Hey hey,
De dag wie we wisten dat die zou komen: de horeca mag weer eerder dicht (de supers ook trouwens). We denderen ons derde coronajaar in en iedereen lijkt verrast, inclusief ondergetekende. Terwijl ook ik dit rapport las begin september en ik zelf begin dit jaar deze adviezen over pandemiebestendige horeca gaf in NRC. Teleurstelling en verrassing gaan hier hand in hand, maar zijn verschillende zaken. Teleurgesteld mag je zijn, verrast niet meer.
De ondernemers die ik sprak afgelopen week, waren al klaar voor de impact van de persconferentie. De nieuwsbrieven en social media posts stonden in de steigers, de reserveringen werden na gebeld of gemaild en het personeel werd meteen anders ingeroosterd. De ondernemers die ik sprak tijdens mijn juryronde voor de Entree Awards (het gala is logischerwijs ook uitgesteld), bouwen aan hun merk, ook buiten de vier muren van hun zaak.
Het eerste noem ik ad hoc horeca, dit licht ik toe bij foodtrend 1. Het tweede vat ik onder de term omnichannel experience, zie foodtrend 2 voor veel voorbeelden. Deze trends spelen in een sterk veranderende economie, instant economics noemt The Economist dat, meer bij Verder lezen. 2022 wordt het eerste jaar waarin de pandemie een gegeven is, daar ga ik over schrijven en bedrijven over adviseren, lees meer bij Waar is Gijsbregt. Veel nieuwe termen, hoe ziet dit er dan uit in de praktijk? Check de foodvideo met noodles van David Chang, voor thuis.
Cheers,
Gijsbregt
Eerdere edities van deze nieuwsbrief vind je hier. Er zijn er (helaas) meerdere die goed aansluiten bij deze nieuwsbrief, over aanpassen in tijden van corona:
Wil jij ook al deze pandemie-inzichten niet alleen voor jezelf houden, deel dan deze nieuwsbrief via onderstaande knop. Eén persoon die net zo betrokken is als jij zou ik al heel erg waarderen. Twee is beter.
Foodtrend: ad hoc horeca
Elke dag is anders in de horeca, dat is voor velen een reden om erin te werken of ondernemen. Toch zijn de veranderingen de afgelopen twee jaar extreem: veranderende openingstijden, sluitingen, afstandsregels afdwingen, (corona)checks uitvoeren en dat allemaal van de ene op de andere dag. Welkom in het tijdperk van de ad hoc horeca. De ad hoc horeca kent een flexibele bedrijfsvoering en is de enige horeca die kan overleven in deze continu veranderende pandemiesamenleving.
De flexibiliteit om te schakelen vraagt een ijzersterk frame van zekerheden in het bedrijf: cultuur, personeel, automatisering, financiering, communicatie en merk. De traditionele basis van de onderneming dient te kloppen. Dat klinkt gratuite, maar dat was tot dusver vaak niet zo in de horeca. Gelukkig is er veel geïnvesteerd in mensen en middelen de afgelopen anderhalf jaar. Tijdens de sluitingen of (gedwongen) door financiers en leveranciers, vaker vanuit puur ondernemerschap.
Dus werden de bordjes (bijna letterlijk) verhangen, toen de nieuwe openingstijden bekend werden gemaakt op de persconferentie. De concepten voor lunch, vroege borrels en diners in de eerste shift waren al klaar voor gebruik.
Overdag eten bij IDRW, BAUT en Wils
Foodtrend: omnichannel experience
De horeca is kwetsbaar gebleken in 2020 en 2021. Onderzoeksbureau Datlinq stelt het als volgt:
[T}erwijl de Out of Home-markt met 32,1% daalde door de crash van de coronapandemie, profiteerde de at-home markt in 2020 met 6,8% groei.
Dus is het niet gek dat de horeca probeert op meerdere paarden te wedden. Dat kan binnen de Out of Home kanalen gebeuren (veel bedrijfscateraars zijn in horecaconcepten gestapt), maar ook tussen Out of Home en at-home. Zo belanden horecamerken in de supermarkt. Niet alleen ad hoc, maar blijvend. De smaak, curatie en beleving waarvoor gasten naar de horeca gaan, komen als nieuwe producten via de supermarkt, gemakswinkel, bezorging en e-commerce bij de klant thuis. Het horecamerk bereikt via alle kanalen (vandaar omnichannel) de klant en voegt daar beleving aan toe (vandaar experience).
