Hey hey,
Toen ik aan het eind van de jaren nul voor de Rabobank werkte, was er veel discussie over het sluiten van bankkantoren. De sociale rol van de lokale bank (zeg nooit filiaal) was minstens zo belangrijk als de functionele rol. Die laatste was er sowieso nauwelijks meer, iedereen deed aan internetbankieren en hoe vaak heb je nou een hypotheek nodig? De bank was in essentie al overgeschakeld op digitaal en stond in de hoogste versnelling om het mobieltje te omarmen als nieuwe plek waar mensen hun geldzaken regelen. Van offline naar online. Net iets later gingen de kranten door eenzelfde transitie, al was het met frisse tegenzin. Het nieuws moest als eerste digitaal gemeld worden. Het motto was ‘digital first’.
De branche van eten en drinken heeft zich nooit zorgen gemaakt over de digitale transitie. Eten doe je met je mond. Het gaat om atomen en niet om bits & bytes. Digitale ontwikkelingen bleven in de marge: een paar procent via de webwinkel van de supers en via de apps van de bezorgplatforms. Toen ging de wekker van de pandemie.
Ineens heeft wereld van food & drinks een inhaalslag gemaakt op het gebied van digitalisering. Wist je bijvoorbeeld dat wel al lang in het metaverse zitten (zie foodtrend 1: food-a-verse) en dat eten en drinken zich steeds meer als bits & bytes gedragen (zie foodtrend 2: content as food). Over de Rabobank gesproken, zij lanceerden een zeer leesbaar rapport over de staat van de horeca wereldwijd, kijk bij Verder lezen wat hun experts zeggen over tech trends. Bij Waar is Gijsbregt meer over hoe ik bedrijven - offline en online - ondersteun met deze ontwikkelingen. Bij mijn tip vind je een geweldige uitvinding waar je echt elke drank mee kunt maken. De foodvideo komt uit China: tijdens de Olympische Spelen komt het eten via robots uit de lucht.
Cheers,
Gijsbregt
Op 17 februari ben ik bij SocialToday, waar ik dieper in ga op food as content en de digitalisering van eten en drinken. Wil je mij in actie zien op SocialToday, dan kan dat: bestel hier inclusief korting.
Eerdere edities van deze nieuwsbrief vind je hier. Ik schrijf vaker over digitalisering in food & drinks bijvoorbeeld over:
💌Hoe meer lezers, hoe meer vreugd, dus share deze nieuwsbrief.💌
Foodtrend: food-a-verse
Wist je dat we ons allang in de metaverse bevinden? Nee, ik ook niet. Toch zijn er veel mensen die dit beweren, zoals tijdens deze podcast van David Chang. Meestal wordt met de metaverse de volgende versie van het internet bedoeld, waarin we virtueel rondwandelen in plaats van te typen, te klikken en te swipen. Daar zijn we voorlopig nog niet en deze mensen spelen dus een klein beetje vals. Maar ik geef ze het voordeel van de twijfel, want volgens hun redenering, is onze wereld nu al ‘digital first’ en dus leven we in de metaverse.
Dat geldt ook voor eten en drinken, vandaar dat ik die digitale wereld heb omgedoopt tot de food-a-verse in mijn foodtrends voor 2022. Je bestelt je eten online, je zoekt je favoriete restaurants digitaal op, je volgt je favoriete food influencers via Instagram en creators via TikTok, je laat via de website van Albert Heijn, Jumbo, Picnic of Crisp je boodschappen thuis komen, je opent de Thuisbezorgd app voor een snelle warme maaltijd en Gorillas voor je last minute boodschappen. Een paradigmawisseling heet dat, een die lastig te ontkennen is. Toch is deze boodschap nog maar nauwelijks geland bij de ondernemers en experts uit onze branche. Precies zo verwoordt Bibianne Roetert, marketing manager bij Tony Chocolonely het:
Desondanks denken we als organisatie soms nog onbewust in offline-first.
Horeca software leverancier Lunchbox heeft een restaurant in de metaverse ontwikkeld waarin je wél virtueel kan rondwandelen
Foodtrend: food as content & content as food
Het is (nog) niet mogelijk om eten en drinken te vervangen door een digitale tegenhanger, zoals bij muziek, film, journalistiek of fotografie is gebeurd. De cd werd Spotify, de film werd Netflix, de krant werd een website (of app) en de foto op kodak-papier werd Instagram. De fysieke werkelijkheid van eten en drinken laat zich wel vangen in bits en bytes (video’s op TikTok bijvoorbeeld of een review op de Buik), maar niet vervangen door nullen en enen.
We schuiven wel steeds verder die kant. Een gerecht van een succesvolle Instagram chef of een TikTok recept kan in India, China of de VS in no time uit honderden ghost kitchens rollen. De gastronomische pizza’s die sterrenchef Patrick ‘t Hart voor Sugo Pizza ontwikkelde zullen, als het aan de eigenaren van de virtuele pizzaketen ligt, in de toekomst bij iedereen in Nederland en België binnen een half uur bezorgd kunnen worden. Nog een stap verder gaat het concept van Cana: een soort super Nespresso-apparaat dat met maar liefst 80 verschillende ingrediënten elke drank (recept) in huis kan maken. Een volgende stap is een 3D-printer in ieder huis die de (plantaardige) burger of schnitzel naar wens print.
