Hey hey,
Er is wat heisa in de NL/BE restaurantdesignwereld. Nu ben ik de laatste die uit is op heisa, maar vanuit trendoogpunt is het interessant om te kijken wat er gebeurt. Daarbij wil ik jullie graag een vervolg geven op mijn nieuwsbrief van precies twee jaar terug waarin ik 7 designtrends met jullie deelde.
Dus krijgen jullie hieronder nog eens 6 trends in horeca-ontwerp, met beeld en met links naar zaken die hierbij passen. Daarvoor sta ik even stil bij de rol van design in de wereld van uit eten en drinken gaan op dit moment. Want er is iets flink aan het veranderen, dat veel verder gaat dan de nieuwste designhype op TikTok.
Geniet van de mooie ontwerpen.
Cheers,
Gijsbregt
Lees vooral ook editie #50
7 designtrends uit editie #50 van mijn nieuwsbrief waren: 1) it’s a jungle in here; 2) space craft glitter; 3) modern go happy; 4) oud geld chic; 5) retro holiday; 6) dungeons and dark matter en 7) organix.
De jungle, oud geld, retro holiday en organische vormen zien we steeds meer. Voor de andere drie heb ik nog hoop.
Klik hieronder en lees verder welke designtrends ik in 2022 deelde met mijn lezers.
Food- en horecatrends met Gijsbregt
Het nieuwe jaar staat voor de deur, de eerste kwart van deze eeuw (!) zit er bijna op. Dus we gaan aan de slag met 2025-2030. Als je daarbij mij wil inhuren, laat het me weten. Ik kan helpen met trendtours voor klanten of collega’s, trendlezingen over de ontwikkelingen in food & drinks en maatwerk rondom product- of dienstontwikkeling. Check mijn site voor meer info of stuur een berichtje op de mail: gijsbregt@brightguys.nl.
Over restaurantdesign anno 2024
Ik ben geen ontwerper en heb geen geleerde kijk op wat goed of slecht design is. Daar laat ik mij ook zelden over uit. Ik meld wel graag wat ik zie gebeuren en wat ik voorzie dat er gaat gebeuren, zo ook in de wereld van ontwerpen in de horeca. Dat doe ik al jaren in Entree Magazine en zoals je hierboven kunt zien ook via deze nieuwsbrief. Soms pakken we het ook op in Bekt Lekker de podcast. Maartje en ik zijn allebei enorme restaurantliefhebbers en we zien ontiegelijk veel zaken - dus ontwerpen - voorbij komen.
Zo viel ons twee jaar terug op dat de ontwerpen post-corona maximaler en overdonderender werden. We wijdden er een podcast aan en labelden deze over the top ontworpen zaken als hysterische horeca. Een term die iedereen meteen snapte: van de vakbladen tot het landelijke nieuws, iedereen ging ermee aan de haal.
Wij waren zelf kritisch op deze ontwikkeling, niet zo zeer vanwege het design zelf, maar vanwege de rol die dit design speelde in dit soort zaken: het was het hoogtepunt van de zaak. Ouderwets als wij zijn, vonden wij dat je ook gewoon goed moet kunnen eten in een zaak. Daarbij vroegen wij ons af hoe lang zoiets houdbaar kon zijn, zeker als zeer uitgesproken design het enige element is waarop je gasten binnenhaalt.
Inmiddels zijn een aantal zaken met over the top design gerecenseerd in de pers en dat leidde zelden tot mooie rapportcijfers. Geen man over boord, want er zijn tal van zaken met een mindere recensie van Het Parool of de Volkskrant die het verder prima doen en deze zaken leunen voor hun marketing toch sterk op video’s op social media.
Wat wel complicerend kan zijn als het ontwerp van een zaak gebaseerd is op het verwachte virale TikTok-succes, is dat de Chinese algoritme-trein snoeihard door dendert. Dit zie je terug in de mode, waar fast fashion soms al enkele weken na de vele views te verkrijgen via Shein en Temu en enkele weken later via Zara, Primark en H&M. Ook bij gerechten zie je dit gebeuren. Albert Heijn had binnen een maand na de opkomst van de crompouce op TikTok, deze hybride patisserie in de winkels liggen. Bij de Dubai-repen zag je ook dat wie snel kan schakelen, omzetten die passen bij zo’n trend kan binnenhalen.
Bij het ontwerp van een zaak gaat dit lastig. Je kan niet al je kroonluchters, spiegels, bloemen, beelden, velours, pipes en drapes er uit gooien, zodra TikTok de volgende afslag neemt. Dat kon al niet in de gouden jaren voor corona en bij het uitgeven van de pent up demand net na corona, maar dat kan zeker niet als de economische wind tegen staat zoals nu.
Dus wat zie je om je heen gebeuren? Ondernemers kiezen vaker voor tijdloos ontwerp, voor kwaliteit, voor sophisticated neutral, voor evergreens, in plaats van fast design. Althans dat zie ik om me heen gebeuren en dus deel ik dat, in mijn eigen rubriek in Entree Magazine, in een interview met Parool, in onze podcast en in een groot artikel, eveneens in Entree Magazine, dat zelfs helemaal gewijd was aan deze over the top zaken ofwel hysterische horeca.
