#67 ❤️🔥🍽️ restaurants zijn het nieuwe Tinder
Over hybride datings apps en curated (dinner) party's
Hey hey,
Deze nieuwsbrief gaat over de liefde en over dating app fatigue. En over de ruimte die de horeca terugwint op de apps.
De teloorgang van de gay bar als gevolg van de populariteit van Grindr is volop gedocumenteerd (lees recent nog: there is a gay bar in my pocket). De gedachtengang hierachter is vergelijkbaar voor (vele) opvolgers van Grindr, zoals Tinder, Hinge, Bumble en Feeld: je hoeft niet meer naar de kroeg om liefde te vinden of een ONS of iets wat daar aan gelieerd is. Je matcht gewoon op je dating app en bingo. Millennials vinden hun partners vaker online dan in de kroeg en Gen Z komt sowieso het liefst hun huis niet uit. Het gevolg: bar, club, kroeg of restaurant missen veel ‘date business’.
Of ze krijgen er nogal typische business voor terug. Mensen die via de WC naar buiten sneaken, mensen die moeilijk doen over betalen, zelfs mensen die gescamt worden. Want laten we eerlijk zijn, net zo goed als de reservering apps voor restaurants niet werken, werken dating apps voor mensen ook vaak niet. Mensen willen hun potentiële geliefden het liefst offline leren kennen, al is het maar voor de storytelling op de bruiloft en ondertussen woekert een eenzaamheidsepidimie.
De oplossing lijkt simpel en past prima bij deze reactionaire tijd: go back to dating like its 1988, zoals CNN stelt. Maar zo eenvoudig is het natuurlijk niet. Wat wel opvalt is dat food in de apps de mensen bezig houdt. In een combinatie van toen en nu zit een kans op betere matchmaking en daarom: restaurants are the new tinder1.
Dus wil ik het hebben over de volgende onderwerpen:
Foodtrend 1: hybride dating apps
Foodtrend 2: curated (dinner) party’s
Verder luisteren en lezen: over restaurants en liefde
Waar is Gijsbregt: nieuws van de Buik en maatwerk lezingen geven
Tip: drie zaken voor een eerste date
Foodvideo: hier scoor je gegarandeerd
Niet vergeten: als je deze nieuwsbrief kreeg doorgestuurd van iemand, abonneer je dan op mij, net als meer dan 1.000 andere food professionals. Ik mail 1 keer per maand2 en het gaat altijd over trends in food, drinks en hospitality die je echt niet wil missen.
Cheers,
Gijsbregt
📩 Stuur mij door, als deze nieuwsbrief je aanspreekt 📩
Foodtrend 1: hybride dating apps
Dating is net zo’n sleur (hel) geworden als de rest van het leven, zegt ongeveer iedereen die mee doet aan de dating game. Er zijn volgens mij twee elementen die dit veroorzaken: 1) de tsunami aan profielen en 2) het chatten dat ellenlang duurt en ook nog een bepaalde (game theorie) techniek vraagt, die je eigenlijk niet eens wil toepassen.
Dus ontstaan er hybride apps, die zorgen voor minder matches en voor snellere doorvoer door de dating journey. Dat betekent wél dat het spannender wordt en daar houdt Gen Z (de kerndemografie als het om daten gaat) nou juist niet van. Apps lossen dat op door het frame van daten eraf te halen.
De bekendste op dit moment is Time Left. Die zet niet 2 mensen aan tafel, maar 6. Ik vind dit tamelijk briljant3, de insteek is ‘dinners with strangers’, dus niet ‘een eerste date met een mogelijke huwelijkspartner’. Er zijn concurrerende apps die (ongeveer) hetzelfde doen, zoals Social Table en Table for six. Het Amsterdamse Vibend doet iets vergelijkbaars, maar dan zonder app.
Een tweede variant die ook opkomt is het direct daten (en dus eten). Dus niet maanden swipen, maar meteen naar het restaurant. In Nederland kennen we dat van het snel groeiende Breeze uit Delft. Die rollen inmiddels ook internationaal uit, waar ze concurrentie krijgen van onder meer DineMe.
