbel effect, want je kunt een hogere prijs vragen én vaker verkopen;
toevoegen van ‘functional ingredients’: op dit moment gaat overal proteïne in, omdat we denken dat we hier meer van nodig hebben én omdat het vullend werkt, zonder dat je de calorieën van suikers of vetten binnen krijgt, maar er zijn ook andere opties, zie mijn eerdere nieuwsbrief over dit onderwerp;
hogere kwaliteit: de meest logische (maar misschien ook utopische) aanpak is om minder snoep/snacks te produceren en deze beter (en duurder) te maken. Als mensen minder vaak ‘craving’ hebben, dan kunnen ze ook meer betalen per moment en kan de kwaliteit omhoog (trading up).
In het algemeen durf ik deze voorspelling wel aan: we gaan het veel vaker over onze darmen, microbioom, hongerhormonen en vezels hebben en dit ook terug zien in de schappen van de supermarkt.
Prof Galloway geeft aan waarvan vooral minder geconsumeerd zal worden
Foodtrend 2: de Ozempicificatie van ons eten
Het succes van Ozempic is onmiskenbaar en leidt tot een dusdanig gebruik dat er een tekort is. Zou dit tekort opgelost worden, wat best mogelijk is aangezien Novo Nordisk alle zeilen bij zet en er flink wat concurrentie in de markt opduikt, is er nog steeds een drempel voor het breder gebruik van het medicijn3: het moet geïnjecteerd worden en veel mensen hebben iets tegen naalden. Maar zelfs als het wel oraal in te nemen is, ook dat zit er aan te komen, dan is het nog steeds niet voor iedereen weg gelegd. Het is en blijft een medicijn en de verwachting is dat het op doktersrecept beschikbaar zal zijn.
Een andere optie die we nu voorbij zien komen, is om bestaande (natuurlijke) ingrediënten of producten de Ozempic-touch te geven. Anders gezegd: er zullen veel huidige en nog meer nieuwe repen en shakes geOzempicificeerd worden. Stoffen die je trek beïnvloeden zijn zo oud als de weg naar Rome. Zo kreeg je al minder cravings van natuurlijke producten zoals koffie, efedra, berberine, zelfs natuurlijke smaken zoals bitter of minder natuurlijke producten zoals amfetamine. Spoiler alert: veel van deze producten werken niet of nauwelijks.
Naast deze oude getrouwe duiken er nieuwe producten op die de werking van Ozempic willen nabootsen, bijvoorbeeld door een vol gevoel in de maag te geven of door de antitrek-hormomen te activeren. Vooral prebiotics (die het microbioom in de darmen aan het werk zetten) kiezen deze weg en Supergut noemt zichzelf zelfs ‘Natures Ozempic’.
Een andere route die we ook gaan zien: het aanbieden van diëten, boxen of producten bedoeld als companion voor Ozempic. Bijvoorbeeld om Ozempic face (zie video onderaan) te voorkomen. Zie deze box of het instant succes van het Zwitserse Galderna dat fillers aanbiedt. Of nog simpeler: Nestlé en Danone zien allebei de toekomst zonnig in, omdat ze veel opties hebben met proteïnen en/of fibers.
Unhunger met GLP-1, nu nog als pil, straks ‘gewoon’ in je reep of shake
Verder luisteren: over Magic Pill het eerste boek over Ozempic
Johann Hari nam zelf Ozempic en schreef er een boek over. Hij is een voormalig columnist van een van UK’s grootste kranten en niet geheel van onbesproken gedrag. Toch ben ik geïntrigeerd door zijn boek Magic Pill. Dat komt door deze Australische podcast, waarin hij goed voor de dag komt.
Waar is Gijsbregt: in de podcast van Myrian Ermes
Van blunders tot succesgeheimen, ik mocht ze allemaal delen met Myrian en haar luisteraars. Veel mensen die hem al geluisterd hebben zeggen, ik hoorde dingen over je die ik nog niet wist, nou dat was ook de bedoeling. Ik ratel af en toe behoorlijk door, maar als je dat voor lief neemt, vertel ik je graag over mijn verleden, heden en toekomst.
Tip: ‘wholesome food’
Als je dan toch uit eten gaat, dan eet je liever ‘wholesome food’ volgens de CFO van Chipotle, een van de gezonde(re) fastfoodketens in de VS. Wil jij ook gezond eten, dan heb ik hier een aantal tips:
Rotterdam: Supafood, G’rilla Kitchen, Kanen of The Harvest (ook in Delft);
Utrecht: Broei;
Den Haag: Club Vers.
In de hele randstad: Sla van Nina Pierson.
De veerkracht van big food
Moeten we nu ‘short’ gaan in aandelen McDonald’s of PepsiCo? Me dunkt van niet, als zelfs drie pandemiejaren ons mondiale eet- en drinkgedrag nauwelijks beïnvloeden, dan zullen deze medicijnen ook maar beperkt invloed hebben. Daarbij, zoals hierboven aangetoond, is er altijd een kapitalistische oplossing voor een neoliberaal probleem.
Het zou mooi zijn om de oplossing ergens anders te zoeken. Regulering voor minder verkooppunten, minder slecht eten, minder verslavend eten. Aan de andere kant, ben ik ook daar cynisch, want het (bijna) verbieden van roken heeft ons de vape gebracht.
Als jij deze nieuwsbrief interessant vindt, hou hem dan niet voor jezelf, maar deel hem met andere food liefhebbers en verbind hen zo aan deze trends over eten, drinken en hospitality.
Welke Ozempicachtige producten verwacht jij op het schap of op het menu? Laat het weten via mijn social media (ik zit ook op Threads) of op gijsbregt@brightguys.nl.
Wil je meer weten over mij, check dan diezelfde social media of deze bio op mijn site.
Tot de volgende editie.
Cheers,
Gijsbregt
Foodvideo: Ozempic face
Inmiddels heeft TikTok video’s over Ozempic verboden, mede om de toch al ruim aanwezige extreme afvallers niet op een idee te brengen. Maar deze video over het effect van Ozempic op enkele Hollywoodsterren is nog gewoon te bekijken. Met een trigger warning…
Enable 3rd party cookies or use another browser
Ik noem ze in deze nieuwsbrief allemaal Ozempic, tenzij anders aangegeven.
Los van het feit of het wenselijk is, zie de intro.