#47 het kodakmoment voor de flitsbezorgers
Is er een toekomst voor de 3 G's: Gorillas, GoPuff en Getir?
Hey hey,
Maandag meldden verschillende media dat Gorillas stopt met bezorgen in maar liefst zes (2nd tier) steden in Nederland, onder meer Almere, Alkmaar en Hilversum zullen het zonder de in het zwart gehulde bezorgers op e-bikes moeten stellen. Eerder gaf de Duitse eenhoorn al aan zich geheel terug te trekken uit Italiƫ, Spanje, Belgiƫ en Denemarken. Collega Zapp heeft inmiddels Nederland verlaten en Getir en GoPuff hebben duizenden mensen ontslagen.
In editie #8 (februari 2021) schreef ik het volgende over de komst van de flitsbezorgers naar Nederland: āCentraal bij deze supersnelle bezorging staat gemak.ā In november 2021 wijdde ik een hele editie (#28) aan het fenomeen quick commerce: āDe grote vraag is of āgratisā cash en daarmee betaalde klantenwerving genoeg is als reden om te blijven bestaan. Het is in ieder geval geen garantie, denk nog maar eens terug aan Groupon.ā De behoefte aan gemak - mooi verwoord als hedonic adaptation - staat nog fier overeind, maar de vraag is hoeveel de consument bereid is te betalen voor dit gemak, nu het groeikapitaal (in 2021 bedroeg dit ā¬15 miljard) niet beschikbaar is. De CEO van Gorillas was er duidelijk over, we gaan āaccelerating [our] path to profitabilityā.
Zijn er nog winstgevende opties voor de flitsbezorgers of rest een plek in de marge, net als eenhoorn Groupon?
In deze editie presenteer ik:
foodtrend 1: samenwerken
foodtrend 2: winkeltje spelen
Verder lezen: New York Times artikel over flitsbezorgers
Waar is Gijsbregt: in de podcast van Logistics Matter en in Emerce
Foodtip: als je de flitsbezorgers wil steunen, koop dan dit
Foodvideo: stand up comedy over quick commerce
Cheers,
Gijsbregt
Foodtrend: samenwerken
Samenwerking tussen flitsbezorgers en reguliere supermarktketens ligt voor de hand, zo schreef ik in november. In Nederland werken Jumbo en Gorillas zo nauw samen dat ze zelfs allebei op het wielershirt van (de winnaars van de Tour) Team JumboVisma stonden (ze activeerden deze partnership ook gelijk: je kon bij beide retailers bubbels met korting kopen). Voor veel quick commerce bedrijven is gedeeltelijke (zoals Cajoo en Flink door Carrefour) of gehele overname misschien wel de meest logische strategie. De supermarkten kunnen nu tegen lage waardering veel lokale logistieke kennis en technologie verwerven. De grootste retailer ter wereld, Amazon, is daarmee ook een logische partner. Ze zijn al ingestapt bij Deliveroo (UK) en Grubhub (US), beide ātraditioneleā third party delivery platforms en geen quick commerce partijen. Overigens kan een gewoon 3PD platform ook als koper dienen. Zo kocht Zomato (in India) Blinkit en heeft Doordash flink geĆÆnvesteerd in - alweer - Flink.
De supers zetten voorzichtigere stappen (voorlopig) zonder de quick commerce spelers. Zo heeft Thuisbezorgd een pilot met Albert Heijn en een samenwerking met Marqt.
Andere partnerships zullen minder impact maken op het pad naar winst, maar de flitsbezorgers moeten alles aanpakken om hun hoofd boven water te houden. Zo zien we datapartnerships (Gorillas en Nielsen), private label partnerships (Gorillas, GoPuff en Flink) en software licensing partnerships (Jiffy).
Bezorgsamenwerking waarbij geprofiteerd wordt van het duurzame Marqt merk
Foodtrend: winkeltje spelen
Vorig jaar in april organiseerde ik met Tony Wijntuin een talkshow over ghost kitchens in Villa Thalia (staat op YouTube hier). Tony is expert op het gebied van winkelgebieden en inrichting van winkelstraten. Ook zat Marco Karssemakers aan tafel, hij werkt aan beleid rondom dezelfde onderwerpen voor de Gemeente Eindhoven. Uit de show kwamen twee belangrijke dingen naar voren: gemeenten moesten (snel) met beleid komen en dichtgeplakte ghost kitchens, zonder publieksfunctie (front of house) zouden midden in de stad verboden moeten worden.
Het woord kitchen kan een op een door store vervangen worden en je hebt een beschrijving van wat er mis is gegaan met de binnenstedelijke magazijnen van de flitsbezorgers. Steeds meer ghost kitchens in de grote stad krijgen een voordeur met een publieke ruimte waar gasten hun bestelling kunnen afhalen of op kunnen eten. Soms wordt er zelfs āechtā ingezet op een buurtfunctie. Hungry House in New York City, Local Kitchens in de Bay Area, maar ook Hoy Kitchen in Rotterdam hebben allemaal een front of house.
