Hey hey,
Uiteraard een heel smakelijk 2023 gewenst. Ik begin dit jaar met Veganuary, dus als jij nog een plantaardig product of restaurant weet dat ik niet mag missen, laat het me weten.
Over naar de orde van de dag: ik had het afgelopen jaar drie nieuwsbrieven met het woord ‘trends’ in de titel, die alledrie in de top 5 van best gelezen nieuwsbrieven ooit staan. De trendwatcher moet bij zijn trend-leest blijven, blijkbaar. Dat waren: tech trends, design trends en trends, trends en trends. (Wie weet welke editie van vorig jaar het meest gelezen was? Ik verloot een flesje met of zonder alcohol onder wie het goed raadt).
Dus krijgen jullie op de eerste dinsdag van dit jaar een overzicht met trends voor 2023 van mij, deels van mijn eigen hand en deels van andere food lieden:
2 megatrends en countertrends: de eerste twee elementen van mijn nieuwe presentatie
mijn eigen 5 foodtrends: op de Buik
Verder lezen en luisteren: 5x trends van anderen
Waar is Gijsbregt: op RTL Nieuws, op Mohi en in Misset
Foodtip: sake (leren) drinken in Rotterdam, Amsterdam of Utrecht
Foodvideo: Yelp over trends
Niet vergeten: als je deze nieuwsbrief kreeg doorgestuurd van iemand, abonneer je dan, ik mail 1 à 2 keer per maand, meer niet.
Cheers,
Gijsbregt
Gijsbregt fileert heeft altijd de laatste trends. Ik zou het geweldig vinden als je hem door zou sturen, zodat nog meer mensen plezier hebben van mijn werk.
Twee megatrends + countertrends
De afgelopen twee jaar heb ik mijn trendpresentatie meer dan 100 keer gegeven, elke keer anders, elke keer beter. Voor 2023 ben ik begonnen aan een nieuwe presentatie. 21 december gaf ik een eerste try out van 15 minuten in Maastricht. Tegenover elke megatrend zet ik een countertrend. Dit waren de eerste twee koppels (ik ben nog op zoek naar pakkendere namen, ook hier geldt flesje voor de beste tip):
Better for you versus trash my life: we managen onze inname van voedingsstoffen zoals we onze social media en agenda’s managen, we weten precies wat goed voor ons is en hoeveel we ervan nodig hebben versus ik heb het verdiend, geef me troost en het is donderdag/vrijdag/zaterdag/zondag, dus ik mag wel wat lekkers.
Atomisation versus DIY: eten en drinken decentraal bereid door een apparaat. Niet in grote fabrieken of industriële keukens, maar: thuis in een ‘Nespresso-apparaat’ dat net zoveel smaken heeft als Spotify liedjes; in een ghost kitchen om de hoek; of een gerobotiseerde vending machine op het werk versus alles wordt in de buurt met de hand gemaakt, met lokale ingrediënten uit de vaste aarde, door ambachtslieden met liefde voor het vak.
Free Style van Coca-Cola maakt elk drankje van de frisdrankgigant voor je neus
Mijn 5 foodtrends voor 2023
Een jubileum: de 10e editie van de foodtrends op de Buik. Ze zijn hands on en gedetailleerd, een beetje dwars en staan altijd voor iets groters. Dit jaar zijn het:
Go East (in Europe): onze achtertuin krijgt door een verschrikkelijke oorlog eindelijk de culinaire aandacht die ze verdient. Dwars door alle landen heen van Centraal- en Oost-Europa tip ik de dumplings (zoals pierogi en vareniki) en uit eigen belang: czevapcici.
Clubstaurants: de wilde nacht sterft langzaam uit in Nederland, daarvoor terug komen aangeharkte ‘dinner-disco’s’ à la early 2000s. Een terugkeer van restaurant-club Rosso - die ik al even bepleit - zou hier naadloos in passen.
De duurzame default: nog even en het is leuker, betaalbaarder, makkelijker en misschien zelfs lekkerder om het goede te doen, zoals minder eten weggooien en geen dieren meer eten.
Kaviaar op de kaart: de Kaspische Zee is leeggevist, maar dat weerhoudt me er niet van om deze trend op de kaart te zetten. Kweekkaviaar wordt populair, van influencer tot schrijver tot chef tot ondergetekende, we smullen weer van steureitjes.
Sake is the new sushi: bekt heel lekker deze trend, maar het is niet om esthetische redenen dat ik sake op het podium hijs. Rijstwijn gaat buiten haar Japanse oevers treden.
Hier staat het artikel op de Buik waarin de trends worden toegelicht.
