Hey hey,
Een special edition: er zijn boekjes te winnen, lees bij de tip hoe je kans maakt.
Hij zei het echt onze demissionair minister-president Rutte: “Feitelijk is dit het einde van de lockdown”. In diezelfde week sprak ik een horecaondernemer met een finedining zaak, die dit weekend de deuren opent voor het eerst in acht maanden. Hij zei tegen mij: “Wie zegt mij dat het niet weer zo’n jaar als 2020 wordt? En dat ik straks niet in oktober weer dicht moet?” Niemand garandeert dat deze ondernemer, dat is juist het punt. Horeca na corona is ander spelletje geworden. Daarom is het goed om te kijken wat er nu echt veranderd is afgelopen jaar.
Want precies een jaar geleden ging de horeca na de eerste lockdown open en kwam ‘Horeca na corona’ uit, het boek dat Wouter Verkerk en ik schreven. In het boek staan 35 luchtig geschreven dialogen tussen Wouter en mij over die horeca na corona. Wij hadden niet bevroed dat er nog zo’n zware tweede lockdown overheen zou komen. Maar nu die voorbij schijnt is het een mooi moment om onze een-tweetjes eens tegen het licht te houden.
Ik kies vijf citaten uit het boek en reflecteer hierop bij de foodtrends. Bij verder lezen een interview met Wouter en mij en een verhaal uit NRC over de pandemiebestendige samenleving. Bij Waar is Gijsbregt is er aandacht voor ‘Horeca na corona’ trendtours en deze week bij de tip vertel ik hoe je kans maakt op de laatste exemplaren van het - uitverkochte - Horeca na corona. De foodvideo laat zien we hoe de horeca in Frankrijk open ging.
Cheers,
Gijsbregt
Vind je mijn nieuwsbrief interessant? Doe mij een plezier en stuur deze nieuwsbrief door naar iemand. Niet vergeten, echt doen, deel deze nieuwsbrief via onderstaande knop.
Eerdere edities van deze nieuwsbrief vind je hier, bijvoorbeeld over robots, ghost kitchens, de ‘Better for you’ trend of hard seltzers.
Horeca na corona trend: streetfood
Streetfood is een blijvertje en zal in kwantiteit en kwaliteit sterk groeien
Buiten is het nieuwe binnen, was een van de trends die ik op de Buik voorspelde voor 2021. Streetfood is een manier om buiten eten te vergemakkelijken. Niet gek dat eten op straat afgelopen jaar een vlucht nam. Van de adana kebab van Milan Gataric tot de burgers van Noma. Fancy streetfood beleefde zijn doorbraak. Maar ook minder fancy deed het goed, bezorgd, afgehaald, op het terras of gewoon binnen, bij ketens of bij micro food professionals. Zoals gezegd, een blijvertje.
Burger van Entrepot, taco’s van Tres en bara van Soenil Bahadoer
Horeca na corona trend: blurring
Als voorzieningen [zoals horeca] onder druk staan, door opkomst van internet of zoals nu, door corona, dan is bundeling van krachten noodzakelijk
Een gemakswinkel met een fastfoodrestaurant, een tankstation met een goede lunchroom, een giga-supermarkt met een ghostkitchen, een food site met een wijnclub, een celebrity chef met een eigen magnetron-kookgerei-merk, een supermarkt die ready to eat maaltijden bezorgt, een food delivery bedrijf dat boodschappen bezorgt. Ik kan blijven doorgaan. De food wereld is aan het blurren en dit is pas het begin. Het devies voor horeca-ondernemers en -professionals: zorg dat je creativiteit op waarde ($$$) geschat wordt door de partijen die met je willen partneren.
Dmart - Delivery Hero bezorgt al boodschappen in 11 landen
Horeca na corona trend: groten en kleintjes
Meer mensen gaan het kleine ondernemerschap waarderen en terugkeren naar de basis
Ik dacht dat de groten groter zouden worden en, zoals je hierboven leest, Wouter zette in op klein ondernemerschap. We zaten beiden op het goede spoor. De groten zijn aan het kopen geslagen. Grote ketens worden groter (Loetje, De Beren), sterke ondernemers in de stad groeien (Hell’s Kitchen van Herman Hell), branchevervaging treedt op (Albron die CoffeeCompany koopt). De kleintjes ondernemen op Instagram: bakkers, buurtcateraars en sappenmakers. Het midden heeft het zwaar, aan de onderkant en bovenkant is volop beweging.
Albron maakte gisteren bekend dat ze CoffeeCompany heeft overgenomen
Horeca na corona trend: terras en drive-thru
We leven steeds efficiënter en dus combineren we bezigheden. Tanken en dan gelijk boodschappen, autorijden en onderweg een snelle hap...
