Gijsbregt fileert is terug van haar extended summer break. Eerder beloofde ik al 2x een editie over terrassen. Ook al is het nog steeds terrasweer, deze editie gaat weer niet over terrassen Er is wel een speciale editie van Bekt Lekker de podcast over terrassen. Deze podcast die ik samen met Maartje Nelissen maak, kun je hier luisteren en heeft een eigen - hoogst onregelmatig verschijnende - nieuwsbrief.
Hey,
Morgen is het dierendag en hoewel de dag steeds meer een eet-geen-dierendag1 is geworden, lag in het verleden de focus juist wél op het eten van extra dierenvlees, maar dan door de hond of kat des huizes. Want honden en katten waren en zijn (nog) geen vegetariërs of vegans.
Wat dieren eten is ook gewoon eten en het is veel eten2. Gelukkig is het grootste deel van het vlees voor Fikkie of Poekie restafval en daarmee eigenlijk best duurzaam. Maar veel bezitters van dieren (of moet ik zeggen ‘ouders’ - er zijn 5 miljoen honden en katten in Nederland, veel meer dan kinderen) vermenselijken hun hond of kat en daarmee ook de eetwens van hun dier. In goed Engels heet dat: humanisation of pet food.
Dat betekent dat slachtafval niet goed genoeg is voor hun ‘baby’ en daarmee is er een compleet nieuwe vorm van dierenvoeding ontstaan, die heeft geleid tot grote overnames door de bekende spelers in de markt. Zo kocht Mars (ja die Mars) recent nog Champion Pet Foods3.
Dus hieronder presenteer ik:
foodtrend 1: better for your pet food
foodtrend 2: hondenhoreca en kattencafés
verder lezen: huisdier als kind
waar is Gijsbregt: op Texel en bij de Entree Awards
foodtip: Henk de Cocker
foodvideo: Woof and Me
Cheers,
Gijsbregt
🍴Heeft iemand je deze nieuwsbrief doorgestuurd, schrijf je dan in: zo mis je nooit meer foodtrends en -tips.🍴
Foodtrend: better for your pet food
Tot het begin van de vorige eeuw waren huisdieren een (relatief) duurzame manier om van food waste in huis af te komen. Vrijwel gelijk met de opkomst van de massaproductie van voedsel en het ontstaan van Big Food, ontstond in fabrieken gemaakte voeding voor huisdieren en daarbij horende Big Pet Food. Nog steeds waren de hondenbrokken en de natte en droge kattenvoeding een handige manier om van de delen van plant of dier, die mensen liever zelf niet aten, af te komen. Dierenvoeding was (en is) een manier van restverwerking.
Inmiddels is pet food na een eeuw ontwikkeling perfect afgestemd op het type dier waarvoor het bedoeld is. En hoewel katten nog steeds af en toe een muisje verschalken en honden nog steeds (als je niet oplet) alle organische troep op straat consumeren, is die specialisatie niet voor niets: de blikjes en zakken bevatten ‘precies’ wat het beest nodig heeft.
Door steeds verdergaande antropomorfisme van huisdieren, ontsnapt dierenvoeding niet aan menselijke foodtrends. Dus moet hondenvoer bijvoorbeeld vegan zijn of duurzaam of mag het niet hyper processed zijn of moeten de honden op dezelfde diëten als hun baasjes. En zo wordt het huisdier geconfronteerd met de Better for you trend waarover ik de afgelopen jaren vaak in deze nieuwsbrief heb geschreven.
Dierenvoer met functional ingredients, adaptogens of CBD is al lang een feit.
De mushroom blend van Bark & Whiskers
Foodtrend: hondenhoreca en kattencafés
Heeft je trouwe viervoeter al eens een puppicino op? Of een pupsicle? Of kies je liever voor een vijf-gangen-tasting-menu? In korte tijd heeft hondenhoreca een plek verworven in de grote steden van de wereld.
Woordspelingen liggen altijd op de loer bij dit soort gelegenheden. Het Amsterdamse Woof and Me heeft bijvoorbeeld een Claw.b Sandwich, een Beagle Benedict en een Corgissant op het menu staan. In Brazilië pakken ze het iets simpeler aan, daar wordt het woord Picolé (waterijsje) verbasterd tot Dog-lé bij een ijssalon in Copacabana. De bekende en snel groeiende ijsformule Salt & Straw uit de VS kiest ervoor om haar hondenijsje ‘Pup Cup’ te noemen.
Een andere ontwikkeling die dichtbij de horeca blijft en past bij de trend van ont-koken (zie vorige nieuwsbrief) zijn dierensnacks voor thuis ontwikkeld door topchefs (die normaal voor mensen koken), zoals Made by Nacho door Bobby Flay. Ook zijn er private chefs voor honden, zoals blijkt uit het artikel van Jonas Kooyman in het NRC over de toypoedel als status symbool:
Daarnaast bezorgt een ‘dogchef’ eens per week speciaal bereide maaltijden voor een week, „omdat Beyo een moeilijke eter is.”
Een vreemde eend in de bijt zijn de zogenaamde kattencafés, zoals Pebbles Kitty Café in Rotterdam, daar mag je alleen knuffelen met de reeds aanwezige huispoezen en is het niet de bedoeling dat je je eigen Minoes meeneemt.
