Hey,
Weet je nog vroeger, toen je op vakantie ging en er in de wagen ineens een pondspak1 drop van Venco was of de KinderMix van Haribo? Dat was magisch, zo veel keuze. Al was de teleurstelling meteen ingebouwd, want er bleven altijd bepaalde snoepjes achter in de zak die niemand lekker vond.
Meer (recente) voorbeelden met foto’s als je naar beneden scrollt
Anno 2022 is het aanbod levensmiddelen zo gegroeid en heeft elk merk zo ontzettend veel varianten, types, smaken, versies en verpakkingen, dat kiezen onmogelijk is geworden. Neem de hard seltzers in de VS, in 2021 kwamen er meer dan 300 merken bij. Marktleider White Claw heeft 32 (!) varianten van het bubbelende alcoholdrankje.
Deze grote consumentenmerken zijn niet gek, meer keuze betekent over het algemeen, meer verkopen. Maar de consument moet geholpen worden met kiezen. Vandaar de opkomst van het variety pack of het mix pack: een combinatieverpakking met meerdere smaken. Er zijn meer trucs die levensmiddelenfabrikanten uithalen om de consument te bevrijden van de paradox of choice. Ik heb ze hieronder ingedeeld in drie categorieën en bij elke categorie een aantal voorbeelden gezocht, met beeld en korte uitleg:
Variety & meer
Remix
In de horeca: food hacks en soda fountains
Daarvoor een korte introductie over het waarom van deze ontwikkeling. Ben je er nog niet aan toe gekomen om de recente zeer goed gelezen edities van deze nieuwsbrief te lezen, dat kan hier: over digitalisering van food of over mijn trendtour naar New York.
Cheers,
Gijsbregt
🍴Heeft iemand je deze nieuwsbrief doorgestuurd, schrijf je dan in: zo mis je nooit meer foodtrends en -tips.🍴
Waarom smaken worden gebundeld
Er zijn een aantal redenen om meerdere smaken in 1x aan te bieden als fabrikant:
Kennismaking met je product, zoals Nate hieronder aangeeft;
Cross selling: een nieuw of ander product aanprijzen dat de consument los niet zou kopen;
Grotere gezelschappen: de bekende party packs zorgen ervoor dat er voor elk wat wils is;
Feestdagen: cadeauverpakkingen (al dan niet voor speciale gelegenheden) bieden meer waarde dan een los product;
Bigger ticket size: de omzet per verkoop gaat omhoog;
Minder kosten: vooral voor D2C-brands van groot belang, er wordt bespaard op transactiekosten, bezorgkosten en platformkosten;
Ruimte op het schap: een pack neemt méér ruimte op het schap in, maar kan soms in plaats van 1 losse smaak komen, dan zijn er netto meer smaken in het schap;
Met de consument meedenken: misschien wel de belangrijkste, denken in oplossingen en niet in producten: een pack of combo voor de borrel bijvoorbeeld.
Variety packs en meer
Ik hou dus niet van M&M’s crispy, dus deze valt voor mij af, maar dit is een winnaar voor elk bioscoopbezoek of avondje Netflixen.
Zelfs als je te jong bent om te kiezen, moet je al kiezen. Of niet dus, als deze mix box van Pure voor je wordt gekocht. Binnenkort meer over babyvoeding in de nieuwe food podcast die ik met Maartje Nelissen begin.
Kijk hoe Crumbl Cookies haar cookies presenteert (en combineert) of kijk hieronder hoe ijsmaker Salt & Straw dit doet. Niet voor niks groeien deze franchises hard in de VS. De salons laten hun gasten zelf kiezen, dus is dit meer customization dan remix, net als je bestelling bij Starbucks (zie ook food hacks helemaal onderaan).
Remix
Onze oosterburen zijn geweldig in het mixen van dranken en Spezi (bij Coca Cola bekend als MezzoMix) is de OG: half cola, half fanta, 100% vakantie.
Deze remixen van Magnum die dit jaar zijn uitgekomen waren de trigger voor deze editie van de nieuwsbrief. Met ‘Duo Dipping technologie’.
Gespot in New York, nog niet in Nederland, al lijkt de KitKat Gold gebruik te maken van hetzelfde remix-principe.
In de horeca: food hacks en soda fountains
Foto door Nick O'Malley van MassLive
Recent is McDonalds in Nederland een nieuwe campagne gestart over hoe gasten hun “icons” zich eigen maken. In de VS zijn die food hacks al veel gewoner en dan krijg je dit soort Frankenstein burgers, zoals de meest rechter die de Land, Air and Sea sandwich heet en koe, kip en vis combineert. De Nederlandse campagne gaat minder ver, maar mixt wel friet en milkshakes, zie de campagenvideo hier. Deze food hacks vinden hun oorsprong veelal op TikTok en zijn een perfecte manier voor productinnovatie, marktonderzoek of gewoon betrokkenheid van merkfans.
Drankjes laten zich (voorlopig nog) makkelijker remixen dan hapjes. Vooral met de nieuwe generatie soda fountains zoals de Freestyle van Coca Cola (of de Spire, de tegenhanger van Pepsi). Hoog tijd voor een hard of spiked versie van deze remix machines.
Het pondspak van Venco heet geen pondspak meer, dat heeft vast niks met de inflatie (krimpflatie) te maken…