De dark stores van de flitsbezorgers zullen - deels gedwongen door wetgeving - eenzelfde ontwikkeling door gaan maken. In NYC moeten klanten al toegang hebben tot deze magazijnen vanuit de lokale wetgeving. Ook in Nederland zal het de enige mogelijkheid zijn om nog te voldoen aan de gemeentelijke eisen. Maar ik draai het ook graag om, flitsbezorgers moeten dit zelf ook willen: naast gewoon winkelen is er een scala aan opties, waarvan bezorging er maar een is. Waarom de rest ook niet oppakken? Afhalen, drivethru (niet midden in de stad), ter plekke bestellen en meenemen of op eten, er is zo veel mogelijk. De klant wil het allemaal. Het dwingt de flitsbezorgers ook om kleur te bekennen, zoals ik in november ook al zei: er is ruimte voor STACH-achtige gemakswinkels, die ook bezorgen. Denk aan Foxtrot waarover ik begin dit jaar schreef, dat ook als bezorgapp is begonnen.
Geen ghost (of dark) kitchen maar een micro food hall
Verder lezen: de New York Times over flitsbezorging
Het aantal artikelen over flitsbezorging was schier oneindig de afgelopen 2-3 maanden. Grote internationale titels (zoals Wired) en nationale kranten (zoals NRC, FD en Volkskrant) schreven over de vermeende neergang van ultrasnelle bezorging.
Maar het is pas waar als New York Times het zegt, dus lees vooral dit artikel (betaalmuur, vraag of iemand met abonnement het je cadeau doet).
Groupon of WeWork of een van de 3 Gās?
Waar is Gijsbregt:Ā in Does logistics matter Ć©n in Emerce
Begin juni sprak ik met Martijn Graat van Logistics Matter bijna drie kwartier over flitsbezorgers. Martijn is - zoals de naam van zijn bedrijf al suggereert - vooral geĆÆnteresseerd in de logistieke kant van het verhaal. Maar we bespreken diverse kanten van het fenomeen, ook de riders, stadsplanning en mijn visie op de toekomst van quick commerce.
Luister hier naar het gesprek van Martijn Graat met mij
Nog een optreden van mij rondom dit onderwerp, deze keer in Emerce. Ik mocht een lokale campagne van Gorillas beoordelen. Lees hieronder wat ik ervan vond (en kijk de bijhorende video hier).
In Emerce vertelde ik over wat Gorillas meer met hun data zou moeten doen
Tip: mijn favoriete keuze bij de drie resterende flitsbezorgers
Kijk je hoeft deze eenhoorns natuurlijk niet te supporten, maar als je nou toch wat moet of wil bestellen (zie ook de video onderaan), heb ik drie goede tips:
Gorillas: Magnum Remix (luister Bekt Lekker de podcast waarom)
Flink: Bozu, hard icetea (ik vind de groene, lemon ginger, lekkerder)
Getir: VFC popcorn chicken (vegan kip, niet van echt te onderscheiden)
Boodschappen doen is (ook) sociaal
In editie #28 van mijn nieuwsbrief had ik een citaat van Albert Heijn CEO, Marit van Egmond, waarin zij de ādopamine raceā van āinstant gratificationā, die deze ultrasnelle apps bevorderen, hekelt. Ik bracht het toen verder zonder commentaar, maar vond het een wat vreemd excuus om (nog) niet in deze markt te stappen.
Boodschappen snel laten bezorgen is meer dan pure dopamine en zelf naar de winkel gaan is meer dan inkopen doen. Het is een kans om mensen te ontmoeten en om even uit je bubbel te komen. Voor sommigen onder ons is het zelfs een uitje. We kennen allemaal ouders, (oudere) vrienden of mensen met een klein sociaal netwerk, die boodschappen halen als dagbesteding of voor de gezelligheid, zoals dit artikel met veel liefde schetst.
Dat betekent niet dat de flitsbezorger ten dode opgeschreven is. Het āpad naar winstgevendheidā is nog een paar maanden tot ruim een jaar lang voor de meeste grote spelers. Ze zullen die tijd gebruiken om zich (deels) te laten kopen, om nieuwe socialere winkelconcepten op te zetten en om hun propositie aan te scherpen. Duurder en meer in de niche.
Als jij deze nieuwsbrief interessant vindt, hou hem dan niet voor jezelf, maarĀ deel hem met andere food liefhebbersĀ en verbind hen zo aan deze trends over eten, drinken en hospitality.
Heb jij een aangescherpte quick commerce formule ontdekt of wil je iets bij me bezorgen, stuur me een berichtje, viaĀ mijn social mediaĀ ofĀ opĀ gijsbregt@brightguys.nl.
Wil je meer weten over mij, check dan diezelfde social media ofĀ deze bio op mijn site.Ā
Tot over twee weken.
Cheers,
Gijsbregt
Foodvideo: over late capitalism en neo-socialism
Deze video neemt de quick commerce bedrijven goed op de hak. Niet de snelste comedian, maar zijn punt is top: meer bestellen met zān allen, zo lang we maar de - door graaikapitaal betaalde - vouchers gebruiken.