Hey,
Het viel me een paar jaar geleden op in het straatbeeld, meer horeca én meer sportscholen (en kappers en tattoo parlors, maar dat is een ander verhaal). Door wat te goochelen met cijfers, kwam ik erachter dat er voor elke twintig nieuwe horecagelegenheden één nieuwe fitness/wellness club werd geopend1. Die clubs krijgen steeds meer weg van horeca: design, locatie, beleving, gastvrijheid en het aanbod van eten en drinken. De tijd dat je in een kelder aan roestig metaal moest rukken om fit te worden ligt ruim achter ons.
Wat ook achter ons ligt - tenminste dat wil de sportvoedingsbranche ons doen geloven - zijn drankjes, poeders, gelletjes en bars, bedoeld voor atleten, die ronduit goor zijn. Sportvoeding krijgt ook steeds meer weg van “gewone” snacks (en drankjes). Ze worden smakelijker en zo makkelijker in te passen in onze dagelijkse gewoonten, net als sneakers dat in de jaren ‘80 deden voor sportschoenen en athleisure dit de afgelopen tien jaar heeft gedaan voor sportkleding.
Zo wordt sport ge-horeca-iseerd ofwel leven we in de tijd van fitspitality (fitness-hospitality).
In deze editie komen de volgende sportieve elementen aan de orde:
foodtrend 1: sporthoreca
foodtrend 2: sportbier
Verder lezen/luisteren: maar liefst twee sporttips
Waar is Gijsbregt: in NYC (stuur me tips) en op TV Rijnmond (bijna een kwartier lang, voor wie durft)
Foodtip: de perfecte gel voor marathons of triatlons
Foodvideo: van deze club wil iedereen lid zijn
Cheers,
Gijsbregt
Als jij mijn nieuwsbrieven interessant vindt, wil je deze dan - met een korte uitleg - doorsturen naar iemand voor wie dat ook zou kunnen gelden?
🖱️In deze nieuwsbrief: paars is een link, die kan je dus klikken en verder lezen!🖱️
🍴Heeft iemand je deze nieuwsbrief doorgestuurd, schrijf je dan in: zo mis je nooit meer foodtrends en -tips.🍴
Foodtrend: sporthoreca
Als je fitness zegt, zeg je Arie Boomsma, maar dat was niet altijd zo. Toen hij zijn eerste VondelGym opzette ruim tien jaar terug koos hij ervoor om samen te werken met een goede horeca-ondernemer. De gyms van Arie (het zijn er inmiddels vier, waarvan een in Rotterdam) zijn extreem ‘community driven’, maar ook zeer experential. Je komt er om te sporten met je eigen VondelGym-familie, de ruimtes zijn open, warm vorm gegeven en er is heel veel aandacht voor (gezond) eten en drinken. Je zou de VondelGym sporthoreca kunnen noemen, een fitnessclub als een horecazaak, draaiend rond een concept. Zoals ze zelf zeggen:
Alles in de gym gebeurt in één ruimte, waardoor je echt de energie van alle lessen tegelijk meekrijgt. Zelfs ons horecagedeelte is ruimtelijk verbonden met het sportgedeelte. [..] een plek waar je mensen kent, gegroet wordt bij binnenkomst.
Nu bestaat deze combinatie van sport en horeca al langer, denk aan de goed eten bij je zeilclub of een sterrentent bij de Golf course, de derde helft bij voetbal of thé dansant bij hockey, maar de VondelGym benadert de horeca en sport als geheel: holistisch en conceptueel. Iets wat we meer zien in de VS en het VK en ook steeds vaker in onze eigen Randstad.
Een paar voorbeelden:
Kula (Rotterdam): yoga studio en vega(n) restaurant in een lichte houten setting
Lululemon Fuel (Chicago): uiteraard surft het yoga- en fitnessmerk mee op de horeca in retail/studio trend
Family Mart (Tokyo): convenience stores die 24/7 open zijn, bieden nu ook fitness aan en voeding voor bij/na het sporten
Heimat en Mother Tongue (Los Angeles): gaan deze maand open, combinatie van top of the bill club en restaurant
Blok (Londen/Manchester): sporten in clean design met veel beton onder het genot van schitterende juices
Yoga Ground en Foodmaker (Rotterdam): buren met allebei gezonde bedoelingen, beide groeien (los van elkaar)
Fuel van Lululemon biedt ‘gezond’ eten als açai bowls maar ook burgers en bier
Foodtrend: drink je fit
In de vorige editie van mijn nieuwsbrief schreef ik hoe bier (en alcohol) steeds lichter wordt, vorig jaar schreef ik over de no/lo alcohol trend en ik schreef al twee keer over functional foods en drinks. Toch verbaast het me dat er sportbier in opkomst is. De gedachte van bier als sportdrank is voor mij, als voormalig topsporter, wat vreemd. Ik weet nog dat we na een langlaufmarathon in het Bayerische Wald ooit bier kregen aangeboden en dat de Berliner (hardloop)marathon gesponsord werd/wordt door Erdinger 0.0. Dat was nà het sporten en voelde vooral feestelijk, als derde helft.
