Hey hey,
Tijdens de Food Inspiration Days mocht ik voor het eerst in mijn leven dezelfde presentatie vier keer geven. Dat doe ik niet zo maar, dan moet het onderwerp wel erg bijzonder zijn. En dat was het ook, het was mijn lievelingsonderwerp van dit jaar: de restobar. Het zijn zaken waar je zo binnen kan vallen, met een overzichtelijk maar verfijnd menu en een creatieve wijnkaart. Het personeel heeft verstand van zaken en de sfeer is er altijd goed, niet in de laatste plaats door een goede inrichting en relevante muziek.
Deze nieuwsbrief vertelt je alles over dit nieuwe horecafenomeen en - misschien wel net zo belangrijk - staat boordevol tips.
Hieronder presenteer ik:
Introductie: eureka, de restobar!
Foodtrend: de restobar
Waar is Gijsbregt: verder lezen en luisteren over restobars
Foodtip: 25 tips voor een fijne restobar in binnen- en buitenland
Hoe verder: wat betekent de opkomst van restobar?
Cheers,
Gijsbregt
🍴Heeft iemand je deze nieuwsbrief doorgestuurd, schrijf je dan in: zo mis je nooit meer foodtrends en -tips.🍴
Mijn persoonlijke restobar-eureka-moment
Begin 2018 was ik in Londen met mijn goede vriend Harold. We waren op een missie, maar hadden zeker tijd voor goed dineren. We mikten op een hippe tent in Hackney die dicht bleek te zijn. We vonden in hetzelfde pand een restaurant1 in een garage, schaars verlicht, een kleine bar, met platenspeler en LP’s in een kast langs de muur, maar een paar tafeltjes, een keuken als een ‘hole in the wall’, een menu met een paar gerechten en natuurlijke wijnen. Het jaar daarop opende Zoldering in Amsterdam, in de voormalige Bar Moustache. Hier zit je het best aan de bar, kijk je de keuken in waar kleine verfijnde gerechten uit komen en word je klassiek hartelijk bediend, zonder enige vorm van stijfheid. Ruim een jaar daarna was ik tussen twee lockdowns in Parijs (alweer met Harold) en togen wij naar Bambino in het 11e arrondissement. Bij binnenkomst sprong de bar in het oog, een bar aan de keuken, een bar die over gaat in de een DJ-meubel en vervolgens langs het raam verder gaat. Er waren kleine gerechten, de wijnen natuurlijk en de bediening was kundig maar reuze informeel.
Hier viel het kwartje. Het had eerder kunnen vallen, bij mijn bezoek aan Café Sjiek in Maastricht of aan De Klepel in de Jordaan. Maar het viel hier in Parijs. Dit was een trend, een nieuw type “restaurant”, een gelegenheid die categorieën omver gooide, een type zaak waar we nog veel van zouden gaan horen.
Aan de bar bij Bambino in Parijs
Wat is een restobar?
Je moet een verhaal nooit kapot checken en een trend proberen te definiëren is lastig. Toch deed ik het, omdat ik een artikel met Hans van de Meeberg op de Buik erover wilde schrijven en omdat ik het nodig vond om een categorie voor de Entree Awards eraan te wijden, waar Maartje Nelissen en ik ons in konden vinden. Met dank aan hen (en aan Iris Kranenburg en Arjan de Boer) kwam ik tot de volgende - ruime - definitie2.
Een restobar oogt als een bar, draait om verfijnde dranken, maar biedt hoogwaardige (vaak) kleine en niet al te ingewikkelde gerechtjes, die het niveau van traditionele bar bites ver overstijgen. In de keuken staat een chef met ruime restaurantervaring en er is geen klassieke indeling op het menu met voor, hoofd en na.
Het personeel is misschien wel het belangrijkste aspect van de zaak: hartelijk, gastvrij, kundig, grappig en bovenal betrokken. Betrokken bij de onderneming en bij de gast. Dat kan omdat veel restobar personeel eerder afgehaakt is bij traditionele (finedining) restaurants of bij ketens, waar ze niet veel in te brengen hadden.
Belangrijk zijn het toegankelijke karakter en de focus op de buurt, wat vaak leidt tot ‘only walk-ins’ en gebruik van lokale ingrediënten van kleine leveranciers. Aangezien het barelement in deze bars centraal staat is er veel aandacht voor drank.
De wijnkaart is ongewoon creatief (vaak met natuurwijnen en veel wijn per glas) en er staan vaak ook goede (craft)bieren en enkele cocktails op de drankkaart. Ook alcoholvrije dranken zijn met zorg gekozen, denk aan goede sappen of kombuchas.
