#45 de restaurantisering van festivals
Hoe festivals chiquer, duurder, duurzamer en efficiënter worden
Hey hey,
Een van de jaren net voor de pandemie racete ik een dag op en neer naar Pinkpop op uitnodiging van Mojo. Bij de VIP stond - toen nog niet zo’n BN-er - Hans van Wolde zijn gastronomische loaded fries1 te verkopen, zie onderstaande menukaart. Hans vertelde smeuïg over dit Pinkpop-avontuur, maar met nog veel meer plezier over hoe hij een twee-sterren-restaurant half boven het podium bij Tomorrowland runde.
Er viel een kwartje bij mij, toen hij dat zei: net zoals foodtrucks 15 jaar terug een revolutie in de festivalfood hebben verzorgd, zullen (sit down) restaurants dit de komende jaren gaan doen. Festivals zijn de pinakel van beleving en onze beleving draait steeds meer om gemak en gezelligheid, precies wat een goede horeca-uitbating haar gasten biedt. Opvallend vond ik de uitspraak van de wereldwijde marketingbaas van Coca Cola op het Cannes-festival deze week. Hij gaat investeren in de “power of passion points”. Dat zijn festivals bij uitstek.
Ook al zijn festivals nergens hetzelfde, ze vinden wereldwijd plaats en bepaalde concepten worden (mondiaal) uitgerold. Ik ging afgelopen maanden op onderzoek uit, naar post-pandemie festivals en met name het eten en drinken op die festivals. Ik was bij MDL Beast in Saoedi-Arabië, DGTL in Amsterdam, Boothstock in Rotterdam en Secret Project in Portugal.
Dat leidt tot de volgende items:
foodtrend 1: festivalrestaurants
foodtrend 2: efficiënter en duurzamer
Verder luisteren: Blauwe M&M’s, de podcast van 3voor12
Waar is Gijsbregt: op nu.nl
Foodtip: mijn drie favoriete (vega) festival cateraars
Foodvideo: Gijsbregt’s festival TikToks
Cheers,
Gijsbregt
🍴Heeft iemand je deze nieuwsbrief doorgestuurd, schrijf je dan in: zo mis je nooit meer foodtrends en -tips.🍴
Foodtrend: festivalrestaurants
De drie jaren voor het recente festivalloze tijdperk runde de Rabobank een eigen restaurant op Lowlands: Brasserie 2050. Dit concept van The Food Line Up, dat ik eerder uitgebreid heb beschreven, was het eerste sit down restaurant op het bekendste festival van Nederland. En hoewel Brasserie 2050 dit jaar niet terug komt, is er geen weg terug voor festivalrestaurants. Elk zichzelf serieus nemend festival zal de komende jaren in gaan zetten op high end hospitality. Omdat een deel van de gasten geen genoegen neemt met minder. Zoals Hans van Wolde het in 2018 al treffend omschreef:
The festivalgoers became a whole lot more critical. They're more aware of good food, quality ingredients, and how and on what they want to spend their money. They want the products to be more fresh and the menu to be healthier too.
Tomorrowland (dit jaar onder meer met Thijs Meliefste van Meliefste*) en North Sea Jazz (dit jaar met Parkheuvel**) zijn voorlopers in het restaurantiseren van de festivalbeleving. Eerder dit jaar zagen we al dat Paaspop uitpakte met het restaurant ‘Tuin der Lusten’ (zie video hieronder) gerund door Rob van den Broek (van The Goat en Beachclub 8) en dat Best Kept Secret een uiterst Amsterdamse lineup presenteerde bij hun Lodge Dinners, met onder meer Corner Store, BAK en Gebr. Hartering.
De omgekeerde trend zien we ook. Zo heeft festivalcateraar Old Scuola inmiddels twee eigen zaken in Rotterdam, zijn de luxe hot dogs van Chez Jan niet alleen op festivals te verkrijgen maar ook in grote (concert)zalen en binnenkort in de Efteling en verdient oudgediende Hotmamahot een speciale vermelding met de restaurants uit hun familie in Amsterdam.
Video van Tuin der Lusten bij Paaspop (klikken om te kijken)
Foodtrend: efficiënter en duurzamer
Gastvrijheid en copieus dineren is mooi, maar ondertussen ligt de food supply chain op z’n gat, is er geen personeel meer te krijgen, verbruiken festivals bakken met energie en wordt er veel voedsel verspild. De tweede trend is dan ook dat festivals duurzamer en efficiënter worden.
Duurzamer wordt ingevuld op het gebied van energie (kijk bijvoorbeeld naar dit gigantische park met zonnepanelen dat Lowlands neerlegt), maar natuurlijk ook op het gebied van food & drinks. Dat kan door plantaardig(er) te eten. DGTL is al (sinds 2016!) compleet vleesvrij en Awakenings sinds 2015 voor 95%. Apenkooi (het bedrijf achter DGTL, Pleinvrees en Strafwerk) werkt samen met vegan burger bedrijf Beyond Meat. Ook TNW Conference stapte over op ‘meat free’ dit jaar.