Midden vorig jaar had Shakeshack haar nieuwe strategie paraat: het burgerconcept moest van de stad naar de buitenwijken met ruimere locaties inclusief drivehtru’s en outdoor seating. Shakeshack was een van de laatste van de Amerikaanse ketens die deze ommezwaai maakte. In Nederland zie ik ondernemers die investeren in hun terras, menu, technologie, overkappingen, heaters, kortom in een compleet buitenconcept. Maar het zijn er (te) weinig. Wees als Shakeshack en bereid je voor op (permanente) buitenhoreca.
Gezellig buiten bij GlouGlou in de Amsterdamse Pijp
Horeca na corona trend: personeel
[Het is tijd om] de arbeidsverhoudingen in deze branche die helemaal om personeel draait eindelijk eens goed en duurzaam te organiseren
Ga voor gaaf, heet de horecapersoneelscampagne van Stichting Vakbekwaamheid Horeca. Het doel is om de meer dan 100.000 mensen die de horeca (verplicht) hebben verlaten weer terug te winnen. Komende zomer wordt het al penibel. Kunnen ondernemers voldoende mensen inzetten om al die pent up demand te bedienen. Ik heb er een hard hoofd in. Dan zijn er nog al die jonge mensen die van hun ouders niet naar een horecaopleiding mochten vanwege gebrek aan carrièreperspectief. Er is een deltaplan nodig om werken in de horeca weer aantrekkelijk te maken. Vorig jaar legde ik deze verantwoordelijkheid bij (inmiddels demissionair) minister Koolmees. Hierbij alvast een oproep aan zijn opvolger.
Mensen komen graag naar Stadscafé Weena vanwege het personeel
Verder lezen: de pandemiebestendige samenleving in het NRC
Twee tips om verder te lezen:
allereerst dit artikel van Martine Kamsma over de pandemiebestendige samenleving. Ik vertel er wat over horeca.
hier onder een beeld van Horeca info, waarin Wouter en ik terugblikken op afgelopen jaar. Download de digitale versie hier.
Waar is Gijsbregt: op ‘Horeca na corona’ trendtour
Het afgelopen jaar heb ik speciale ‘Horeca na corona’ trendtours gegeven. In gesprek met ondernemers, chefs, maar ook softwareontwikkelaars en designers. Mensen die hebben laten zien dat het anders kan, waar de innovatie vanaf spat, die echt andere paden banen. Dat deed ik voor de grote internationale food brands, maar ook voor bureaus of innovatie hubs. Wil jij ook leren over food, innovatie, creativiteit, ondernemerschap en daarbij plezier hebben en lekker eten:
Op trendbezoek bij Smells Good in the Hood
Tip: win een van de vijf boeken
Horeca na corona is uitverkocht. Toch ga ik er drie verloten onder mijn huidige abonnees (dat zijn er nu 430). Daar hoef je dus niks voor te doen, gewoon wachten. Wil jij iemand dit boek laten winnen, laat dan een berichtje achter via de knop hieronder (wil je liever privé, stuur dan een mail). Ik kies er twee uit jullie nominaties.
Nooit meer het oude normaal
We sloten het boek vorig jaar af met:
de branche komt er wel bovenop, niet zonder kleerscheuren en niet zonder (grote) veranderingen.
Hierboven staan vijf voorbeelden, maar er gebeurt zo veel meer: de branche staat te schudden op zijn grondvesten: vastgoed, personeel, kapitaal, technologie, internationalisering, vraag van de consument en concurrentie. Grote veranderingen, en belangrijker nog, voorlopig blijft onzekerheid troef. Wie weet heeft de ondernemer waar ik deze nieuwsbrief mee begon wel gelijk en zitten we met zijn alleen weer binnen deze winter.
Ik heb lezers in de brede wereld van food: corporates, ondernemers, startups, professionals, bureaus, media. Ik ben benieuwd. Ben jij er klaar voor? Laat het me weten. Mail me: gijsbregt@brightguys.nl.
Als jij deze nieuwsbrief interessant vindt, hou hem dan niet voor jezelf, maar deel hem met andere food liefhebbers en verbind hen zo aan deze trends.
Als je vragen, verzoeken, feedback, tips of trends hebt, stuur me een berichtje, via mijn social media of gijsbregt@brightguys.nl.
Wil je meer weten over mij, check dan diezelfde social media of deze bio op mijn site.
Tot over twee weken. Dan heb ik een gastauteur over onder meer vertical farming.
Cheers,
Gijsbregt
Foodvideo: de terrassen in Frankrijk zijn weer open
Ok is flauw, maar moest toch lachen.