Voor de gast - zeker de stadse gast die vaak erop uit trekt - zijn de restobars ideaal. Ze kunnen er spontaan binnenlopen, een tourtje doen langs meerdere zaken, alleen of samen komen, een relatie opbouwen met het personeel en genieten van een gemoedelijke sfeer met veel aandacht voor muziek.
Talk of the town in NYC: Le Dive aan het (te) hippe Dime Square
Verder lezen en luisteren over restobars
Ik schreef al eerder kort over restobars in mijn nieuwsbrief editie #39 die over de toekomst van het restaurant gaat.
Een verslag van mijn lezing op de Food Inspiration Days is hier te vinden.
En in Bekt Lekker de podcast (die ik ook samen met Maartje doe) spreken we geregeld over restobars, bijvoorbeeld in aflevering 4 en aflevering 10.
In vier sessies bijna 800 mensen vertellen over restobars kan tijdens de Food Inspiration Days
Tip: 25 restobars
Wil je mijn ultieme lijst met restobars hebben? Reply dan op deze mail, dan krijg je een PDF met 25 restobar tips, in Nederland en ver daarbuiten. Wil je de favorieten van Maartje, mezelf en Iris Kranenburg (juryvoorzitter Entree Awards), klik dan hier voor de vijf nominaties voor de Entree Awards.
Wil je drie kersverse tips? Say no more…
Oocker in Amsterdam is een pijpenla net om de hoek bij de Utrechtsestraat waar je meerdere restobars vindt. De chef is Italiaan, maar kookt ruimer dan dat. De twee sommeliers hebben honderden wijnen om met je te delen.
Amore in Rotterdam bevindt zich in een oude sigarenzaak in Oud-West waar zich ook al een restobar concentratie bevindt. Er staan maar een paar gerechten op het menu en die zijn een schot in de roos. Je drinkt er natuurwijn of cocktails en kan er later in de avond dansen.
Tuur in Maastricht kreeg ik maar liefst twee keer getipt. Helaas waren ze gesloten toen ik er was. Voor deze bourgondische restobar ga ik graag snel terug naar de parel van het zuiden.
Veel restobars hebben een klassieke uitstraling, maar dat hoeft niet, zie hier bij Amore
Het midden terugwinnen
In mijn nieuwsbrief aflevering #38 vertelde ik over het vertrekkende midden in de wereld van de horeca. Ik had het over het zandlopermodel: een bovenkant waarin je door echte mensen wordt bediend wat bakken met geld kost en een onderkant die efficiënt georganiseerd is met behulp van automatisering. De restobar zou je als de grens tussen het (verdwijnende) midden en de dure bovenkant van de zandloper kunnen zien.
Betrokken ondernemers, personeel met verantwoordelijkheid, directe relaties met de gast, (relatief) lage kosten voor huur en personeel, slim lokaal inkopen, gerechtjes zonder waste en inzet van technologie waar nodig, leiden tot trouwe gasten en hoge(re) bestedingen. Dat hoeft niet alleen te gelden voor restobars - die echt niet voor iedereen weggelegd zijn - maar kan ook opgaan voor andere lokale horeca en retail. Gelukkig hoeft niet alles schreeuwend duur of een keten te worden3.
Wat is jouw favoriete laagdrempelige bar waar je verfijnd en zonder gedoe kan eten, laat het me weten, stuur me een berichtje, via mijn social media of op gijsbregt@brightguys.nl.
Wil je meer weten over mij, check dan diezelfde social media of deze bio op mijn site.
Cheers,
Gijsbregt
Als jij deze nieuwsbrief interessant vindt, hou hem dan niet voor jezelf, maar deel hem met andere food liefhebbers en verbind hen zo aan deze trends over eten, drinken en hospitality.
We waren in Ellory, dat achteraf een Michelinster bleek te hebben. Het restaurant is inmiddels gesloten. De ondernemers begonnen erna Leroy in Shoreditch, dat inmiddels ook met een ster bekroond is, maar waar ik nog niet ben geweest.
De term restobar bestaat al eventjes, als samentrekking (en afkorting) van restaurant en bar. De term als duiding voor een bepaalde categorie horeca kwam ik begin dit jaar bij Le Fooding tegen. Zij kijken er iets anders naar dan ik, maar ere wie ere toekomt.
Een belangrijke eigenschap van de restobar is dat deze ‘eigen’ is ofwel geen copy/paste concept. Daarmee vormen de restobars het huidige bastion van counter culture in de horeca.