Hey,
Welkom aan alle nieuwe abonnees die zich hebben aangemeld vanwege mijn vermelding in de
vorige week1. Ongeveer een keer per maand komt deze nieuwsbrief uit en ik bespreek altijd actuele food (en drink) trends, die je niet snel ergens anders leest. Ik ben zelf dol op uit eten gaan (en eet nauwelijks thuis), maar ik beschrijf graag het hele spectrum van eten en drinken: in het restaurant, onderweg, in de supermarkt, via bezorging en alles ertussen in.Vandaag duik ik in de wereld van thuis koken, waar we eerder al de restaurantisering van bijvoorbeeld festivals zagen, zie ik dit nu ook thuis gebeuren. Want de twee belangrijkste redenen om uit eten te gaan, worden ook thuis steeds belangrijker: het moet gemakkelijk of gezellig zijn.
Dus hieronder presenteer ik:
foodtrend 1: restaurantgemak voor thuis
foodtrend 2: restaurantje spelen
verder lezen: ‘How did recipe developer become a famous job’
waar is Gijsbregt: in Den Haag (bij de Buik van Den Haag)
foodtip: kooktips van Gijsbregt (nee hoor, nou ja, een beetje)
foodvideo: simpel gerecht voor thuis (met horecakwaliteit)
Cheers,
Gijsbregt
🍴Heeft iemand je deze nieuwsbrief doorgestuurd, schrijf je dan in: zo mis je nooit meer foodtrends en -tips.🍴
Foodtrend: restaurantgemak voor thuis
Zo lang ik aan eten werk, is het kraken van de ‘wat eten we vanavond’ noot de heilige graal. Iedereen vond dat als je die vraag kon beantwoorden voor de consument je vanzelf rijk zou worden. Van Albert Heijn tot Unilever, van Thuisbezorgd tot Hellofresh, van Samsung tot Magimix, van Smulweb tot Margriet.
Maar - verrassing - het is nog niemand gelukt om deze noot te kraken. Terwijl het zo simpel is voor de consument: óf je geeft alle spontaniteit uit handen en bereidt op militaire wijze je hele week voor (meal prep) óf je legt je lot in handen van anderen (Hellofresh voor de hele week) óf je accepteert chaos (last minute keuze in de supermarkt of koken met wat er nog in huis is).
Toch lijkt er voorzichtig een kentering te komen en die heeft te maken met de kracht van restaurants die het huis binnenkomt. De apparatuur van restaurants, de halffabrikaten van restaurants en de (leer)processen van restaurants.
apparatuur: nee niet de combi-stoom-oven, want behalve dat nieuwe keukens van het gas zijn, zien die er allemaal nog erg ouderwets uit. Alles wat op het aanrecht staat (of in de keukenkastjes) ontwikkelt zich wel. Denk aan Instapot, de Airfryer, de allesomvattende ‘keukenmachines’ en de TikTok hype rondom de Ninja ijsmachine2. En voor drank: juicers, bruiswatermachines en espressoapparaten.
halffabrikaten: de smaken van de horeca komen naar je thuis. Maartje en ik hadden het er uitgebreid over tijdens aflevering 24 van Bekt Lekker de Podcast: pastasauzen, chili crunch, hummus en andere smaakmakers op restaurantniveau staan nu ook in de supermarkt. Daar smaakt elke (simpele) pasta of stamppot beter van.
processen: kunnen we thuis leren te koken zoals in restaurants? Nee, maar we kunnen wel leren zoals veel van hen leren, met behulp van video’s (zoals Creme) of duidelijke recepten waar je de ingrediënten makkelijk en snel kunt kopen (zoals Eatertainment) en zelfs AI om duurzamer of goedkoper om te gaan met voedsel(resten).
Bovenstaande kan niet voorkomen dat de wereld op grote schaal aan het ont-koken is (lees meer in editie 18). Bestellen, ophalen, on the go en buiten de deur eten groeien ten opzichte van thuis koken. Dat is een van de redenen dat supers zich steeds meer op ready to eat of ready to heat richten (lees daar meer over in nieuwsbrief 24).
Chili Crunch olie van David Chang’s Momofuku Goods
Foodtrend: restaurantje spelen
Vorige week luisterde ik een podcast met de grote recepten baas van Food & Wine. Zij noemde de pandemie de grootste verandering in hoe we thuis eten sinds de Tweede Wereldoorlog. Ik heb grotere woorden gehoord over de afgelopen jaren en woorden van de strekking dat toch alles weer op de trendlijn zit van tot aan 2019. Voor thuis koken ben ik geneigd haar gelijk te geven. Met name op het gebied van warenkennis: iedereen werd de afgelopen jaren expert: brood, bier, wijn, wildplukken, kaas, kefir of kombucha. Sommigen omdat ze anders thuis hun familie nauwelijks konden voeden, anderen omdat ze zich kapot verveelden na een dag Zoomen en Teamsen.
De tijd die veel kenniswerkers hadden tijdens de pandemie is weer verdwenen (zie de trend hierboven), de kennis niet. De oplossing om deze verworven vaardigheden toch in te zetten is volstrekt logisch: eens in de zo veel tijd wordt er thuis flink uitgepakt. Noem het een dinner party of een huiskamerrestaurant: de wijn scoort minimaal een 4.0 in Vivino, de cuts komen van de beste slager, de kaasplank doet de neusvleugels trillen, de groenten zijn van de boerenmarkt en de Big Green Egg of Träger doen professioneel hun werk. Zelfs de styling van de tafel kan mee op restaurantniveau.
