#28 fast moving consumer goods 🚴
Gorillas, Flink, Getir en Zapp, over land grab in quick commerce
Hey hey,
Gorillas was de snelste ‘eenhoorn’ in de geschiedenis van Duitsland. Verschillende flitsbezorgers haalden wereldwijd dit jaar (tot nu toe) al meer dan 16 miljard dollar aan investeringen op. Quick commerce is on fire. Dat is niet gek. Mensen blijven altijd eten en gemak dient de mens.
Maar het stelt allemaal nog weinig voor. Bezorging (van warme maaltijden én van koude boodschappen, snel of niet) omvat maar een klein deel van de markt van eten en drinken. Dat er toch zo veel geld in omgaat zegt wat over de verwachtingen van de investeerders (en over de beschikbaarheid van geld, maar dat is een ander verhaal). We leven in een tijd waar kapitaal- en arbeidsintensieve bedrijven net zo snel lijken te schalen als softwarebedrijven. Flitsbezorgers hebben namelijk vastgoed, mensen, fietsen, boodschappen én (dus) software nodig om te lanceren op een nieuwe locatie, elke keer weer.
Toch maakt al 1,4 procent van de Nederlanders gebruik van de diensten van een flitsbezorger (Norman Buysse van GfK)
Met die paar procent gebruikers die ze hebben (volgens de eerste cijfers van GfK naar dit deel van de markt), zijn die zaken niet zó lastig om dat te regelen. De concurrentie is ook nog klein, dus er is volop ruimte voor groei. En dan?
Dan is onderscheid belangrijker dan land grab, zie foodtrend 1. Dan komt er concurrentie en samenwerking, zie foodtrend 2. Dan wordt ervaring belangrijker, zie Verder luisteren. Dan komt creativiteit en innovatie om de hoek kijken, zie Waar is Gijsbregt. En dan nog is het de vraag: kan dit wel uit? Daarop de gaat de foodvideo in.
Een persoonlijke noot om deze introductie mee af te sluiten: precies een jaar (op 1 dag na) geleden maakte ik mijn eerste nieuwsbrief. Een (corona)project om te delen en te verbinden. Inmiddels zijn er meer dan 500 abonnees en krijg ik elke twee weken positieve reacties, input vanuit de markt en zelfs opdrachten (zoals trendtours en lezingen). Jullie zijn de beste abonnees die ik me kan wensen. Dank daarvoor.
Cheers,
Gijsbregt
Eerdere edities van deze nieuwsbrief vind je hier. Er zijn er meerdere die goed aansluiten bij deze nieuwsbrief, lees meer over delivery:
Ben jij ook liever lui dan moe, deel deze nieuwsbrief dan via onderstaande knop. Eén persoon die net zo betrokken is als jij zou ik al heel erg waarderen. Twee is beter.
Foodtrend: grab the difference
Vorige week was de marathon in Rotterdam en de stad zat grotendeels op slot. Gorillas had haar leveringsgebied drastisch ingeperkt, maar “nieuwkomer” Flink niet. Dus was de keuze voor het laten bezorgen van bier, wijn, chips en WC-papier voor een kleine naborrel snel gemaakt. Maar dat is niet altijd zo. Want wat is nou het verschil tussen die vier quick commerce apps die in Nederland actief zijn? Ik sprak recent met een inkoper van een van deze apps en die wilde graag met lokale merken het verschil maken. Maar dat willen ze allemaal. Snel willen ze ook allemaal zijn, zowel in bezorging als met de uitrol in landen en steden. Land grab noemen ze dat in startup termen. Downloads en sign ups daar draait het om. Dus zijn de pontjes in Amsterdam paars, de trams zwart en hebben de abri’s alle kleuren.
Ik heb de vier apps getest en ook daar zijn geen grote verschillen, al doet de app van Getir (de oudste aanbieder, inmiddels 6 jaar bezig) wat gedateerd aan. Maar belangrijker, ook in het aanbod (catalogue) vind je nauwelijks verschil. Dat is logisch met maar 1.500 - 2,000 items (SKU’s) in de app, moet je keuzes maken en geldt al gauw de 80/20 regel. Dan schuift alles naar het midden op.
Maar de verschillen gaan groter worden. Deze apps zijn gericht op de urban Gen Z-er en die geeft om lokaal, om de planeet en om gelijkwaardigheid. Daar ligt de kans om je te onderscheiden. De samenwerking van Gorillas met Boerschappen en Too Good To Go zijn daar een goede voorbeelden van.
Om Tony’s Chocolonely kunnen de apps niet heen: Gorillas, Flink, Getir en Zapp
Foodtrend: de supermarkten en 3PD apps melden zich
Er is een groot verschil tussen de food delivery apps zoals Thuisbezorgd.nl, Uber Eats en Deliveroo (en Doordash in de VS) en de quick commerce apps. Die eerst genoemde worden third party delivery apps (3PD) genoemd, ofwel; zij zijn een marktplaats en laten anderen het (warme) eten bereiden. De laatst genoemde zijn verticaal geïntegreerd en hebben eigen dark stores(micro fulfillment centers), waarin ze hun (koude) waren opslaan.
