Speciaal voor professionals in de wereld van food, drinks en hospitality maakten Arne Mosselman (expert in generative AI) en ik (food trendwatcher) een trendpresentatie over AI en food. We hebben deze presentatie gegeven voor een groep professionals zoals jij en de reacties waren lovend, zowel vanwege de voorbeelden als vanwege de op maat gemaakte AI tool die we live testen met het publiek. Wil jij ook weten wat AI voor jou gaat betekenen, neem dan contact met mij op via gijsbregt@brightguys.nl.
Hey,
Toen ik ruim drie jaar geleden aanstalten maakte om met deze nieuwsbrief te beginnen, sprak ik bestseller auteur Yuri van Geest. Hij zei: je moet het over fuzzy logic, machine learning en AI hebben, dat gaat heel groot worden de komende jaren. Van die drie termen kende ik alleen AI en sindsdien heb ik mijn ogen en oren open gehouden voor kunstmatige intelligentie rondom eten en drinken.
Tot precies een jaar geleden bestond mijn verzameling over AI vooral uit lastig te begrijpen toevoegingen aan complexe processen in eten en drinken: manieren om ingrediënten slimmer te ontwikkelen bijvoorbeeld of software om met big data het vullen van de schappen in een supermarkt te voorspellen. En geregeld ging het over dat er ooit robots zouden zijn. Met andere woorden: AI was saai.
Een jaar geleden kwam ChatGPT beschikbaar voor het grote publiek en ineens was AI sexy. Spannend misschien wel. Bij Thuisbezorgd bestellen via AI? Het kan (bijna). In de drivethru je order doorgeven zonder menselijke tussenkomst? Zeer succesvol in de VS. ChatGPT vragen je nieuwe smaak cola te maken? Kinderspel.
Er zijn veel meer tinten grijs dan de AI van voor ChatGPT en die van erna. Toch houd ik op hoofdlijnen deze onderverdeling aan bij mijn twee foodtrends hieronder.
foodtrend 1: AI in je apparaten (saaie AI)
foodtrend 2: AI om mee te praten (sexy AI)
verder lezen en luisteren: een goede 🇺🇸 nieuwsbrief over AI en food en miniserie van Bekt Lekker de podcast met Entree Magazine
waar is Gijsbregt: lezingen geven (ook over food & AI)
foodtip: hier eet je tijdens kerst buiten de deur 🎄
foodvideo: bestellen bij de McDonalds met AI, what could go wrong… 🍔
Cheers,
Gijsbregt
🍴Heeft iemand je deze nieuwsbrief doorgestuurd, schrijf je dan in: mijn volgende editie is de speciale 2024 trends aflevering. Die wil je niet missen.🍴
Foodtrend: AI in je apparaten (saaie AI)
Stel je hebt een prullenbak die meet wat je weggooit in de keuken. Met die gedachte begonnen de oprichters van Orbisk hun startup om voedselverspilling tegen te gaan. Die prullenbak moet dan wel weten wat er weggegooid wordt. Enter AI, in het bijzonder computer vision. Die computer vision komt ook terug bij Chao een keukenapparaat dat je met AI helpt met thuis - in je eigen keuken - te koken (een uitdaging voor veel millennials en Gen Z’s, zoals jullie weten). De computer kijkt (en ruikt en voelt) ook mee bij de nieuwe generaties ovens en grills voor in de professionele keuken en voor thuis.
Kunstmatige intelligentie duikt in veel meer apparaten op. De meest opvallende zijn natuurlijk robots (zie ook deze editie van mijn nieuwsbrief over robots). Robots voor front of house (die aan bezorging doen in een restaurant of zelfs buiten de deur voor bezorgdiensten) worden al steeds meer gemeengoed. Robots voor back of house (in de keuken) komen ook steeds vaker voor. Flippy die patat frituurt, de robotarm die Korean Fried Chicken in het vet gooit, Autocado die avocado’s schilt en ontpit bij Chipotle en Spyce die de keuken van saladeketen Sweetgreen zelfs grotendeels robotiseert zijn opvallende voorbeelden1.
Ook zien we kitchen software die (mede) draait op AI, zoals Apicbase uit Gent. Zij gebruiken de AI om de verschillende werkstromen in de keuken slimmer te maken, bijvoorbeeld door goed in te schatten hoe veel gerechten er verkocht gaan worden.
Chao kijkt mee in je pan en geeft kookadvies
Foodtrend: AI om mee te praten (sexy AI)
Vorige maand sprak ik een ondernemer uit Limburg. Hij heeft een Nederlands sprekende chef en een aantal Oekraïense collega’s in de keuken. De communicatie in dit team loopt geheel via Google Translate. AI is allang in de horeca aanwezig, al is het vaak undercover.