Het verdienmodel van beide type hybride dating apps verschuift van abonnementen (waardoor het bedrijf de gebruikers eigenlijk liever niet gelukkig ziet worden in de liefde, want dan stoppen ze met betalen), naar een vorm van affiliate marketing, want de apps leveren gasten voor de horeca.
Enkele horecaondernemers die ik hierover sprak doen al mee met Breeze, maar zien het meer als marketing (nieuwe mensen leren de zaak kennen), dan dat het echt bijdraagt aan de omzet. Zo zei Herman Hell van onder meer Grace en NRC: “Breeze hebben we veel aanloop van. Merendeel gaat wel na 1 drankje er weer vandoor, maar het levert ook vaak mooie verhalen op.”
Timeleft is hier actief in Den Haag, Amsterdam en Rotterdam (en in Antwerpen en Brussel)
Foodtrend 2: curated (dinner) party’s
Er is een methode om dit nog simpeler aan te pakken, namelijk door gewoon feestjes of diners te organiseren waar mensen die single zijn heen kunnen komen. Single party’s bestaan al zo lang ik me kan heugen, maar ze verheugen zich recent in nieuwe interesse, onder meer vanwege eerder genoemde redenen.
Hierbij staat de rol van curation centraal. Dat kan door een app en dus door een algoritme of AI gebeuren, zoals bij Matchbox Party4 in New York of SinglePore in Singapore. In Londen, de clubstad bij uitstek, krijgt dit de vorm van supper clubs, Gooce is hier de marktleider. Ook de speeddates komen weer op, waarbij je zelf goed moet kijken wat het doel van de date is, al is dat bij events als ‘Love in LA’ best duidelijk.
Een tweede optie is dat de curatie door mensenhand gebeurt, de ouderwetse matchmaker. Om mij heen merk ik een renaissance van dinner party’s en thuisrestaurants waarbij er veel aandacht gaat naar de samenstelling van het gezelschap. Dan zit je, zonder dat je het door hebt, ineens tegenover of naast een potentiële match.
Volgende week kun je single naar de Witte de With (locatie nog onbekend)
Verder luisteren en lezen: over restaurants en liefde
Wil je verder luisteren over de liefde en restaurants, luister dan deze briljante podcast van de BBC over welke drankjes en gerechten de liefde bevorderen (of de lust) en welke gerechten het meest in de supermarkt verkocht worden bij Valentijnsdag.
Wil je verder lezen over liefde en restaurants, bekijk dan dit artikel over wat de keuze van je restaurant zegt over de status van je relatie. Ik beloof je dat we volgend jaar rondom Valentijnsdag zoiets op de Buik doen.
Waar is Gijsbregt: ontwikkelingen bij de Buik en maatwerk lezingen
Voor de fans van de Buik, we komen met iets nieuws. Wil jij meedoen, stuur me dan een berichtje. Dat kan door te antwoorden op deze mail of gewoon door te mailen naar gijsbregt@debuik.nl
Inmiddels geef ik meer dan 15 jaar lezingen. Wat opvalt is dat ik steeds vaker het verzoek om maatwerk presentaties krijg. Denk aan ingrediënten van de toekomst, samenwerking tussen groothandel en leverancier, de staat van het foodlandschap over 15 jaar of, naar aanleiding van mijn vorige nieuwsbrief, de effecten van Ozempic op food & drinks. Heb jij ook een concreet onderwerp waar ik jou en je team, klanten of relaties mee verder kan helpen, stuur me een berichtje.