Die verschillen zijn niet onoverbrugbaar. Zo hadden Grubhub (nu onderdeel van Just Eat Takeaway) en Thuisbezorgd.nl (idem) eerder geen eigen riders en nu wel. Dus verwacht ik dat de strijd om de markt voor flitsbezorging nog intenser zal gaan worden, als de 3PD apps zich gaan melden voor bezorging van boodschappen. Al zal dat voorlopig alleen zijn via winkels van anderen zoals tankstations en city supers. Volgens Will Shu, de CEO van Deliveroo bedragen boodschappen inmiddels 7% van de omzet van zijn bedrijf.
Daarbij is samenwerking met bestaande supermarkten een logische stap, al is het maar om inkoopvoordeel te behalen. Zo werkt supermarktketen Rewe in Duitsland met Flink, Gorillas in Londen met Tesco en Carrefour in Frankrijk met Uber Eats én Cajoo (Franse quick commerce partij). In Nederland loopt sinds kort een pilot van SPAR (met Tosticlub) en Deliveroo: warm en koud komen zo via dezelfde rider bij je thuis (of op het werk). Inmiddels halen supermarkten ook dark kitchens in huis om warme bereide maaltijden te kunnen leveren met de koude boodschappen.
Albert Heijn is nog niet toe aan quick commerce volgens haar CEO in Distrifood (al sluit ze samenwerking niet uit)
Verder luisteren: OG quick commerce met Nazim Salur
Klonen, zo noemt Nazim Salur, alle andere flitsbezorgbedrijven. Salur zette in 2015 in Turkije Getir op en is daarmee de OG in de markt. In deze podcast vertelt hij duidelijk over wat hij geleerd heeft en hoe hij die vijf jaar voorsprong in gaat zetten.
Thanks Sjoerd voor de tip
Waar is Gijsbregt: in de jury van de Entree Awards
Door - onder meer - de horecasluitingen afgelopen jaren is de horeca veranderd. De aandacht is aan het verschuiven van plek naar merk. Dus zien we horecamerken in de supermarkt, bezorgen restaurants via 3PD apps (en zelfs via flitsbezorgers) en zetten ze hun eigen directe kanalen op via pop-ups, shop in shop en natuurlijk internet.
Voor deze nieuwe horeca is aandacht bij de Entree Awards in de categorie Next Generation. Samen met Maartje Nelissen vorm ik daar de jury voor. Met Marijke Schreiner doe ik de jurybezoeken voor de categorie hotels met minder dan 50 kamers (boutique hotels). De twee leukste categorieën als je het aan mij vraagt.
Hier lees ik het juryrapport voor tijdens het Entree Awards gala in 2019 ⚫⚪
Tip: tips van de Buik om te bestellen bij Flink
Met Hans van den Meeberg en China Choy van de Buik van Amsterdam testen we Flink en we hebben onze bevindingen op een rij gezet. Lees het hele verhaal op de Buik. Mijn tip: de champagne van Press for Champagne.
Feestelijke bezorging van champagne
Bubbels
Elke golf aan nieuwe startups heeft dezelfde winnaar: de media. Ik hoorde van een media-inkoper dat de flitsbezorgers (en online betting bedrijven) de advertentiemarkt in Nederland met meer dan 10% hebben vergroot. In Duitsland is het afgelopen decennium 800 miljoen euro aan advertenties voor bezorgdiensten besteed. Ook de sport is blij met de bezorgers, zie bijvoorbeeld het partnership tussen Just Eat Takeaway en UEFA.
De grote vraag is of ‘gratis’ cash en daarmee betaalde klantenwerving genoeg is als reden om te blijven bestaan. Het is in ieder geval geen garantie, denk nog maar eens terug aan Groupon.
Als jij deze nieuwsbrief interessant vindt, hou hem dan niet voor jezelf, maar deel hem met andere food liefhebbers en verbind hen zo aan deze trends over eten, drinken en hospitality.
Heb jij een flitsdienst die ik moet proberen of waar de Buik voor moet adverteren, stuur me een berichtje, via mijn social media of op gijsbregt@brightguys.nl.
Wil je meer weten over mij, check dan diezelfde social media of deze bio op mijn site.
Tot over twee weken.
Cheers,
Gijsbregt
Foodvideo: uitleg van Wall Street Journal
Ik kan me voorstellen dat je niet in een grote stad in de Randstad woont of niet in een stad vol met studenten zoals Tilburg of Groningen, dan heb je geen idee van de supersnelle opkomst van quick commerce. Of misschien wil je wel de 101 van quick commerce nog eens tot je nemen. Ik heb je rug. Onderstaande video van WSJ legt alles rustig uit, inclusief tegengeluiden. Spreek je Duits, dan mag je deze video uit Berlijn over Gorillas (“vulgär Kapitalismus”) echt niet missen.