Bockie de Repper en David Chang houden ervan, Aureta heeft zelfs een eigen kaviaarmerk
5x foodtrends verder lezen en luisteren
Niks is zo leuk als trends van anderen lezen. hierbij een serie tips om te lezen of luisteren:
Whole Foods (lezen): de trends van hun inkopers samengevat: groen en duurzaam (en daarmee weinig spannend). Uitzondering (staat ook op mijn to do lijstje): luxe pet food.
Bidfood (luisteren): samen met Whole Foods de enige die vorig jaar ook in mijn nieuwsbrief stond, hoe veel eer kan je krijgen van je werk?
Mister Cocktail (lezen): Albert = Mr Cocktail schrijft zoals hij is, grappig en met kennis van zaken.
The Sussmans (lezen): deze restauranthouder uit NYC maakt geweldige memes over de wereld van food (media). Volgens het in de VS populaire in/out (hot/not, cop/drop, etc) principe houdt hij gastronomisch 2023 tegen het licht. Als je ‘the biggest leafs I can possibly find’ leest, weet je dat met een echte insider te maken hebt.
Bekt Lekker de Podcast (luisteren): samen met Maartje Nelissen (die de jaarlijkse trends voor The Food Lineup schreef en nu een van de meest trendy conferences aan het opzetten is) dook ik in de trends voor komend jaar. 38 minuten vol duurzame tech, (con)fusion, frozen food, kaviaar en clubstaurants.
Iedereen die deze nieuwsbrief leest zou Bekt Lekker de podcast moeten luisteren
Waar is Gijsbregt: op RTL Nieuws, Misset en op Mohi
RTL Nieuws besprak met mij Dry January (fragment op mijn LinkedIn, het hele journaal op RTL) en bij Misset Horeca mocht ik mijn verwachtingen qua cocktails uit de doeken doen (ja, weer de michelada).
Mohi is een slow media app. Of zoals ze zelf zeggen: “Content recommendations from the people you trust.” Jullie vertrouwen mij al, anders was je niet geabonneerd op mijn nieuwsbrief. Nu kan je me dus ook volgen in Mohi. Daar deel ik ook tips en trends, maar wat vaker en met veel minder woorden.
Drie alcoholvrije cocktails voor mijn neus bij RTL Nieuws
Tip: tijd om sake te leren waarderen
Nieuwe dingen zijn eng, ik weet het en die ene keer dat je sake dronk vond je het niet zo lekker. Maar sake is wél lekker, hieronder 3 plekken om met sake te beginnen.
AH-UN (in Rotterdam): biedt een sake tasting (zie foto) en heeft on trend Japanse BBQ;
Paindemie (Amsterdam): de broodjeszaak van Guillaume de Beer heeft een schitterende op Japan geïnspireerde bar, inclusief sakes;
Tiger Mama (Utrecht): goede gerechtjes, uitstekende cocktails en sake.
Sakeproeverij bij AH-UN
Na 2022 de zondvloed
Maar Gijsbregt, je schrijft niks over de gierende inflatie (deed ik wel in maart vorig jaar), over het personeelstekort (idem), over de hoge energieprijzen die horeca en bakkers het leven zuur maken en over de recessie waar we de facto in verkeren? Dat klopt, het aloude adagio op de beursvloer doet voor mij ook opgeld: mensen blijven eten (en drinken). De trashy summer van 2022 zullen we niet zo snel herbeleven en er zal best wat shake-out komen in de retail en horeca, maar zo karig als 15 jaar terug zal het niet worden. We zijn te zeer gewend geraakt aan het gemak en de beleving van buiten de deur eten. Elke volgende generatie is minder bereid uit eten gaan op te geven dan de generatie voor haar. Dan maar wat langer bij je ouders blijven wonen.
Als jij deze nieuwsbrief interessant vindt, hou hem dan niet voor jezelf, maar deel hem met andere food liefhebbers en verbind hen zo aan deze trends over eten, drinken en hospitality.
Heb ik nog trends gemist, laat het me weten en stuur me een berichtje, via mijn social media (ik heb mijn Mastodon account ook weer afgestoft) of op gijsbregt@brightguys.nl.
Wil je meer weten over mij, check dan diezelfde social media of deze bio op mijn site.
Tot de volgende editie.
Cheers,
Gijsbregt
Foodvideo: Yelp kijkt naar 2023
We hebben in Nederland niet zo heel veel met Yelp, maar in de VS doet het rate and review platform nog aardig mee. Zo goed dat ze leuke data kunnen leveren en trends kunnen signaleren, zoals bij deze video (of lees het gewoon hier). Wat mij opvalt is natuurlijk de alcoholvrije micheladas: michelaquas en experience dining (zoals eten in een club).