Lezing bij de Xperienceclub (met Jaap er zelf bij, zoals jullie kunnen zien)
Tip: 3 toptips voor een eerste date
Ik geloof niet in direct activiteiten ontplooien voor een eerste date (abseilen van De Euromast of karaoke mag tot date 2 of 3 wachten). Wel in: goed eten en drinken, er gebeurt genoeg om je heen en misschien iets (niet zo spannends) om samen te doen:
De Foodhallen (in Amsterdam, Rotterdam en Den Haag). Geen strijd over wat je moet eten, want er is volop keuze. En zoals eigenaar Chong Chu zegt: “Er zijn meerdere uitgangen, dus als het echt mis gaat, dan kan je zo er tussenuit knijpen.” 💁;
Detroit Style Pan Pizza bij 160K in Rotterdam: deze smakelijke panpizza’s zijn stevig en voorgesneden, dus je kan eten zonder rotzooi te maken. En eventueel daarna naar de retro video arcade achterin de zaak;
Le French Café in Utrecht, als je al iets zekerder van je zaak bent. Hier kan je in een klassiek ingerichte, warme gelegenheid de hele dag terecht. Ik raad de bar aan, dan zit je elkaar niet zo in de ogen te staren.
Innige verstrengeling
Horeca en liefde zijn innig verstrengeld. Daar heeft de tussenkomst van de apps weinig aan veranderd. Alleen de eerste stap (connectie leggen) is verschoven en voor een bepaald type contact (looking at you ‘Friends with benefits app’ en Feeld) zou je de horeca kunnen overslaan.
Generation control (ofwel Gen Z) heeft last van schermloze sociale onhandigheid. Al zijn we allemaal vergroeid met dat apparaat. Toch put ik hoop uit dating app fatigue. Want ondanks het feit dat er onderzoeken zijn dat algoritmes beter matchmakers zijn dan jij zelf (of die aardige vriendin die je altijd koppelt), willen we minder schermen en meer ‘real life’ bij daten en ontstaan hier ook mogelijkheden voor.
Als romanticus, vind ik het niet erg dat dit voor meer branches gebeurt, retail en horeca voorop. Heerlijk om gewoon een restaurant binnen te lopen en aan te schuiven, in plaats van zes weken van te voren te reserveren. Fijn die onverwachtse vondst in de vintage winkel die je aangeraden wordt door een goede verkoper.
De horeca neemt hier al een voorschot op. Afgeplakte lenzen op de telefoons bij onder meer Frog Club en Koto Kai5 laten dit zien. Al moeten we hier realistisch zijn, dat kan ook met een heel ander aspect van liefde en lust te maken hebben: privacy6.
Als jij deze nieuwsbrief interessant vindt, hou hem dan niet voor jezelf, maar deel hem met andere food liefhebbers en verbind hen zo aan deze trends over eten, drinken en hospitality.
Ga jij helemaal offline? Online? Of hybride? Laat het weten via mijn social media (ik zit ook op Threads) of op gijsbregt@brightguys.nl.
Wil je meer weten over mij, check dan diezelfde social media of deze bio op mijn site.
Tot de volgende editie.
Cheers,
Gijsbregt
Foodvideo: handige date-tip
Deze dame legt even uit waar je je dates scoort: de Jumbo Golf. Dat scheelt een tripje naar Le Club 55 of de Blue Marlin.
Enable 3rd party cookies or use another browser
Ik weet het: running clubs zijn het nieuwe tinder. En Strava is de beste dating app of misschien wel de beste social media app. Gelukkig gaan horeca en running steeds vaker samen, zoals bij Wolly in Rotterdam en Breadwinnner in Amsterdam.
Eigenlijk altijd op dinsdag, deze maand bij uitzondering op vrijdag.
Al voegt het wel een element van competitie toe aan tafel, want iedereen gaat natuurlijk voor de leukste persoon/personen. Maar wellicht houdt het algoritme hier ook rekening mee.
Met de fijne Amerikaanse merkbelofte: Weekly parties where you show up single and leave with a date.
In Rotterdam gaat een verhaal rond van een bekende havenkroeg, waarvan de eigenaar lang heeft proberen tegen te houden dat er binnen gefotografeerd werd . Uiteindelijk moest bij overstag en sindsdien zijn er flink minder ‘dates’ in zijn zaak.