Hey hey,
In Nederland is de gemakswinkel nooit zo groot gegroeid als in de rest van de wereld, door de hoge penetratiegraad van (en prijs in) de supermarkt. Wel is de convenience store, net als in de rest van de wereld, nauw verbonden aan benzine, tabak en alcohol. Die categorieën zitten in de hoek waar klappen vallen, maar gemak boekt winst op alle terreinen. Het is dus niet zo gek dat er een nieuwe generatie winkels ontstaat voor de juiste last minute boodschappen.
Deze C stores zijn overal - online en offline - terug te vinden (zie foodtrend 1) en bieden een perfect gecureerd assortiment (zie foodtrend 2). De best of class van deze winkels op de hoek, schurken tegen het geile aan, hoe dat zit zie je bij Verder te lezen. Bij Waar is Gijsbregt een van mijn gemaksvondsten tijdens mijn recente trend trip naar Parijs. Ultrahip gemak vind je bij STACH, bij mijn tips vind je mijn favoriete drie bestellingen daar. De foodvideo duikt gedurende 12 minuten in de geschiedenis en toekomst van de grootste C store keten van de wereld: 7-Eleven.
Cheers,
Gijsbregt
De klassieke gemakswinkel is nog springlevend in Parijs
Eerdere edities van deze nieuwsbrief vind je hier. Ik schreef al eerder over gemak:
Wil jij ook al deze inzichten gemakkelijk delen, share dan deze nieuwsbrief via onderstaande knop. Eén persoon die net zo betrokken is als jij zou ik al heel erg waarderen. Twee is beter.
Foodtrend: overal gemak
Gemak is het juiste product op de juiste plek op het juiste moment. Niet zo gek dat iedereen die klanten met food bedient, die gemaksclaim wil maken. Uit onderzoek blijkt dat we steeds minder vooruitdenken en plannen, dus het binnenhalen van die last minute craving wordt steeds lonender.
De juiste plek betekende een winkel (op een drukke hoek). Het juiste moment betekende lange openingstijden (van seven tot eleven). Tegenwoordig treft de klant een baaierd aan locaties, steeds vaker volledig geautomatiseerd, zodat ze lange openingstijden kennen. Een niet uitputtend overzicht:
Tankstations - petrol in vaktermen - AH to go bij BP, Shell met Bakerstreet in het recent gelanceerde Shell Café, het uitstekend gecureerde pompstation Scheiwijk langs de A27 haalt zelfs de kolommen van culinair recensent Hiske Versprille.
Stations: het domein van de schaars bemande AH to go en de mini Hema, waar na de overname door de (Jumbo) familie Van der Eerd weer leven in zit.
Bedrijven: bedrijfscatering is zichzelf opnieuw aan het uitvinden (daarover binnenkort meer): onbemande minigemakswinkels van Wundermart, STACH of AH to go x Selecta passen daar prima bij.
Drive through: ook zonder te tanken kan je steeds vaker gemakkelijk een snelle boodschap of maaltijd halen. De VS lopen hierin voorop. Wawa en 7-Eleven hebben allebei nieuwe concepten gelanceerd.
Stadswinkel: de avondwinkel heeft het zwaar te verduren door de komst van de flitsbezorgers, daar komt ook nog concurrentie van kleine versies van onze supermarkten bij. SPAR met Tosti Club, Coop (en dus Plus) Vandaag, Jumbo City (met Hema en LaPlace assortiment), de kassaloze AH to go en in België de onbemande Okay Direct van Colruyt en Delhaize Shop & Go (het zusje van Albert Heijn to go).
Flitsbezorgers: zij hebben convenience naar een volgend niveau getild. Je boodschappen komen naar je toe.
Pickup: goed gecureerde (zie volgende trend) winkels of diensten, bieden pickup aan. Het Franse Delipop zet hier de toon, maar de pandemie heeft click & collect retailbreed een enorme lift gegeven.
Vending Machine: de automaat is verdwenen van stations en vliegvelden, er verschijnen nieuwe geautomatiseerde miniwinkels (en soms minirestaurants). Vaak met verse koffie en soms zelfs met verse gezonde maaltijden, zoals de Health Food Wall op Schiphol.
Deze onbemande AH to go wordt gerund door Selecta
Foodtrend: curation is key
In Japan hebben konbini’s (spreek het hardop uit en je weet waar de naam vandaan komt) bijna een mythische status. Dat komt door een uitstekende keuze aan ready to (h)eat, zoals bentoboxen, katsu sandwiches en cheesecakes, maar ook doordat bijna elke shop een net ander assortiment heeft dat precies geschikt is voor de buurt waar deze zich bevindt. De kleine gemakswinkels hebben plek voor maar een paar duizend SKU’s en hebben toch altijd alles wat je nodig hebt (of denkt te hebben).
