Hey hey,
In 2020 was 1 op de 14 verkochte biertjes in Nederland alcoholvrij, een groei van 8,5% ten opzichte van 2019, in een dalende biermarkt. In het Verenigd Koninkrijk drinkt 1 op de 4 jongeren (18-24) geen alcohol. Daarnaast zijn steeds meer mensen part time van de blauwe knoop. Net als flexitariërs af en toe vlees overslaan, drinken zij minder vaak alcohol. Bewuste drinkers, kan je ze noemen.
Maar waarom zou je sober curious worden? Er zijn externe ‘harde’ redenen om niet te drinken, zoals levensovertuiging (religie), moeten rijden in de auto, zwangerschap of ziekte. Steeds vaker zijn er ‘softe’ redenen, die mensen van binnenuit motiveren om vaker het glas te laten staan. Opvallend hierin is de Better for you trend (die ik al eerder besprak): de keuze voor gezondere producten, die vaak gekoppeld wordt aan een sportieve levensstijl en aan persoonlijke data uit bijvoorbeeld smart watches of slaap trackers (zie mijn vorige nieuwsbrief). Het bewustzijn rondom de (negatieve) effecten van alcohol wordt zo veel inzichtelijker. Minstens zo opvallend is de maatschappelijke tolerantie voor alcohol, die neemt af. De wetgeving verandert. De peer pressure verdwijnt. Zoals Ruby Warrington, de schrijver van het boek Sober Curious, in The Guardian zegt:
Drinking is not aspirational in the way it was in the 90s.
Dat betekent dat de alcoholindustrie op zoek moet naar alternatieven, die vinden ze deels bij andere dranken, zoals koffie, thee en frisdrank (foodtrend 1). Ben jij zo benieuwd wat er in de plaats komt voor al die alcohol, check dan foodtrend 2. Meer weten over hoe het gevecht tussen scherpte (door bijvoorbeeld koffie) en roes (door alcohol) al eeuwen speelt, check dan verder lezen. Uiteraard probeer ik alles uit voor jullie, mijn alcoholvrije testen staan bij Waar is Gijsbregt. Waar drink je de lekkerste 0.0-dranken? Check mijn tip. De foodvideo laat zien hoe de Denen (en dan bedoel ik natuurlijk Mads Mikkelsen) kijken naar alcoholvrij bier.
Cheers,
Gijsbregt
Eerdere edities van deze nieuwsbrief vind je hier. Er zijn er meerdere die goed aansluiten bij deze nieuwsbrief, onder meer over
nog meer drank: hard seltzers of
Ben jij ook zo dol op pep of roes, deel deze nieuwsbrief via onderstaande knop. Eén persoon die net zo betrokken is als jij zou ik al heel erg waarderen. Twee is beter.
Foodtrend: het huwelijk van fris en alcohol
Zo lang ik studeer ik op food en drink trends heeft het mij verbaasd dat er zo’n perfecte scheiding was tussen de diverse drankwerelden: big soft drinks, big coffee, big alcohol, het zijn allemaal single bedrijven, van Coca Cola tot ABI en van JDE Peet’s tot Heineken, iedereen blijft keurig in zijn eigen (gigantische) vertical.
Tot recent dan, want bier heeft het zwaar (wereldwijd), suikerhoudende frisdrank idem en koffie en thee zitten in de lift. Het volk wil geen bolle (bier)buiken (no bloating), geen suikerdips en wel scherpte en gezondheid.
Op dat kruispunt van minder alcohol en suiker en meer alertheid vinden de producenten van alcohol, fris, koffie en thee elkaar. Zo zien we hard coffee en spiked tea en uiteraard de hard seltzers: dranken die dwepen met mindfullness, die makkelijker doordrinken, geen vol gevoel geven en goed smaken, zonder de overbodig geachte calorieën.
Van linksboven met de klok mee: Arizona Hard Tea, Topo Chico Hard Seltzer (Coca Cola), Hard Mountain Dew (Pepsi), Lagunitas Spiked Tea (Heineken)
Foodtrend: fake, smart, fermented, session of high end
Nu de traditionele alcoholische dranken aan kracht verliezen, ontstaat er een golf aan nieuwe drankjes die de markt overspoelt. Ik deel ze op in vijven (klik op de linkjes voor voorbeelden).
