Hey hey,
2024 staat voor de deur en hoewel ik ervan overtuigd ben dat trends zich nooit aan iets arbitrairs als een datum houden, schrijf ik al bijna 20 jaar trends voor het nieuwe jaar. De laatste tien jaar voor de Buik (inmiddels voor de 4 grote steden in Nederland).
Ik denk dat elke voorspelling wat zegt over diegene die de trends voorspelt. Voor de trends op de Buik geldt dit nog wat meer. Ze zijn wat eigenwijzer, wat meer niche en je kunt er wat meer zelf mee spelen.
Dit in tegenstelling tot de vier trends die ik deel in mijn presentaties en bij mijn trendtours, die staan voor zichzelf. Het zijn niet voor niets supertrends met elk hun eigen countertrend: actie en reactie. Als je mij als trendwatcher wil inhuren voor een tour, een lezing of brainstorm, dan kan dat: stuur mij een berichtje of kijk op mijn website voor meer info. Dan weet jij als (food)professional zeker dat je klaar bent voor komend jaar, want trends houden zich niet aan data, maar jouw werkzame leven wel.
In deze nieuwsbrief deel ik mijn vijf trends graag als eerste met jullie, inclusief een overkoepelende trend vooraf:
make every calorie count: trend die geldt voor iedereen in en om food & drinks
mijn eigen 5 foodtrends: niche of niet, al 11 jaar op de Buik
Verder lezen: 9x trends van anderen (update van 23/12)
Waar is Gijsbregt: jureren
Foodtip: deze keer wat lekkers te lezen
Foodvideo: foodtrend 2 in actie
Niet vergeten: als je deze nieuwsbrief kreeg doorgestuurd van iemand, abonneer je dan, ik mail 1 (heel soms 2) keer per maand, meer niet en het gaat altijd over trends in food, drinks en hospitality die je echt niet wil missen.
Cheers,
Gijsbregt
Gijsbregt fileert heeft altijd de beste trends en inzichten. Ik zou het geweldig vinden als je hem door zou sturen, zodat nog meer mensen plezier hebben van mijn werk.
Make every calorie count
Halverwege december gaf ik een presentatie aan een van de grootste foodproducenten van de wereld en ik vroeg hen: mijn vertrouwde en gewaardeerde presentatie van 2023 met vier supertrends en vier tegentrends (waar ik jullie hier vorig jaar een voorproefje van gaf ) of een kijkje in het trends lab van 2024, zonder deck en zonder precieze termen en voorbeelden.
Niet verrassend kozen ze voor het laatste en vooral bovenstaande regel resoneerde. Zorg ervoor dat elke calorie die je aan een klant of gast verkoopt het waard is. Dat klinkt zo logisch, maar dat is het niet. Buiten de deur eten is zo gemakkelijk en vanzelfsprekend geworden, dat we bijna niet meer door hebben dat het helemaal niet zo vanzelfsprekend is.
Er is een schisma ontstaan: de plekken waar je graag wil eten, hebben nooit plek voor jou en de rest heb je geen zin in of weet je eigenlijk niet te vinden/heb je geen vertrouwen in. Daar komt bij dat praktisch àlle restaurants, net als de festivals, (te) duur zijn geworden.
Daarnaast is er een steeds grotere groep gasten en klanten die veel minder eet, omdat ze medicijnen nemen die hun ‘cravings’ onderdrukken. Ozempic en Wegovy hebben van het Deense Novo Nordisk het hoogst gewaardeerde bedrijf van Europa gemaakt. En volgens Wall Street Journal slikt binnen tien jaar 7% van alle Amerikanen een ‘weight loss drug’. Half Hollywood prikt deze medicijnen al om er beter uit te zien en de vraag overtreft het aanbod al maanden.
We zouden zo maar minder uit eten kunnen gaan omdat we geen plek kunnen krijgen, we het te duur vinden of omdat we simpelweg geen trek meer hebben in eten. Dus iedereen in de voedselindustrie moet van goede huize komen om mensen calorieën te verkopen: make every calorie count.
Het komende jaar zul je dit thema vaak bij mij tegenkomen, in de media, in deze nieuwsbrief en in mijn lezingen.
De horeca gaat op standje 11 om gasten te behouden, zoals hier bij River Bar
Mijn 5 foodtrends voor 2024
Op de Buik, al voor het elfde jaar op rij, voorspel ik de vijf food- (en horeca)trends voor het komend jaar. Ze zijn soms erg niche, een beetje apart en als je ze door hebt, kom je ze in 2024 overal tegen:
🧊 Ice, ice, babe: ijs verandert van gewoon bevroren water naar de ster van de show. Straks praat je over ijs, mag alles met ijs, wordt ijs duurzamer en ziet het er fantastisch uit;
🎪 Go big or stay home: welkom aan de hypermarchés van de horeca. De giga-zaken komen eraan: 350 stoelen, meerdere verdiepingen en 700 M2? Geen probleem, ook niet midden in de grote stad;
⚜️ Ingetogen maximalisme: hysterisch is uit, ingetogen is in. Quiet luxury en more-is-more krijgen een kindje met deze oxymoronistische term als gevolg;
🍨 Betoverende texturen: proeven op basis van de vijf smaken is verleden tijd, crunch, numb, knetter, spicy, kleverig, zompig en vele anderen texturen gaan onze eetervaringen bepalen, te beginnen op de rand van je glas of coupe;
📅 Donderdag is de nieuwe vrijdag: vijf uur het nieuwe zeven uur en ontbijten het nieuwe lunchen. De tijden veranderen in de horeca, door de thuiswerker en de blijvende trend van day drinking. Er zit altijd ergens een vijf in de klok.
