Hey,
De ready to drink categorie groeit tegen de klippen op, afgelopen jaren werd ik telkens geïnterviewd over hard seltzers en de twee grootste bierbrouwers ter wereld steken honderden miljoenen in bier dat minder smaakt naar bier. Die dingen staan niet los van elkaar, tijd voor wat booze news.
In deze editie komen de volgende elementen aan de orde:
foodtrend 1: all drinks Gen Z
foodtrend 2: ready to drink cocktails
Verder lezen: de nieuwsbrief van Dave Infante
Waar is Gijsbregt: in SMAAKmag over de zomertrends
Foodtip: Williams Premium Cocktails
Foodvideo: Saturday Night Live
Cheers,
Gijsbregt
Als jij mijn nieuwsbrieven interessant vindt, wil je deze dan - met een korte uitleg - doorsturen naar iemand voor wie dat ook zou kunnen gelden?
Nieuw in deze nieuwsbrief: paars is een link, die kan je dus klikken en verder lezen!
🍴Heeft iemand je deze nieuwsbrief doorgestuurd, overweeg dan je in te schrijven: zo mis je nooit meer foodtrends en -tips.🍴
Foodtrend: All drinks Gen Z
De alcoholconsumptie daalt al jaren op rij. Dat is niet zo gek, er is specifiek beleid om mensen (met name jongeren) te ontmoedigen om te drinken. Dat werkt, zoals Stiva het zelf verwoordt:
Nederlanders drinken op steeds latere leeftijd en steeds minder.
Ook de bierconsumptie daalt al jaren op rij en de bierdrinker veroudert. Daarbij drinken vrouwen veel minder bier dan mannen. Wijnconsumptie stijgt. Maar ook bijvoorbeeld alcoholvrij bier stijgt en biermixen (zoals radlers) stijgen flink.
Een opvallende trend die (nog) niet uit de cijfers blijkt is de toename van lichtere alcoholische dranken. Lichter in alcohol (ABV, alcohol by volume), lichter in calorieën en lichter in gevoel (geen volle buik). Ik noem deze trend de spritzificatie en de seltzerisering van alcoholische dranken. Naast de algemene trend naar meer mindfull leven, heeft dit ook te maken met de toetreding van Gen Z tot de alcoholgerechtigde leeftijd. Lees mijn analyse van deze generatie op de wereld van food & drinks hier, in editie 30 van mijn nieuwsbrief.
Voorbeelden van spritzificatie en seltzerisering:
hard seltzers: willen niet echt doorbreken in Nederland al wordt er veel direct aan studentenhuizen en -verenigingen verkocht (lees hier meer in editie 14)
lichte biertjes en biermixen: naast de radlers zijn er sessiebieren (waarvan je er meer per sessie kan drinken) en nieuwe lichte bieren zoals Heineken Silver en Bud, beide met enorme budgetten op de Nederlandse markt gezet
'echte' spritzen: likeur met bubbelwijn en bubbelwater, denk aan Apérol Spritz of premixen zoals Chandon Garden Spritz
wine coolers: in de VS tot de jaren ‘90 zeer geliefd, wijn met bubbelwater, bezig aan een comeback, zie bijvoorbeeld Ramona of Salute
mixen die je ouders dronken: sneeuwwitje, Shandy, etc
spiked frisdrank, thee en kombucha: vooral Hard MTN Dew deed veel stof opwaaien in de VS, net als de samenwerking tussen Coca Cola en Constellation Brands rondom Fresca. Afgelopen jaren is ongeveer alles ‘hard’ of ‘spiked’ gemaakt aan de andere kant van de oceaan, zie ook de foodvideo onderaan
slush met sterke drank: ijsdrank met cocktailsmaak te koop bij Cocktail Club, The Goat en bij festival Dâk
compleet nieuwe innovaties: buzzballs
Heineken Silver heeft maar 4% alcohol, zodat je er lekker veel van kan drinken, zodat het lekker fris smaakt voor Gen Z
Foodtrend: Ready to drink cocktails en premixen
Tijdens corona zat iedereen thuis en werden we allemaal sommeliers en zythologen. Het extra promillage in ons bloed heeft ons door de lockdowns gesleept. Een klein deel van de thuisblijvers miste de cocktail(bar)s en ging of zelf shaken, stirren en muddlen of vroeg haar favoriete bar om bezorging. Uit die behoefte is een flinke thuis-industrie voor cocktails ontstaan. Een ontwikkeling die naadloos aansluit bij bovenstaande trend van meer smaak en minder bitterheid. Deze cocktails voor thuis worden ‘ready to drink’ genoemd, ze hoeven niet meer bereid te worden.