Zo kan de beleving thuis vaak tippen aan die van restaurants. Dat is met de flink stijgende prijzen, een factor van belang bij de keuze voor uit of thuis eten. Niet voor niets investeren restaurants flink in hún beleving: van aankleding (soms over the top) tot kennis van personeel, zoals ik hier mocht vertellen bij EditieNL, in een item over erkende fromagiers in Nederland.
Tafel voor een dinner party thuis door Répresentable
Verder lezen: Alicia Kennedy over receptontwikkelaars
Lees dit mooie artikel (op Gawker nota bene) over de sterrenstatus van receptontwikkelaars. Ook in Nederland merk ik de toegenomen star power van food. Ik dacht altijd dat de chefs de nieuwe rockstars waren, maar het blijken de food creators, denk aan foodstylisten, de foodfotografen en steeds vaker de receptontwikkelaars. Let wel: dit betreft mensen die zich ook tonen op de social media van dienst zoals TikTok en Instagram.
Waar is Gijsbregt: in Den Haag (en in de podcast natuurlijk)
De Buik is eind juni gelanceerd in Den Haag. Na Rotterdam, Amsterdam en Utrecht, is Den Haag de vierde stad waar we aanwezig zijn om de lokale foodcultuur vooruit te helpen met betrokken verhalen en een restaurantgids waar je echt wat aan hebt. Daarom ben ik nu in alle vier de grote steden van de Randstad geregeld te vinden, dus ook in Den Haag. Tips? Laat maar weten. Ken je iemand in Den Haag die liefhebber van goed eten en drinken is, laat ze ons dan volgen op Instagram of inschrijven voor de nieuwsbrief (onderaan de pagina als je klikt op deze link).
Uiteraard was ik afgelopen maanden ook druk, samen met Maartje Nelissen, voor Bekt Lekker de Podcast. Aflevering 27 over stylish gekleed horecapersoneel en voormalig vega’s gooide weer hoge ogen3.
Tips voor in de keuken
Het is niet erg on brand noch erg geloofwaardig als ik tips geef voor in de keuken thuis. Enfin, twee tips, voor eigen risico:
Saved by the Bellini: een cocktailboek vol referenties aan de popcultuur van de jaren ‘90. John deBary is een van bekendste mixologen van de VS4 en het boek leest ook heerlijk zonder dat je de cocktails maakt.
Whisk: als je neef van 13 een keer per week een gerecht moet koken en je laat hem het zelf uitzoeken, dan komt het recept van Whisk. Is dat gek? Nee, want Whisk is opgezet om food creators (daar zijn ze weer) een plek te geven om hun recepten beter uit te leggen dan ze dat lukt in een video van dertig of zestig seconden.
Saved by the Bellini
Experience X convenience
Iedereen die mijn nieuwsbrief langer leest, weet dat ik niet geloof in de of/of van gemak en gezelligheid: eten zal steeds vaker beide elementen - convenience en experience - omvatten. Binnen die twee assen is er veel ruimte. Gemak kan betekenen er niet over hoeven na te denken of gewoon helemaal niks hoeven te doen. Gezelligheid kan betekenen beloond worden voor je trouwe aankoop in een app5, maar ook precies zulk eten op tafel dat niemand zeurt.
Samengevat is de onderliggende trend minder zelf doen voor een betere bij mijn situatie passende maaltijd. Het aanbod op die vraag zal uit steeds diversere hoeken komen. Hierin heeft de supermarkt verhoudingsgewijs het meest te verliezen. Dus daar verwacht ik komende jaren de meeste innovaties en (restaurant)partnerships.
Als jij deze nieuwsbrief interessant vindt, hou hem dan niet voor jezelf, maar deel hem met andere food liefhebbers en verbind hen zo aan deze trends over eten, drinken en hospitality.
Heb jij tips om thuis koken te vergemakkelijken of gezelliger te maken, stuur me een berichtje, via mijn social media of op gijsbregt@brightguys.nl.
Wil je meer weten over mij, check dan diezelfde social media of deze bio op mijn site.
Tot snel weer.
Cheers,
Gijsbregt
Foodvideo: David Chang in de keuken
De goede verstaander kwam food media mogul Chang minimaal vier keer tegen in deze nieuwsbrief. Hier is nummer vijf.
Enable 3rd party cookies or use another browser
Ik zat in de betaalde editie over ‘treat culture’ met een verwijzing naar editie #57 over TikTok-rijen. De betaalde editie is zeer de moeite waard, hier mijn quote voor als je je nog niet hebt ingeschreven.
Zelfs de magnetron krijgt een boost met slimme bakjes die veel meer kunnen dan vroeger, gesupport door (alweer) David Chang: Anyday.
Deze aflevering 21 (over de Toblerone en Airfryer) is onze best beluisterde aflevering, diegene die mij kan uitleggen waarom krijgt van mij een Toblerone.
Hij stond aan het begin van de cocktailrevolutie deze eeuw bij Please Don’t Tell en zette onder meer het hele cocktailprogramma voor Momofuku van David Chang op.
Toen ik 15 jaar geleden voor Unilever werkte bedacht het voedingsconcern Yunomi: een platform voor vrouwen met behoefte aan ‘tijd voor zich zelf’. Naast artikelen om te lezen en cadeautjes voor loyale gebruikers bood het platform vooral recepten om snel en vitaal te kunnen koken. Het loyalty element noch de recepten heeft het platform kunnen behoeden van de ondergang, toch zijn ze allebei nog springlevend op elk (nieuw) platform dat ik zie.