Bericht vooraf: veel nieuwe abonnees naar aanleiding van mijn editie over New York. Die kun je hier vinden. De reguliere nieuwsbrief gaat hieronder verder.
En doorrrrā¦
Ruim drie jaar geleden was er ineens de Stamppot Keuken op Thuisbezorgd: een dark kitchen pilot van Unilever om te kijken of het kanaal bezorging wat voor hen zou kunnen betekenen. Anno 2022 kent niemand de Stamppot Keuken meer, maar kan je over de hele wereld ijs van Ben & Jerryās (ook van Unilever) thuis bestellen, dat bezorgd wordt vanuit dark fridges. Omdat Unilever het belang van een goede digitale infrastructuur voor food inziet hebben ze zich als een van de eersten aangesloten bij de marktplaats voor (virtuele) merken van Deliverect (een Belgische unicorn van nog geen drie jaar oud). Deliverect heeft als missie om de ābackbone for digital foodā te worden. Bij Unilever draait nu nog om ijs, in de toekomst kan dit zomaar gaan om directe verkoop van ready to eat Knorr Wereldgerechten, Conimex noedels of Stamppotten met Unox rookworst. Zo blijft Unilever - in een wereld die steeds verder ontkookt - toch haar merken verkopen.
Drie jaren (inclusief een pandemie) maken een groot verschil. Uit of thuis, retail of food service, zelf koken of laten koken, het is een grote blur geworden. Vooral vanwege de adoptie van technologie. Daarom draait deze editie om food tech die bijna ongemerkt de wereld van eten en drinken verandert.
In deze editie komen de volgende elementen aan de orde:
foodtrend 1: de digitalisering die je niet ziet
foodtrend 2: de digitale voordeur
Verder lezen/luisteren: Deliverectās Zhong Xu
Waar is Gijsbregt: in Tirana en in DĆ¼sseldorf
Foodtip: het meest veelzijdige stukje vlees
Foodvideo: zo werkt bestellen bij een robot
Cheers,
Gijsbregt
š“Heeft iemand je deze nieuwsbrief doorgestuurd, schrijf je dan in: zo mis je nooit meer foodtrends en -tips.š“
Foodtrend: de digitalisering die je niet ziet
Als je een auto bestelt dan klik je op een website of app precies de auto aan die jij wil hebben: kleur, type motor, accessoires, afhaalpunt. Als deze ver af wijkt van de standaard (en dus niet ergens al āklaarā staat) wordt deze op maat gemaakt. De fabriek krijgt een berichtje, de onderdelen worden besteld, naar de fabriek gestuurd, de auto wordt in elkaar gezet en vervoerd naar jouw afhaalpunt (of gewoon naar je huis)1. Deze hele keten is gedigitaliseerd, van onderdelen tot aflevering. Een netwerk vol slimme software.
Food en met name foodservice was altijd notoir ongedigitaliseerd. Maar daar komt rap verandering in. Kijk met me mee:
productontwikkeling: innovatieve AI zoekt nieuwe smaakcombinaties, planten die beter tegen de opwarming van de aarde bestand zijn of paddenstoelen die vlees kunnen vervangen;
agritech: technologie die inzichtelijk maakt hoe het met de ingrediĆ«nten staat voordat ze verwerkt zijn, zoals satelietdata, drones en cameraās en sensoren in kassen, stallen en akkers;
logitech: de ingrediƫnten worden gevolgd, soms via de block chain, om de waarde, kwaliteit, te verwachten leverdatum en steeds vaker ook duurzaamheid en sociale rechtvaardigheid te monitoren;
digitale marktplaatsen: brengen geautomatiseerd vraag en aanbod naar grondstoffen/ingrediƫnten bij elkaar;
kitchen tech: robotisering en automatisering in fabrieken, grootkeukens, ghost kitchens, restaurantkeukens en thuiskeukens zorgt ervoor dat steeds minder mensen koken en gerechten steeds meer ready to (h)eat bij de eters belanden;
ordering: bestellen gaat steeds meer digitaal. Bij een keten zoals Sweetgreen in de VS is al bijna 70% van de bestellingen digitaal, McDonalds test met geheel geautomatiseerde drive thruās, het digitaal bestellen van boodschappen is met de komst van flitsbezorgers en pure players (Crisp, Picnic, Freshdirect) ook omhoog geschoten;
delivery tech: als je niet zelf naar het restaurant of de supermarkt wil gaan, dan komt je eten gewoon bij je thuis (of op je werk), pilots met bezorging via drones en robots lopen over de hele wereld, maar ook als er iemand āgewoonā op de elektrische fiets springt, is het hele onderliggende proces geautomatiseerd.