Lees vooral het hele artikel op de Buik, waarin deze vijf trends worden toegelicht én waarin veel restaurants in staan, waar je deze trends nu al kunt ervaren.
Breakfast for champions bij Frühstück 3000 in Berlijn
Verder lezen: 9x foodtrends bij anderen (update 23/12)
Niks is zo leuk als trends van anderen lezen. Hierbij een serie tips om te lezen, achter elke tip enkele steekwoorden:
Technomic: Amerika’s grootste onderzoeker en uitgever van B2B horeca. ‘Breakfast boom’ en ‘sensory seeking consumers’;
Specialty Food Association: Perzik (ook bekend als peach1) en soep;
2024 What’s Hot Culinary Forecast: 1.500 chefs geven aan wat zij verwachten van 2024. ‘Kip en soep’ (gek genoeg geen kippensoep);
Whole Foods 2024: elk jaar weer plezier bij het lezen van de inzichten van de inkopers van Whole Foods. ‘Put the plant back into plantbased’;
SSense maakt er een metatrend van: “Trends are on their way out.” Deze heeft mij het meest aan het denken gezet dit jaar. ‘De trend is de trend’;
Pinterest: de digitale moodboard-verzamelplaats heeft hun data bekeken. ‘Melty mashups’ en ‘make it big’;
Yelp: vermakelijke voorspellingen vanuit hun datateam en community managers. ‘cold ramen’ (droge soep) en ‘earlier meal times’;
Travel food trends van Food & Wine: een van de beste Amerikaanse titels als het om duiding van food & drinks gaat. ‘Textured cocktails’ en ‘designer ice’;
Takeout: kijk altijd met lichte ironie naar de eten en drinken. ‘Non-chocolate sweets’ en ‘spicy flavors’.
Verder luisteren? Iedereen die deze nieuwsbrief leest zou Bekt Lekker de podcast moeten luisteren en dan speciaal onze serie met Entree Magazine over de vijf horecatrends van 2023. Luister hier.
Waar is Gijsbregt: jureren
Samen met Maartje Nelissen zat ik in de jury voor de Entree Awards, categorie Best New Restobar (van harte, Troef). Na een spetterende show bij de uitreiking van de awards, ben ik meteen weer in drie jury’s gestapt: de Buik’s eigen De Favoriete Nieuwkomer van Rotterdam (stem hier) en Amsterdam (bijna online), Winebar of the year en deze aan de Horecava gekoppelde wedstrijd door het vernieuwde Royal Bliss met onder meer Rein Rambaldo.
Met goede vriend Ruben Nikolai tijdens de Entree Awards (outfit door By Hendrikus)
Tip: lezen over eten
Samen met Maartje van Bekt Lekker de podcast gaf ik op de Buik een hele hausse aan tips. Die lees je hier, nog net op tijd voor onder de kerstboom. Zelf ga ik twee dingen doen tussen kerst en oud en nieuw: lezen en schrijven. Dat schrijven merken jullie vanzelf in mijn volgende nieuwsbrief. Wat ik ga lezen tip ik hieronder:
Land of milk and honey door C Pam Zhang: een kok die kookt voor een steenrijke familie in een toekomst verstoken van eten. Door de schrijver van het door Obama getipte How much of these hills is gold, wat mij tot tranen roerde;
Café Dorian door Gilles van der Loo: een ode aan het buurtcafé door de voormalig recensent van Parool. Nog niet aan begonnen, maar ik reken op een zorgvuldig gekozen titel.
De links hierboven (in paars) zijn naar de lokale Rotterdamse boekhandel Donner
2024: jaar van de waarheid
Van de corona-jaren, via de oorlog in Oekraïne, het jaar van inflatie naar het komende jaar van de waarheid: de euro’s die aan food gespendeerd worden moeten weer ‘ouderwets’ verdiend worden. Dat komt niet alleen door de economie, maar ook door doorgeschoten digitalisering en afremmende eetlust.
Zoals gezegd er zullen volop partijen zijn die dit voor elkaar gaan boksen, door juist te investeren in zaken die niet in calorieën te vatten zijn. Aan de voorkant: sterke merken, gulle gastvrijheid, persoonlijk personeel, emotionele ervaringen, passende prijzen en kloppend ontwerp. Aan de achterkant: een efficiënte organisatie die haar klanten of gasten kent.
Dat kan high end zijn, bovenin de zandloper, maar ik reken op veel actie in het prijsdeel van de zandloper onderin. Het zijn andere tijden, maar de modellen voor goed eten, drinken en goede gastvrijheid blijven voorlopig hetzelfde.
Als jij deze nieuwsbrief interessant vindt, hou hem dan niet voor jezelf, maar deel hem met andere food liefhebbers en verbind hen zo aan deze trends over eten, drinken en hospitality.
Heb ik nog trends gemist, laat het me weten en stuur me een berichtje, via mijn social media (ik zit ook op Threads) of op gijsbregt@brightguys.nl.
Wil je meer weten over mij, check dan diezelfde social media of deze bio op mijn site.
Tot de volgende editie, die komt tussen kerst en Oud & Nieuw, kijkt terug op 2023 en zit dus bomvol tips.
Cheers,
Gijsbregt
Foodvideo: giga-horeca bij Duke of Tokyo
Met de Buik van Rotterdam wagen we ons sinds een jaar aan TikTok en Reels. Dezelfde video kan op Instagram 25.000 views halen en op TikTok een paar honderd. Enfin, het gaat om de inhoud toch? Check onderstaande video over de nieuwe Duke of Tokyo in Rotterdam. Maar liefst 700 M2 groot.
Kleur voor het jaar 2024 volgens pantone is ook al peach (fuzz).