Voorbeelden te over. Lees alleen al dit artikel met 17 voorbeelden in de VS, zoals Arby’s Fries en Starbucks Frappuccino. Naast deze bekende ketens zijn ook meer finedining producten in de supermarkt te vinden. Carbone’s pastasaus bijvoorbeeld. In Nederland zien we deze meer-kanalen-aanpak ook oprukken. De pizza’s doen het goed: Euro Pizza bij Stach, Old Scuola bij Gorillas en SUGO is binnenkort ook via een flitsbezorgdienst te bestellen. Spar heeft de Tosti Club overgenomen en rolt de shop-in-shop landelijk uit. De bagels van Bagels & Beans zijn sinds begin dit jaar te koop bij Jumbo. Friethoes wil zijn frieten ook ruimer via de supermarkt verkopen en haalde daarvoor een directeur die van Mora komt binnen.
Yoghurt Barn wordt YB en ligt met een geheel plantaardige range in de supermarkt en bij de gemakswinkels op (tank)stations
Verder lezen: instant economics in The Economist
Voorspellen was al geen simpele taak, maar door de pandemie is het er niet makkelijker op geworden:
Does anyone really understand what is going on in the world economy? The pandemic has made plenty of observers look clueless.
We leven volgens het gerenommeerde tijdschrift in een instant economie, we kunnen deze alleen beschouwen door naar het nu te kijken, met data die nu beschikbaar zijn. Denk aan restaurantreserveringen of mobiliteitscijfers van Google. De ad hoc horeca en omnichannel experience bestaan bij de gratie van deze goede realtime data.
Illustratie bij het artikel in The Economist door Till Lauer
Waar is Gijsbregt:Â de trends voor 2022 aan het voorspellen
De jaarwisseling staat voor de deur (ja echt) en dat betekent dat ik weer (meer) voorspellingen maak. Voor de media, voor mijn nieuwe boek met Wouter Verkerk (binnenkort meer) en voor bedrijven die klaar willen staan voor 2022.
Wil jij met jouw bedrijf als eerste de voorspellingen horen of met mij strategisch aan de slag voor komend jaar, stuur me dan een mailtje op gijsbregt@brightguys.nl. Ik weet dat alle offline sessies weer gecanceld worden (of al zijn), dus het kan ook via Teams, Zoom, Webex, webinar of podcast.
Cheese tea en brown sugar tea bij Möge Tee
Tip: Putaine, Miami Vice vibes drijvend in de Rijnhaven
Vorige week at ik bij restaurant Putaine, deze soft opening stond al even gepland en daar kwam de persconferentie tussendoor gevaren. Het was desalniettemin een topavond. Eigenaren Eva Eekman en Michael Schook zijn met hun andere restaurant Héroine voor mij voorbeelden van goede ad hoc horeca ondernemers. Onder meer door hun duidelijke merk(en) en top uitgevoerde dinerboxen.
Ik schreef mijn feestelijke ervaringen op voor de Buik. Lees die hier of reserveer hier bij Putaine.
Het logo van deze zwoele zaak
What’s the scenario?
In de horeca kan het elke dag weer anders zijn. Elke tent een strandtent, noem ik dat wel eens. Ondertussen beginnen we de ritmes van de pandemie te herkennen, de seizoenen met hun (on)mogelijkheden. De impact van bepaalde ontwikkelingen krijgt ook meer gestalte, vaccins, behandelingen en maatregelen. Daarmee kunnen we scenario’s maken, zoals in het rapport van de WRR en de KNAW dat ik in de introductie aanhaalde. Dat zouden ondernemers moeten doen, want niemand anders doet het voor ze. Ondernemers in de horeca en food retail, maar ook breder de leveranciers in de food en drinks branche. Scenario’s ontwikkelen voor hun eigen business, maar ook voor gasten of klanten. Bij die verschillende scripts passen eigen manieren van voorbereiden. Dan wordt ad hoc toch net iets minder ad hoc en zijn we de maatregelen misschien wel een stap voor.
Als jij deze nieuwsbrief interessant vindt, hou hem dan niet voor jezelf, maar deel hem met andere food liefhebbers en verbind hen zo aan deze trends over eten, drinken en hospitality.
Heb jij nog voorbeelden van ondernemers in de ad hoc horeca of die een omnichannel experience hebben neergezet, stuur me een berichtje, via mijn social media of op gijsbregt@brightguys.nl.
Wil je meer weten over mij, check dan diezelfde social media of deze bio op mijn site.Â
Tot over twee weken.
Cheers,
Gijsbregt
Foodvideo: zo kook je de noodles van David Chang thuis
Een heerlijk simpele video om mee af te sluiten. Zo maak je spicy Korean ramen noodles (warm of koud), op de manier zoals mediachef David Chang het doet. Sun is het bedrijf waar Chang al jaren zijn noodles inkoopt voor zijn restaurants. Die zijn er dus nu ook voor thuis, in schitterende verpakkingen.