Hey hey,
Het is echt vakantie - insert komkommertijdgrap - en veel nieuwsbrieven slaan een paar weken over of zijn er ineens in een speciale ‘zomereditie’, zodat ze wat minder werk kosten. Niks menselijks is mij vreemd en dergelijke nieuwsbrieven werden eerder zeker niet minder gelezen. Check bijvoorbeeld mijn 9 lessen uit New York of de nieuwjaarseditie met 21 dingen die mij plezier gaven in 2021, die beide tot de best gelezen van hun jaar behoren. (Gelukkig houden jullie ook van meer diepgang, de best gelezen nieuwsbrief van dit jaar is deze over tech trends.)
Vandaar deze speciale zomereditie met zeven mooie trends en tips, aansluitend bij het seizoen, dus drankjes, vakantie, strand en de tomato sandwich. En veel om - relaxed - te lezen of luisteren.
Cheers,
Gijsbregt
Ik vraag geen geld voor deze nieuwsbrief. Mag ik jullie vragen een van deze drie dingen te doen (alledrie mag ook):
Lees deze pagina over mijn foodtrendtours en deel deze met een collega voor wie dit interessant kan zijn of, als het voor jezelf interessant is, laat het me dan weten;
Stuur deze nieuwsbrief door naar iemand die ook van foodtrends en -tips houdt (dat kan gewoon met de forwardknop in je emailprogramma of door hierop te klikken en de link door te sturen);
Luister naar Bekt Lekker de podcast (mijn nieuwe podcast met Maartje Nelissen) en volg ons op Spotify of je eigen podcast app. Laat ook vooral weten wat je ervan vindt.
Zomertip 1: genieten aan het strand
Het strand is in Rotterdam en Amsterdam dichtbij en toch ook ver weg. Dus als je gaat, wil je wel lekker zitten en vooral: goed eten en drinken. Hierbij drie tips voor aan de noordzeekust:
Pele Surf Shack (Hoek van Holland): bij de eerste vegan strandtent van Nederland is het ultiem ontspannen met natuurwijn, tempeh met satésaus en heel chill personeel.
Beachclub 8 (Rockanje): tussen de eerste en tweede slag ligt deze grote strandtent waar alles, van het menu tot de inrichting, met veel oog voor detail is opgezet. (Als je tijd hebt, loop ook even langs de buren: Egbert aan Zee.)
Republiek (Bloemendaal): grandioos design en klassiek menu.
Wil je in de buurt van Utrecht naar het strand, lees dan deze drie tips op de Buik van Utrecht.
Zomertip 2: de zomertrend is nog steeds de spritz
Uiteraard, de Aperol Spritz is overal te verkrijgen. Mijn mede-podcast host Maartje was zelfs op een spritz-eiland (luister hier voor het hele verhaal). Maar de opmars van de spritz gaat verder. Zo zit iedereen ondertussen aan de limoncello-spritz en kreeg ik afgelopen zondag bij Botanero een hele fancy gin-spritz met verse kersen uit de Betuwe. Ik wacht nog op de espresso-martini-spritz. Jij nog een spritz gedronken waar ik echt van moet weten? Stuur me een mailtje, liefst met foto.
Zomertip 3: vakantietips van de Buik
De Buik van Amsterdam is bezig aan een fijne serie met vakantietips. Mallorca, Italië, Zuid-Frankrijk, Griekenland, Oostenrijk en een over Parijs. Die laatste heb ik voor mijn rekening genomen. Ze zijn allemaal de moeite waard, dus waar je ook heen gaat, vertrek met een paar goede eetadresjes.
Zomertip 4: lezen en meer lezen (ook voor op het strand)
Drie tips om te lezen:
Ik leerde Nutella eten op vakantie in Frankrijk en tijdens het trainen in Duitsland. Net als bijna iedereen in de wereld ben ik verslaafd aan dit goedje. Maar er zit me al een paar jaar wat dwars: palmolie, suiker (56%!) en een wereldwijd quasi-monopolie om precies te zijn. De Groene pluisde uit wat er nu precies gebeurt (met name in Italië zelf) als een ‘Big Food’ bedrijf heel veel voor een land betekent, maar niet altijd binnen de lijntjes kleurt. Het artikel staat hier achter een betaalmuur, dus laat iemand het je toesturen of lees het magazine bij de kapper. Ik denk dat het tijd wordt voor meer concurrentie en dan vooral van het soort dat beter met de wereld omgaat, zou Tony Chocolonely niet met een eigen hazelnoot-chocopasta kunnen komen?