Plastic(afval) uitbannen is een (door de overheid verplichte) ontwikkeling. Zo stapt Tomorrowland geheel over op blik. Ook het water, dat dit jaar een Nederlands tintje heeft: Soul Water is op gezet door Nederlander Menno Koopmans. Heineken rolt een complete festivalaanpak uit om plastic in te nemen na gebruik. Coca Cola is partner van bijna de helft van alle festivals in Nederland en geeft vol gas om plastics in te zamelen én investeert in verpakkingsvrije technologie(en) om plastic overbodig te maken.
Technologie biedt ook kansen op het slimmer inzetten van personeel. Dat kan door mensen zelf hun drank te laten tappen, door mensen via hun mobieltje te laten bestellen (al gaat dat nog wel eens mis), door het inzetten van vending machines en zelfs door het inzetten van robots (check vooral deze video en foto hieronder, als je denkt dat dit voorlopig nog niet zo ver is).
IJsje bestellen via je mobieltje dat vervolgens getapt wordt door een robot
Verder luisteren: Blauwe M&M’s
Deze nieuwsbrief draait grotendeels om eten voor het publiek en de VIP’s van festivals. Maar hoe zit het met de artiesten? Daar gaat deze anekdotische aflevering van Blauwe M&M’s over. Wist je dat er voor mij op het Social Media Week festival ooit alleen maar blauwe M&M’s zijn klaargezet? Luister onderstaande podcast over de achtergrond van de blauwe M&M’s legende.
Waar is Gijsbregt: op nu.nl over festivals
Ik sprak met nu.nl over het komende festivalseizoen in mei, dat is nog steeds prima leesvoer. Lees het artikel hier.
De afgelopen periode was ik veel met klanten op trendtour (onder meer Rotterdam, Utrecht, Amsterdam en Antwerpen). Komende twee weken heb ik er nog twee staan en dan weer vanaf september. Lezingen geven (ook op festivals) en trendwatchen gaat de hele zomer door. Je kunt me onder meer vinden op Wildeburg, Tomorrowland, Blijdorp Festival en Lowlands.
Tip: drie festivalfoodtips voor deze zomer
Wil je je steentje bijdragen aan een duurzame festivalzomer, maar wel lekker eten? Dan heb ik hier drie top tips voor je:
Old Scuola met hun pizza margherita, aanschouw en proef hun kunsten op Woohah, Lowlands en Mysteryland;
Chez Jan met hun vega hot dog, onder meer te vinden op North Sea Jazz, Milkshake en Loveland;
Jack Bean met hun gehele plantaardige assortiment, deze zomer onder meer bij Thuishaven en Eendracht Festival.
De rij is altijd lang bij Old Scuola, maar je wacht nooit lang
Festivalisering van de horeca
Het hele leven een festival. De belevenis-economie maakte school in de jaren ‘00 en ‘10. Elke plek waar het gezellig moest zijn werd een festival, van sportwedstrijd tot park en van winkelstraat tot, nou ja, festival. Corona zette een dubbele streep door de gezellige en fysieke ophokking van mensvolk. Inmiddels is de beloofde trashy summer in volle gang en stellen we hoge eisen aan onze festivalbeleving. Deze mag niet achterblijven bij ervaringen in de horeca. Dat betekent dat ook het festival zich ontwikkelt volgens mijn zandlopermodel: veel aandacht (door mensen) bovenin, weinig in het midden en veel zelf doen (door automatisering) onderin. Dat alles tegen historisch hoge prijzen.
Als jij deze nieuwsbrief interessant vindt, hou hem dan niet voor jezelf, maar deel hem met andere food liefhebbers en verbind hen zo aan deze trends over eten, drinken en hospitality.
Wil je me uitnodigen voor een festival, stuur me een berichtje, via mijn social media of op gijsbregt@brightguys.nl.
Wil je meer weten over mij, check dan diezelfde social media of deze bio op mijn site.
Tot over twee weken.
Cheers,
Gijsbregt
Foodvideo: 3 korte TikTok video’s
Mijn TikTok is nog niet zo vol als mijn Instagram of Twitter, maar ik heb er al drie mooie festival TikToks staan. Check ze hier: MDL Beast met de ultieme shawarma, Boothstock met de oer-Hollandse keuze tussen patat en friet en Secret Project met de beste saus dispenser of bekijk die laatste hieronder.2
Volgens de Limburgers waren dit gewoon variaties op friet met zoervleisj.
Ja, het is zover, Substack heeft embedden van TikTok mogelijk gemaakt.