Door deze automatisering ontsluiten zich nieuwe kanalen voor Big Food (zoals Unilever laat zien), maar ook voor supermarkten en restaurants. Ook zal er steeds meer tussen kanalen gewisseld worden of wordt een bestelling via verschillende kanalen ingevuld. Gevolg hiervan zal zijn dat er meer in oplossingen gedacht zal worden (eten voor een avondje met vrienden in plaats van bier met chips of hangover food in plaats van aspirine, eieren, spek en een gember shot) en dat prijzen dynamisch zullen worden, net als surge pricing bij Uber.
Delivery robots staan nog in de kinderschoenen
Foodtrend: de digitale voordeur
Bovenstaande onzichtbare digitalisering gaat grotendeels aan de consumenten voorbij. Deze geautomatiseerde achterkant van food en drinks leidt bij hen tot meer keuzes en meer comfort. Twee zaken die nogal eens op gespannen voet met elkaar staan. Daarom zoekt de consument houvast in dit steeds complexere aanbod. Aanbieders moeten deze houvast bieden hun digitale voordeur wagenwijd open zetten om de consument te leiden naar hun product of oplossing. Ze dienen het onderscheid te maken in een digitale wereld waar real estate onbeperkt is, in tegenstelling tot de fysieke wereld. Vergelijk het aantal restaurants in de buurt met het aantal (virtuele) merken op de bezorg apps of het aantal producten in je Appie, Lidl of Jumbo met het aanbod van bol.com.
Vroeger zouden we dit open zetten van de digitale voordeur marketing noemen, tegenwoordig is het een mix van SEO, influencers inzetten, zichtbaarheid op marktplaatsen, content creatie, social advertising, marketing automation, PR, DM en EDM, loyalty, eigen apps, partnerships, sponsoring, events, referenties, reviews en dan noem ik nog maar een deel op.
Toch is het minder ingewikkeld dan het lijkt. Het gaat erom dat je je gast of klant raakt en/of helpt bij de onderstaande zes stappen. Dat gaat het beste met vertrouwen en herkenning. Vertrouwen is online (en offline) verder weg dan ooit, alle keurmerken en beloften ten spijt. Dus wordt ingezet op herkenbaarheid. Deze herkenning vindt plaats op basis van beelden op het kleinste scherm tijdens ultrakorte momenten waarin wordt beslist (visual cues noemt Zhong Xu dat, zie hieronder bij verder luisteren).
De digitale voordeur bestaat dus uit vele digitale voordeurtjes, die allemaal op dezelfde manier visueel moeten aanspreken en verbonden moeten zijn aan een sterk merk. Het liefst je eigen merk, maar dat van een ander mag ook: Oreo dessert, een bieraanbieding voor de finale van Conference Champions League, een partnership met een influencer of de overname van een horeca-icoon uit de stad.
De sharing circle uit mijn editie over Gen Z
Verder lezen en luisteren: Zhong Xu van Deliverect
In BelgiĆ« vindt een mirakel plaats. Ineens zijn er foodtech bedrijven die de wereld op zijn kop zetten zoals Apicbase, Are They Happy en, de opvallendste, Deliverect. Serial entrepreneur Zhong Xu begon met software voor restaurants om te voorkomen dat ze voor elke aanbieder van bezorgdiensten een nieuwe tablet in de zaak nodig hebben, maar biedt nu de eerder genoemde ābackbone for digital foodā.
Luister deze podcast om meer te leren over zijn bedrijf en om zijn veel omvattende visie op de food wereld te horen of lees dit interessante interview.