Van food naar content kennen we in ons wereldje zo langzaamaan wel, van content naar food is de nieuwe realiteit waaraan we moeten gaan wennen.
De populaire keten Fuku van chef David Chang bezorgt haar gerechten vanuit 100-en host kitchens
Verder lezen: Global Foodservice Outlook door de Rabobank
De Rabobank is natuurlijk al lang niet meer de boerenleenbank, maar heeft alleen al in Nederland €40 miljard geleend aan ‘food & agri’ (daar buiten nog eens €65 miljard). De bank heeft veel kennis over de branche en deelt deze onder meer via rapporten en podcasts. Hun meest recente rapport ging over de horeca in Europa, Amerika en China en heeft veel aandacht voor digitalisering. Onder meer over het gebrek aan integratie van alle software (ofwel dat alles netjes op elkaar aansluit), iets wat mij al jaren een doorn in het oog is. Lees het hier of luister de podcast hier.
Inzichten uit drie continenten en veel over bezorging en tech
Waar is Gijsbregt:Â op trendtours door 2022
Mijn agenda voor 2022 begint zich te vullen met trendtours en activiteiten voor bedrijven in de wereld van food, drinks en hospitality. De lente en zomer worden druk, vanwege de donkere (en dichte) winterdagen.
Mocht je met mij op pad willen of me in willen huren, laat het dan weten via de mail: gijsbregt@brightguys.nl. Een paar leuke voorbeelden van recente en geplande evenementen:
strategiesessie voor de toekomst van ijs (inclusief het proeven van het ijs van de toekomst);
trendwandeling met collega’s uit België, Frankrijk, Luxemburg en Nederland dwars door Rotterdam West;
digitale presentatie over de drinktrends voor de komende jaren
tour door Tilburg rondom thema food & experience (eatertainment) en
trenddag langs ghost kitchens, delivery concepts en future of snacking.
Kris vertelt over Café Marseille in Rotterdam West
Tip: Coca Cola Freestyle
Het is nog geen Cana (zie hierboven), maar het komt in de buurt: de Freestyle van Coca Cola. Deze door Pininfarina ontworpen frisdrankautomaat serveert alle dranken van de soft drink gigant, met of zonder suiker. Je kan eindeloos spelen en mixen bij bijvoorbeeld Pathé of Five Guys. Op de foto hieronder, komt naar voren dat ik veel in Duitstalige landen ben geweest, want ik koos Spezi (mezzo mix).
Pepsi heeft overigens een vergelijkbare machine: de Spire, die is te vinden bij Tankstation De Lucht langs de A2.
De Freestyle bij Five Guys in Rotterdam
Het leven aan de rand
Heel vroeger was alles wat je nodig had te vinden in je eigen dorp (je had niet zo veel nodig, dat maakte het wel zo gemakkelijk). De afgelopen eeuw moest je op pad naar wat je lekker of belangrijk vond. Michelin heeft er zelfs zijn sterrenbusiness op gebouwd: vaut le voyage. Inmiddels komt alles wat je wilt weer naar je toe, via flitsbezorgers zoals Gorillas, GoPuff en Getir, 3PD platforms zoals Thuisbezorgd, Doordash en Deliveroo of de ‘ouderwetse’ bezorgers van Albert Heijn en Amazon.
De volgende stap is dat de bezorgers nauwelijks meer nodig zijn, alleen de bouwstenen worden nog 1x per maand afgeleverd en robots/machines assembleren thuis alles. De bereiding van eten en drinken wordt terug geduwd naar we die vandaan kwam, naar de randen van de (voedsel)keten. Nooit meer je huis uit voor eten, drinken en vertier? Dat liever niet, dan leven we in de Matrix. Voorlopig ga ik ervan uit dat het sociale aspect, de gezelligheid en de gastvrijheid van winkel, bar en restaurant reden genoeg vormen om je bed (en huis) uit te komen.
Als jij deze nieuwsbrief interessant vindt, hou hem dan niet voor jezelf, maar deel hem met andere food liefhebbers en verbind hen zo aan deze trends over eten, drinken en hospitality.
Heb jij nieuwe technologie die ik moet proberen of leef je al in de matrix, stuur me een berichtje, via mijn social media of op gijsbregt@brightguys.nl.
Wil je meer weten over mij, check dan diezelfde social media of deze bio op mijn site.Â
Tot over twee weken.
Cheers,
Gijsbregt
Foodvideo: food robots bij de Olympische Spelen
‘Waarom zou je mensen inzetten om eten te bezorgen als robots het ook kunnen?’, moet de organisatie van de Olympische Spelen in Beijing gedacht hebben. Minder virus, veiliger en beter te controleren. En coole video’s op het internet natuurlijk.