Betekent dit dat we nergens meer hysterische ontwerpen gaan zien in de horeca? Nee, natuurlijk niet. Het betekent wel dat er weer andere trends opstaan om gezien te worden als dé designtrend. Al vermoed ik dat we voorlopig niet nog zo’n opvallende ontwerpontwikkeling zullen zien als hysterische horeca.
Een iets saaiere beweging is dat goed design steeds belangrijker wordt in het succes van horeca. Net als goed eten (eindelijk) van doorslaggevend belang wordt én dat goede service (en gastvrijheid) weer terugkomen in de horeca. Die drie-eenheid op orde hebben wil ik betitelen als holistische horecakwaliteit1. Dit leidt ertoe dat gasten (terug)komen. Daarmee is het belang van goed, passend design veel groter dan pak ‘m beet 6 jaar terug.
Design trend 1: beton zoals het bedoeld is
Brutalisme is terug en daarmee beton ook. Niet het beton van de kale muren van hipster Brooklyn, maar de brute design stijl uit de tweede helft van de vorige eeuw, vooral veel gebruikt in het voormalig oostblok. Niet weggelegd voor iedereen, maar kijk je ogen uit bij Forza Wines (zie hierboven) in Londen, Rokusho in LA, Brutus (what’s in a name) op Palma de Mallorca of Oeverzicht, Baut Oost of Euro Pizza in Amsterdam2.
Design trend 2: rustiek roest niet
We zien restaurants de stevige kracht van het platteland weer omarmen, zonder dat het truttig wordt. Met vaak donker hout en veel gebruik van andere natuurlijke materialen. Zo kiest chef Angelo Kremmydas voor ‘rustieke charme’ voor zijn recent geopende Massalia Restobar (zie hierboven) en Polpo Bar uit Mexico City moet sowieso op je to-do-lijst.
Design trend 3: Live, love, laugh
De lichte, soms wat tuttige, ontwerpstijl waarin huizen en zaken begin deze eeuw werden ingericht, maakt een comeback. Denk aan Rivièra Maison met een vleugje Ibiza style of een VT Wonen van 15 jaar terug die door Chat GPT is geherinterpreteerd. Deze countryhouse vibe krijgt een moderne draai. Dat zie je bijvoorbeeld bij Cowley Manor in Cheltenham (zie foto) of de Mandarin Cake Shop in Guangzhou.
Design trend 4: in the (gentlemen’s) club
Iedereen wil bij een club horen en de bijpassende ontwerpstijl is in opmars: donker en onopvallend luxueus. Jac’s on Bond uit New York (hierboven, via hun eigen website) is voor mij een geweldig voorbeeld. Maar check ook het strenge van Bar Lettera in Sydney of Hôtel Florida in Parijs, daar mengen ze het chique van de club met het stilistische van design trend 5. In Amsterdam hebben ze het bij Soho House goed begrepen, dat is logisch, want dat ìs een members club.
Design trend 5: eindelijk art deco
Ik geloof niet dat er iemand op tegen is dat art deco terugkomt, maar toch gebeurt het maar traag in Nederland. Gelukkig zijn er een aantal goed bewaarde (dan wel herstelde) exemplaren in Amsterdam, zoals Café Americain, Café Kuyl en De Belhamel. In Rotterdam vind je dit een beetje terug bij Sijf of bij Courzand. Recente voorbeelden buiten ons land zijn Amiko Gelato in Barcelona, Moonhouse in Melbourne (hierboven), Joia in Londen en Double Slash in Bangkok.
Design trend 6: onder water
In 2022 zette iedereen alle ballen op groen en op planten. Nu is het tijd voor blauw en onder water. Nou ja, paars mag ook, zo laat Bestial in Madrid zien (zie foto). Ook Woda in Bydgoszcz gaat kopje onder, zelfs de naam betekent water. Searcys Champagne Bar in Londen kiest voor marineblauw. En, eerlijk is eerlijk, het eerder genoemde maximalistische Siren uit Amsterdam kiest ook voor de zee, maar laat de blauwe kleuren achterwege.
Ontwerp doet ertoe
Over de hele wereld werden nooit zo veel horeca geopend als nu. Ook in Nederland slaat de nieuwe-zaken-teller (nog) positief uit. Maar hier en in veel Westerse landen is het succes van een restaurantonderneming geen vanzelfsprekendheid. Ontwerp heeft hierbij een dubbele rol, het trekt aandacht én stelt gerust. Het lijkt erop dat ondernemers en gasten deze tijd iets meer behoefte aan het laatste. Tel daarbij duurzaamheid op (hoe lang gaat een design mee) en je begrijpt dat ontwerpen natuurlijker en ingetogener worden.
Heb jij in een rustiek restaurant gegeten of een art deco bar gezien, laat het me weten, via gijsbregt@brightguys.nl. Wil je zien wat of waar ik eet, volg me op Instagram (met hier al mijn hoogtepunten uit Berlijn).
Wil je meer weten over mij check dan deze bio op mijn site, wil je werken met mij, lees dan deze pagina.
Tot de volgende Gijsbregt fileert.
Cheers,
Gijsbregt
Zaken die dat echt goed doen scoren hoog op alledrie, dat zijn de zogenaamde power-resto’s.
Een van de mooiste voorbeelden is overigens een bedrijfsrestaurant, dat van de VU in Amsterdam. Dank Harold voor de tip.