fake drinks: hetzelfde drankje, maar dan zonder alcohol. De 0.0 bieren van de grote (en kleinere) merken zijn hier de beste voorbeelden van, maar er zijn ook nieuwe merken zoals Athletic Brewing, dat dicht tegen sport aanschurkt. Denk ook aan gedealcoholiseerde wijnen en spirits zonder alcohol zoals Seedlip, Fluère en de virgin varianten van bijvoorbeeld Loopuyt;
smart drinks: drankjes - vaak in de Better for you hoek - met nieuwe (of juist heel oude) ingrediënten, zoals CBD, THC en andere adaptogenen en nootropics;
fermented drinks: klassieke dranken opnieuw uitgevonden, de hoeveelheid alcohol is minimaal: kombucha en kefir zijn hiervan de bekendste;
session drinks: wel alcohol, maar dan een lager ABV. Session IPA’s, sessiepils of radlers kennen we ondertussen wel. Maar ook in cocktails zijn steeds meer alternatieven met een lager percentage alcohol;
High end drinks: opvallend, als er ‘echt’ gedronken wordt, dan mag (moet) het goed zijn, liefst ambachtelijk, duurzaam en natuurlijk, zoals craft beers en natuurwijnen.
Dit zit er in HOP WTR een smart drink op basis van hop
Verder lezen en kijken: Web Smith over koffie versus bier
Eeuwen dronken we juist alcohol om gezond te blijven. Water was vervuild en een laag percentage alcohol in onze drank zorgde ervoor dat we geen ongewenste beestjes binnen kregen. Ook hield het de werklui rustig. Sinds drinkwater schoon is en denken belangrijker dan doen, is de vraag naar licht aangeschoten volk afgenomen en is er meer behoefte aan scherpte. Web Smith van de bekende 2PM nieuwsbrief legt uit hoe dit precies zit. Lees zijn uitgebreide analyse hier.
Niet iedereen is het eens met deze analyse. Druk (in het Engels vertaald met ‘Another Round’) is een film van de Deen Thomas Vinterberg met topacteur Mads Mikkelsen in de hoofdrol. De prijswinnende film gaat er juist vanuit dat we (een beetje) drank nodig hebben gedurende de dag om goed te functioneren. De film is nu in de bios.
Waar is Gijsbregt: alcoholvrije bieren en wijnen proeven
Voor de podcast van de Buik proefde ik alcoholvrije wijnen met vinoloog Barbara Verbeek en voor Radio Rijnmond proefde ik alcoholvrij bier met presentator Herman Vriend. Luister de podcast hieronder en het radio-item zit achter deze klik.
Tip: zo drink je goed zonder
Het is een ding: bars met alleen maar alcoholvrije cocktails en mixen, zoals The Sans Bar in Austin, Awake in Denver of Zeroliq in Berlijn. In Nederland hadden we even bar 0.020 (in Amsterdam), maar daar is het al bijna een jaar stil.
De beste tip is dus om zelf je alcoholvrije cocktails te maken. Dat kan via de (digitale) winkel van Nada drinks of met de mixers van Mikks.
Zeroliq in Berlijn serveert de beste bieren, wijnen en cocktails zonder alcohol
De plek van fake
Je zou zeggen: als je geen alcohol wil drinken, dan drink je toch gewoon wat anders. Maar zo werkt het niet. Dus ontstaan er alternatieven. Mijn cynische kant zegt: er moet natuurlijk wel wat verkocht worden, door al die drankbedrijven. Mijn marketingkant zegt: de consument wil zelf graag wat anders drinken. Dat laatste geldt vooral in gezelschap. #soberisnotboring is een hashtag die gebruikt wordt. Maar water drinken wordt gezien als saai en breekt met de groepsnorm (“ah, doe nou gezellig mee”). Drankjes die op alcohol lijken, vervullen daarmee een belangrijke rol. Om de sober curious te ondersteunen in hun (gezondere) gedrag én om de branche een alternatief te bieden. Want ik heb het al eerder gezegd: alcohol is our favorite drug. Die kost de maatschappij te veel en zal steeds meer ontmoedigd worden. Daar was de aanpassing van de wet per 1 juli een voorzichtige voorbode van.
Als jij deze nieuwsbrief interessant vindt, hou hem dan niet voor jezelf, maar deel hem met andere food liefhebbers en verbind hen zo aan deze trends, zoals een volgende nieuwsbrief waar we ingaan op het eten op maat zelf.
Ik test alles, ook alcoholvrije drank, dus als je mij je beste non-alcoholische drankjes of CBD of THC drinks wil laten proberen, stuur me een berichtje, via mijn social media of op gijsbregt@brightguys.nl.
Wil je meer weten over mij, check dan diezelfde social media of deze bio op mijn site.
Tot over twee weken.
Cheers,
Gijsbregt
Foodvideo: alcoholvrij op zijn Deens
Van Mads Mikkelsen kunnen we niet genoeg krijgen, dus een fijne aanvulling op Druk is onderstaande commercial van Carlsberg. Lekker gek, zouden we in Nederland zeggen. Of lidt tosset, op zijn Deens.