Waar is Gijsbregt:Ā in DĆ¼sseldorf en Tirana
Ik kreeg op mijn kop op de sportschool of ik niet te veel op reis was. Ik voelde me natuurlijk aangesproken, maar doe het allemaal voor jullie. Na New York - en eerder Antwerpen, Parijs en Lissabon - nu DĆ¼sseldorf en Tirana2. Check mijn highlights op Instagram voor mijn avonturen. Hoogtepuntje (naast alle feta) uit Tirana staat hieronder. Hoogtepuntje uit DĆ¼sseldorf (naast de Koreaanse corn dog en dalgona coffee) was de omurice ofwel Japanse omelet met fried rice.
Hoogtepunt uit Tirana: tri lece ofwel tres leches dat enorm populair is in de Balkan
Tip: kip het meest veelzijdige stukje vlees
In mijn nieuwsbrief over New York meldde ik het al en ook begin vorig jaar zei ik het, er is geen ontkomen aan kip. Kip is relatief (!) duurzaam, goedkoop en met de nieuwe gefrituurde jasjes ineens erg lekker. Drie keer een tip voor kip:
Picknick, kip schnitzel op brood: wees er snel bij, deze is nog niet ontdekt. Ontwikkeld door topchef Lydia Carrera met onder meer Koreaanse kruiden, maar vooral gewoon schnitzel op een stevige boterham;
Kip it real (bij Box Sociaal), Krispy Buttermilk Chicken: in Amsterdam keken ze lang likkebaardend naar Freddyās Comfort Food en Man Nam uit Rotterdam, maar nu maken ze zelf ook geweldige breaded chicken;
Kiiro, Japanse curry met vega kip katsu: Kiiro timmert aan de weg en heeft verschillende proteines voor op de curry of de katsu sandwich. De vega versie is zo goed dat je het verschil niet proeft.
Kip schnitzel sandwich bij Picknick
Everything connected
Het mooie van eten is dat het een van de meest aardse, fysieke en viscerale dingen is die een mens kan doen. Daarbij heeft eten een zware culturele (en vaak romantische) lading. Culture wars liggen op de loer: als in een cafƩ iemand geen Nederlands spreekt of je met een QR-code moet bestellen is het land te klein. Maar zonder dat iemand het door heeft en dus ook zonder verder bezwaar of enige overweging ligt inmiddels bijna ons hele voedselpad in de cloud en de macht hierover bij Big Tech. De Google van eten en drinken kan goed Google zelf zijn of een partij als Thuisbezorgd, Deliverect of Albert Heijn.
Dat zorgt voor mooie dingen en gaat voor nog mooiere dingen zorgen. Plantaardige burgers die lekker smaken, frisdrank zonder transportkosten en niet ellenlang hoeven zoeken naar maggiblokjes, bijvoorbeeld. Maar het gaat ook voor morele kwesties zorgen. Korting op je verzekering bij toegang tot je eetdata? Speciale menuās op basis van je persoonlijke profiel? Duurdere burgers als het buiten regent? Voedsel is een van de meest gereguleerde branches ter wereld, gelukkig maar, laten we oppassen dat we niet straks in een digitaal food Wild Westen belanden.
Ben ik interessante food tech vergeten, laat het me weten, via gijsbregt@brightguys.nl. Wil je meer linkjes, check mān Twitter, wil je zien wat ik eet, volg me op Instagram.
Wil je meer weten over mij, check danĀ deze bio op mijn site.Ā
Tot over twee weken.
Cheers,
Gijsbregt
Als jij deze nieuwsbrief interessant vindt, hou hem dan niet voor jezelf, maarĀ deel hem met andere food liefhebbersĀ en verbind hen zo aan deze trends over eten, drinken en hospitality.
Foodvideo: bestellen bij een robot
Checkers is een soort drive thru only versie McDonalds en ze hebben sinds kort een geautomatiseerd bestelsysteem. De dame in de video bestelt bij deze virtuele kassiĆØre en deelt haar ervaring met ons: crazy.
Dit duurt verschrikkelijk lang nu door supply chain issues, iets waar eten net zo veel last van heeft.