Inmiddels is Athletic Brewing een van de snelst groeiende bedrijven in de VS, heeft voormalig tophockeyer Jacques Brinkman een steeds populairder wordend sportbier, heeft Brugse Zot een 0.0 zusje dat Sportzot heet en is er Thrive, een sport recovery beer. Al deze bieren zijn rijk aan eiwit, sommige doen meer met aminozuren en koolhydraten. Ook deze bieren drink je (nog) niet tijdens het sporten, maar ze bieden duidelijke functionele voordelen na het sporten of zoals Brinkman het zegt:
Het is een goede vervanging voor de mierzoete sportdranken.
Sportbieren uit België, Nederland en de VS
Verder lezen en luisteren: footy scran én getting ripped
Twee tips om verder in eten en sport te duiken.
Footy Scran is een social media account (Twitter/Instagram) dat eten uit stadions van over de hele wereld laat zien. Soms genieten, soms walging, altijd leuk.
BBC’s The Food Chain heeft een mooie aflevering over wat je moet eten om een sixpack te krijgen (‘getting ripped’). Een eerlijke aflevering vol lijden en zelfreflectie en natuurlijk een ‘elephant in the room’. Benieuwd of jullie weten welke?
Waar is Gijsbregt: in New York City (stuur me tips) 🗽
Binnenkort vlieg ik naar mijn favoriete stad op aarde om weer eens flink trend te watchen voor jullie, mijn trouwe nieuwsbrieflezers. Ik was er - om voor de hand liggende redenen - al vier jaar niet meer en ik ben bang dat ik de weg niet meer weet.
Waar moet ik echt heen? Deel je tips met mij, via gijsbregt@brightguys.nl. Ook als het om sport & food gaat.
Zo hoort een deli eruit te zien, deze is in Astoria (Queens)
Tip: die boost van cafeïne
Toen ik vroeger nog langlaufde was hongerklop een geduchte tegenstander, net zoals echt vermoeid zijn. Ruben Krouwel was toen Nederlands beste XC-ski atleet en had een speciale oplossing voor die laatste zware kilometers: sterke koffie gemixt met cola. Ofwel cafeïne en suikers2.
Tegenwoordig hoef je niet zo moeilijk te doen. Je neemt gewoon hetzelfde ‘gelletje’ als alle wereldtoppers op de marathon en Iron Man triatlon: Maurten met cafeïne en koolhydraten.
Eliud Kipchoge, de snelste man op aarde a.k.a. de filosoof, met Maurten
Calorie paradox
Eten direct koppelen aan sporten heeft iets vanzelfsprekends: we bieden je een (holistisch) gezondere levensstijl aan. Vaak ook een lifestyle die best wat mag kosten. Zie de lidmaatschapskosten bij VondelGym of bij een van de andere voorbeelden hierboven, zie ook de kosten van de juices en bowls die daar ter plekke worden verkocht.
Maar de sport-horeca-combo heeft ook iets gemakkelijks, het is preken voor eigen parochie: concepten voor mensen met geld en met de wil om gezonder te leven. Het zou mooi zijn als er bij goedkopere ketens (food én sport) ook een verantwoorde combinatie werd gelegd tussen calorieën opnemen en deze verbranden. In China heeft McDonald’s het geprobeerd, met hometrainers in de zaak (zie deze TikTok die viraal ging), maar er moeten betere oplossingen zijn.
Heb je de ultieme sport-horeca-combo voor mij, laat het me weten, via gijsbregt@brightguys.nl. Wil je meer linkjes, check m’n Twitter, wil je zien wat ik eet, volg me op Instagram.
Wil je meer weten over mij, check dan deze bio op mijn site.
Tot over twee weken.
Cheers,
Gijsbregt
Als jij deze nieuwsbrief interessant vindt, hou hem dan niet voor jezelf, maar deel hem met andere food liefhebbers en verbind hen zo aan deze trends over eten, drinken en hospitality.
Foodvideo: van deze club wil ik lid worden
Laat je in twee minuten rondleiden door Biân, een ultieme combinatie van alles wat wellness betreft én van een aantal schitterende restaurants. Met als missie: “Creating the best tasting food, that still aligns with member’s health initiatives.”
Volgens CBS was de horeca net voor corona zo’n 26 miljard euro groot en de sporteconomie bedroeg rond de 19 miljard. Veel van de sport vindt buiten het straatbeeld plaats, dat is logisch: op sportvelden, in zalen en natuurlijk gewoon op de weg, het water en in het bos.
De wielrenners in de Tour hebben deze mix iets verfijnd: de laatste stijle klim krijg je een bidon met cafeïne-pillen en ibuprofen: een kick én minder pijn.