Few other categories saw more stratospheric growth during Covid-19 lockdowns than ready-to-drink (RTD) cocktails, driven by consumers’ desire for high-quality, easy-to-enjoy, highly portable cocktails. ~ BEVALC INSIGHTS TEAM
Vaak zitten ze in blik (zoals de premix van Bobby’s Gin die je bij Transavia in het vliegtuig kan krijgen), maar er zijn meer opties:
boxed cocktails: zie illustratie hieronder
cocktails in een grote fles: ja echt, voor de grootgebruiker, bijvoorbeeld deze maragarita’s van José Cuervo of deze party can
cocktails in een zak en op tap: eigenlijk alleen voor kroegen die cocktails in grote hoeveelheden schenken, soms maken ze zelf zoals de paloma’s van Botanero, soms kopen ze ze in, zoals de cocktails van de Cocktail Club
premium cocktails vanuit cocktail bars: blikjes, flesjes, zakjes, zie mijn tip hieronder
Veel van deze RTD cocktails zijn ook nog eens D2C (direct to consumer) of B2B (business to business). Ze worden direct opgestuurd naar de cocktailliefhebber thuis of worden (als een soort playbackende artiest) opgediend in horeca die zelf niet genoeg of gekwalificeerd personeel heeft om mooie cocktails te maken.
AB-Inbev, de grootste brouwer ter wereld, heeft een heuse Beyond Beer Unit, wat onder meer leidt tot deze cocktails uit een box
Verder lezen: de nieuwsbrief van Dave Infante
Als je veel meer wil lezen over de staat van de drankindustrie (en dan met name in de VS), dan raad ik je de nieuwsbrief Fingers van Dave Infante aan. Recht voor zijn raap, een tikkeltje cynisch en eigenlijk altijd grappig, maar bovenal slimme inzichten over waar het heen gaat met de big alcohol. Inschrijven kan hier.
Waar is Gijsbregt: in SMAAKmag (en jij kan de komende editie winnen)
Vanaf komende editie van SMAAKmag schrijf ik een vaste rubriek over foodtrends en vijf van jullie kunnen de mooie zomerse editie van deze glossy winnen. Meer weten of alvast bestellen, dat kan gewoon hier.
Wil je winnen, vertel me dan welk trendy drankje jij deze zomer op het terras verwacht. Tip mij via mijn social media of op gijsbregt@brightguys.nl. Ik geef 5 magazines à €7,50 weg.
Portonic proeven bij Bar Pulpo, foto door Rick Arnold Photography
Tip: Williams Premium Cocktails ready to drink in blik
Tijdens de lockdowns heb ik veel cocktails kunnen/mogen/moeten proberen, die van Williams Canteen bleken verrassend goed. Ze waren voor alle horecasluitingen al bezig met ready to drink cocktails in blik en hebben inmiddels dit deel van hun business op eigen benen gezet. Hier kan je ze bestellen.
Als je toch lekker de stad in wil, kan je aan de bar gaan zitten bij Williams Canteen
Gateway drug
Vorige week liep ik laat in de nacht langs een pleintje in de stad waar een groot feest was geweest. Ik zag een leeg flesje Breezer liggen en was in shock. Ik heb hard seltzer vaak met Breezer vergeleken, maar altijd vanuit de gedachte dat we de periode van mierzoete instapalcohol ruim achter ons hadden gelaten. Zou de Breezer weer terug zijn (passend bij veel hierboven beschreven) of is die nooit weg geweest?
Heb je booze news voor mij, dan hoor ik graag van je, via gijsbregt@brightguys.nl. Wil je meer linkjes, check m’n Twitter, wil je zien wat ik eet, volg me op Instagram.
Wil je meer weten over mij, check dan deze bio op mijn site.
Tot over twee weken.
Cheers,
Gijsbregt
Als jij deze nieuwsbrief interessant vindt, hou hem dan niet voor jezelf, maar deel hem met andere food liefhebbers en verbind hen zo aan deze trends over eten, drinken en hospitality.
Foodvideo: is everything a seltzer now?
De hard seltzer van rapper Travis Scott wordt niet meer gemaakt en er sneuvelen meer opportunistische hard collabs. Dat maakt onderstaande video van Saturday Night Live niet minder grappig.