Weten waar in Nederland ons eten vandaan komt? Martine Kamsma van NRC schreef een serie over Voedselmakers. Van Surinaamse groenten uit de kas, tot de kracht van de Limburgse boon en van thee uit Brabant tot de beroemde ansjovis uit Bergen op Zoom. Hier lezen.
Entree Magazine liet Walther Ploos van Amstel aan het woord over ‘the last mile’ in (grote) steden. Het beleveren van horeca (én retail) zorgt voor veel verkeer in stadscentra die steeds minder van de auto moeten hebben. De meesten van jullie krijgen vroeg of laat hiermee te maken, is het niet als professional, dan wel als liefhebber. Interview staat hier en volg Walter hier op Twitter (en check zijn Twitter handle).
Zomertip 5: luisteren over smaak
De beste wetenschappelijke podcast over eten die ik dit jaar luisterde ging niet over het eten zelf, maar over ons. Over hoe wij - mensen - proeven. Hoe onze smaakpapillen waarnemen en hoe deze signalen door onze hersenen verwerkt worden. Ik denk dat ik hem nog een tweede keer moeten luisteren om alles enigszins te begrijpen, maar ik vind dat iedereen die in de wereld van eten en drinken actief is deze podcast zou moeten luisteren.
Zomertip 6: tomato sandwich
Het was een (Twitter)storm in een glas water, maar het was genoeg om dé groente van de zomer in het zonnetje te zetten: de tomaat. En dan met name de “tomato sandwich”. Hot take van @everywherist op Twitter:
I'm sorry, food Twitter, but a "tomato sandwich" is not a sandwich, vou just don't have the ingredients to make a BLT.
Lees de hele rel hier. Nu komen in Nederland de meeste tomaten uit de kas, dus zijn ze er het hele jaar. Zomertomaten zijn voor de fijnproevers. Mocht je je handen erop kunnen leggen dan is dit mijn recept (officieel het eerste recept ooit dat ik deel):
koop goed brood (liefst wit, voorbeeld hierboven is desem), snijd dit dun;
besmeer dit met goede mayonaise (ruim smeren, net niet druipen);
snijd de tomaat in plakken van een paar millimeter en leg deze op je gesneden met mayo besmeerde brood;
besprenkel (wederom ruim) met zout en daarna (nog ruimer) met peper.
Dat is het, dat is het hele recept. Op het balkon of in de tuin opeten.
Zomertip 7: zelf Flügel maken of Jack & Coke in de premix
Toen ik in de jaren ‘90 veel in Oostenrijk was voor mijn sport vroeg een bevriend eigenaar van een funsportzaak in Poortugaal mij om elke keer als ik terug naar Nederland reed een traytje Red Bull mee te nemen. Red Bull was nog niet (of nauwelijks) verkrijgbaar in Nederland en de marges waren interessant. Wij dronken in Oostenrijk toen Red Bull eigenlijk alleen aan het eind van een trainingskamp, als Flügel: Red Bull met rode wodka. Deze mix (zeker met de originele Red Bull) gaf je daadwerkelijk vleugels.
Fast forward naar 2022. Je kunt Jack & Coke als premix kopen (nu nog met generiek label, maar Coca Cola heeft dit blikje elders al onder eigen merk gelanceerd). Red Bull concurrent Monster komt met een ‘hard’ versie: ofwel Monster met alcohol. Het lijkt logisch dat Red Bull zelf eindelijk variant van Flügel1 op de markt gaat brengen. Die is er nog niet, dus deze zomer toch nog maar even zelf mixen. 1/3 wodka, 2/3 Red Bull. De 90s recepten spreken van Pushin of Absolut, omdat het alomtegenwoordige Grey Goose toen nog maar net bestond. De ouderwetse sterke Red Bull is helaas niet meer te krijgen dus het vleugels-effect moet je er zelf bij denken.
Trashy summer
Ons is al twee jaar een dampende zomer voorspeld, iets waar ik graag zelf aan meedoe (hallo martini). Dan is het nu zo ver: de rijen bij de bars zijn lang, de terrassen zitten vol, het eten op festivals is vaak voortijdig uitverkocht, de nacht stoomt door. Consumenten gaan er deze zomer echt voor. Het is dansen op de vulkaan, maar ik raad iedereen aan om het ervan te nemen zo lang het duurt.
Zelf mooie tips voor de laatste restjes zomer, laat het me weten, via gijsbregt@brightguys.nl. Wil je meer linkjes, check m’n Twitter, wil je zien wat ik eet, volg me op Instagram (met hier al mijn hoogtepunten uit NYC en hier uit Parijs).
Wil je meer weten over mij, check dan deze bio op mijn site.
Tot over twee weken.
Cheers,
Gijsbregt
Red Bull heeft deels de rechten van Flügel eindelijk weer in eigen handen, sinds 2021.