De convenience store van de toekomst heeft niet per se dat ene product wat je vergeten bent, maar juist de producten die jou naar deze winkel (fysiek of digitaal) trekken. Deze gemakswinkel levert gemak in de vorm van curatie: ze zorgen ervoor dat jij niet hoeft na te denken over het extreem grote aanbod nieuwe merken in food en drinks. Zij kiezen de beste hard seltzer, de lekkerste vegan sandwich, de spannendste ijssmaak, het chillste CBD-drankje, de gezondste bowl, de knapperigste chips, zodat jij het niet hoeft te doen.
In de VS zien we een aantal van deze formules snel groeien, Foxtrot heeft de perfecte Gen Z omnichannel mix, The Fresh Market pakt de gastro liefhebbers in, Erewhon is er voor de rich & famous, Alimentari Flâneur biedt de prettigste old world chic. Over het oude continent gesproken, we doen het zo slecht nog niet hier. Zo blijkt bij Superfresh in Parijs en bij onze eigen STACH.
Foxtrot in Washington DC
Verder lezen: waarom horny grocery opgeld doet
De gemiddelde inwoner van een grote stad is na twee jaar pandemie gedepriveerd van alles wat fysiek is: nauwelijks winkelen, praktisch geen horeca en helemaal geen nachtclub. De tactiele en sensorische neuronen zijn uitgeschakeld. Niet zo gek dat eten en drinken nu voor verleiding zorgen. Zeker de nieuwe generatie buurtwinkels speelt nadrukkelijk met deze associatie of zoals Margeret Rhodes het in Grub Street noemt: The Gloriously Filthy Allure of Horny Groceries. Lees hier wat ze daarmee bedoelt.
Illustratie van Ellen Cronin bij het artikel in Grub Street
Waar is Gijsbregt: bij de Monoprix La Cantine in Parijs
C stores vormen het kruispunt tussen food retail en foodservice, gemak is immers bij uitstek niet zelf koken. Maar supermarkt en horeca laten zich lastig verenigen in Nederland, waar de bovenstaande Amerikaanse (en Japanse) voorbeelden daar juist hun forte hebben. Ook in Frankrijk zag ik een voorbeeld van een épicerie x restaurant dat stond als een huis. De Monoprix (de Franse tegenhanger van de Hema) heeft La Cantine geopend: een zaak waar je zelf salade kan scheppen, taart kan kopen of ready to heat maaltijden uit de koeling kan pakken (en zelfs op kan warmen en ter plekke kan consumeren). Met name het complete aanbod (ook niet-Frans), de signing en de zelfscan kassa’s spraken tot de verbeelding.
Voor meer ontdekkingen uit Parijs, stuur me een berichtje.
Vier keukens hebben hun eigen minibrands met gemakkelijk te vinden kleur
Tip: mijn favoriete drie snacks bij STACH
De cornerstore van Nederland is natuurlijk STACH. Niet voordelig, wel uitstekend gecureerd. Je kan er heel gezond eten en de koffie en broodjes zijn top. Maar wil je je zelf echt verwennen, koop dan een van deze drie (of alledrie) snacks:
karamel chocolade popcorn;
eigenlijk kan je niet naar buiten lopen zonder hun befaamde meringues en
gedeelde derde plek voor de hartige trek: de snert van Joris Bijdendijk en Samuel Levie en de pizza’s van Europizza.
Het assortiment van STACH wisselt wekelijks, dus garantie dat deze producten er nog zijn duurt tot aan het uitlezen van deze nieuwsbrief.
Zonder twijfel de lekkerste STACH snack
Fast, charged and convenient
Convenience is hard. Dat was het al, met kleine winkels, smalle assortimenten, lange openingsuren en flinterdunne marges. Dat is het nu nog meer: bezorging en pickup, voor de doelgroep relevant gecureerde merken en vers bereide maaltijden die ter plekke geconsumeerd kunnen worden of (snel) meegenomen kunnen worden. Of zoals de GM van 7-Eleven in Australië zegt:
The future of convenience is going to be super-fast, super charged and ultra-convenient.
Ik voeg er nog aan toe dat elke speler in de gigantische markt van food & drinks zich beweegt naar die sweet spot tussen horeca en retail, convenience en experience, (gecureerde) merken en marge.
Als jij deze nieuwsbrief interessant vindt, hou hem dan niet voor jezelf, maar deel hem met andere food liefhebbers en verbind hen zo aan deze trends over eten, drinken en hospitality.
Heb jij een gemakswinkel die ik moet proberen of waar de Buik voor moet adverteren, stuur me een berichtje, via mijn social media of op gijsbregt@brightguys.nl.
Wil je meer weten over mij, check dan diezelfde social media of deze bio op mijn site.
Tot over twee weken.
Cheers,
Gijsbregt
Foodvideo: het succes van 7-Eleven
Wisten jullie dat ‘s werelds grootste convenience store Japans is, maar luistert naar de oer-Amerikaanse naam 7-Eleven? Hoe dat komt en hoe de nieuwe ‘evolution stores’ van 7-Eleven eruitzien, weet je als je onderstaande video kijkt. Vooral de afsluitende quote in je oren knopen:
because no one wants to be the inconvenience store