Woof and Me in Amsterdam met uiteraard een puppuccino (spelling varieert)
Verder lezen en luisteren: huisdier als kind
Als verslaggever van de snobby stadse inwoners kan Jonas Kooyman natuurlijk niet om de ‘pet parents’ heen. Naast bovengenoemd artikel over toypoedels komen op zijn Instagram account genoeg absurde hondenontboezemingen voorbij.
Lees ook dit fijne artikel in het Parool over de hondenspa Hotdoghouse in Amsterdam Zuid.
Wil je nog wat dieper in het dierenvoer konijnenhol duiken, dan raad ik je twee podcasts aan. Deze van Proof over of je beter zelf voor je hond kunt koken of ‘gewoon’ brokjes moet geven. En deze van Slate over de vermeende duurzaamheid van de nieuwe generatie dierenvoeding.
Huisdierenliefde op het insta account van de Havermelkelite
Waar is Gijsbregt: jureren voor de Entree Awards
Mijn agenda voor de nazomer en herfst is altijd ramvol. Met gelukkig veel geweldige dingen, zoals een trip naar Parijs (restaurants zijn al geboekt) en begin november een lezing over AI en food, samen met Arne Mosselman van ainigma.
Het najaar betekent ook al voor de vijfde keer jurybezoeken voor de Entree Awards. Voor het tweede jaar op rij is mijn categorie Restobars en ga ik samen met Maartje Nelissen op pad. Lees hier alles over onze vijf nominaties.
Vooraf aan de Entree Awards doen wij, dit jaar voor het eerst, een podcast miniserie over vijf horecatrends, die komt vanaf eind oktober online. Dus abonneer je in je favoriete podcast apps op Bekt Lekker de podcast.
Over jureren gesproken, ik zat ook in de jury van Texel Culinair en was dus eind september een paar dagen op het Waddeneiland. Alles wat ik op dit food festival at, kan je hier terug zien.
Tips: Henk de Cocker
Ik ben benieuwd of het jullie inmiddels opgevallen is, dat ik zelf geen huisdieren heb, al mag dat mijn tips natuurlijk niet beïnvloeden. Ik ben fan van de producten van Henk de Cocker, die gemaakt worden door voormalig eigenares van Restaurant Sans Frou Frou in Rotterdam.
De nadruk ligt nu hotelpakketten voor honden. Inmiddels levert ze aan Winselerhof (in Landgraaf), Hoxton Amsterdam Herengracht, Hoxton Lloyd Amsterdam en Hotel de Witte Lelie in Antwerpen. En voor kerst komt ze weer met speciale honden kerstpakketten op onder meer de Rotterdamse Oogstmarkt.
Het kerstpakket van Henk de Cocker uit 2022
Duurzame dierenwereld?
Net als dieren eten is dieren houden niet duurzaam. Ik zou willen dat ik het anders kon verwoorden, maar dat gaat helaas niet. In de woorden van Milieu Centraal: het meest duurzame huisdier is geen huisdier. Gelukkig zijn er veel dingen die je als baasje wel kan doen, zoals kiezen voor kleinere beesten (hoi toypoedel) of voor planteneters (zoals konijnen).
Langzaam aan komen er steeds meer duurzame alternatieven voor dierenvoer, hoewel die - vooral als het om proteïnen afkomstig van andere dieren gaat - nog relatief weinig impact hebben.
De belangrijkste ontwikkeling is die van vegan hondenvoer. Honden zijn (in tegenstelling tot katten) omnivoor en kunnen dus een plantaardig dieet volgen. Het enige nadeel is dat wij als mensen zo veel vlees eten, dat er nog steeds veel vleesresten overblijven, daarvoor moeten we dan maar een andere bestemming dan dierenvoeding verzinnen.
Als jij deze nieuwsbrief interessant vindt, hou hem dan niet voor jezelf, maar deel hem met andere food liefhebbers en verbind hen zo aan deze trends over eten, drinken en hospitality.
Heb jij tips over de perfecte kattensnack of hondenhoreca, stuur me een berichtje, via mijn social media of op gijsbregt@brightguys.nl.
Wil je meer weten over mij, check dan diezelfde social media of deze bio op mijn site.
Tot snel weer.
Cheers,
Gijsbregt
Foodvideo: Woof and Me
Al eerder genoemd in deze editie van Gijsbregt fileert: Woof and Me. TikTok laat het graag aan jullie zien.
Enable 3rd party cookies or use another browser
Zo opent er op dierendag in Rotterdam een volledig geoutilleerde premium slager die alleen maar ‘vlees’ van de Vegetarische Slager verkoopt.
In de VS staat het eten dat huisdieren eten gelijk aan al het eten in Frankrijk (een 1/4 van wat mensen eten) en betreft dit een branche van $50 miljard per jaar (voor alle huisdieren), in Nederland zou dit op basis van mijn eigen berekeningen gaan om ruim 3 miljard euro’s (voor honden en katten) per jaar.
En kocht General Mills voor meer dan een miljard Pet Food divisie van Tyson.