De volgende generatie Generative AI wordt nu ingezet. Dat zijn zusjes van ChatGPT die maar op een ding gericht zijn: je bestelling aannemen bijvoorbeeld. Dit komt eraan volgens Thuisbezorgds CEO Jitse Groen en werkt al in de VS bij een flink deel van drivethrus. Je praat tegen de microfoon, maar er luistert geen mens, maar een machine. De machines moeten nog leren, zie onder bij de video, maar de resultaten zijn indrukwekkend. Er worden bij veel ketens al minder fouten door machines gemaakt dan door mensen. Ook regulier klantcontact ligt steeds vaker bij AI, zoals Doordash recent aankondigde. In de VS integreert OLO Soundhound2 in haar aanbod. Zo kan een van de grootste softwareleveranciers van de horeca iedereen straks helpen met ‘voice ordering’.
Ook in de ondersteunende taken komt generative AI naar voren. Personeelsplanning, marketing, sales, HR, coaching, training, social media of zoiets banaals als namen verzinnen voor een product of gerecht: ChatGPT en co zijn een welkome aanvulling.
Presto levert haar drivethru voice ordering oplossingen onder meer aan Carls Jr.
Verder lezen en luisteren: Future Market en Bekt Lekker x Entree
Geen niche zo niche of er bestaat een nieuwsbrief voor (of blog of podcast). De Future Market nieuwsbrief van Mike Lee richt zich helemaal op food en AI. De serie over generative AI is zeer de moeite waard.
Met Bekt Lekker hebben we het geregeld over AI (aflevering 18 en aflevering 30), maar nu hebben we wat anders bijzonders. Een miniserie samen met Entree Magazine over de laatste horecatrends. 5 afleveringen over onder meer restobars, hysterische horeca en cocktails. Altijd met een gast als expert zoals Ron Simpson of Anne de Buck.
Luister ze hier of lees mee op Entree Magazine.
Waar is Gijsbregt: lezingen geven over AI
Zoals gezegd, geef ik samen met Arne Mosselman lezingen over food en AI. De eerste was voor de leden van Grootkeuken Nederland en werd zeer goed ontvangen.
Ook een op maat gemaakte lezing + AI tool? Stuur me een mailtje.
Een echte foto en een AI gegenereerde foto. Kies maar…
Tips: it’s beginning to look a lot like christmas…
De Sint is nog niet eens in het land en toch heeft de Buik in drie van de vier steden alweer de ‘hier-eet-je-met-kerst-lijst’ voor 2023 gepubliceerd (de vierde komt eraan). Dus moet je nog reserveren, klik dan hier voor Amsterdam, Rotterdam en Utrecht. We vullen deze lijsten continu aan (en houd Den Haag in de gaten voor wanneer die daar online komt).
Kerst bij Maeve* in Utrecht wordt prachtig
Age of average
In de Bekt Lekker aflevering over AI ben ik diegene die een beetje sombert over deze ontwikkeling en is Maartje de enthousiasteling. Ook in de AI-lezing die ik met Arne geef speel ik die rol. Een rol, want de podcast is een show en onze lezing ook. Maar toch ligt die rol me wel. Ik ben allang niet meer de techno-optimist die ik vroeger was. Ik kijk met gepaste voorzichtigheid naar AI. En dat is niet de gespeelde angst van de Silicon Valley types over dat we straks geregeerd worden door robots.
Wat mij dwars zit zijn twee dingen3. Een: wat AI mij tot nu toe voorschotelt is gewoon zo saai. Ik citeer graag Will Bedingfield uit Wired: “A good rule of thumb is that the less crucial the content is, the more likely deep learning methods could be helpful.” AI content doet er gewoon niet zo toe. Het is voer voor The Age of Average van Alex Murell. Nu waren de eerste websites ook niet echt mooi en was de banaan van Hyves ook maar esthetisch matig. Dus deze bookmark ik hier even bij ‘generative AI in 2023’. Twee: we ontmensen steeds verder. Hoe meer we communiceren met computers, hoe minder we ons verhouden tot ‘echte’ mensen. Werken met Zoom of Teams, daten met Tinder of Bumble, eten bestellen met Uber Eats of via de drivethru, urenlang scherm kijken met TikTok of Netflix, nog even en we zien geen mensen meer. Dit is voer voor een andere nieuwsbrief, maar it’s a feature, not a bug. Deze technologie is zo ontworpen en dat geldt zeker voor AI.
Ter relativering, misschien moeten we deze ontwikkeling met een flinke korrel zout nemen. Net als de metaverse voor food en de flitsbezorgers.
Als jij deze nieuwsbrief interessant vindt, hou hem dan niet voor jezelf, maar deel hem met andere food liefhebbers en verbind hen zo aan deze trends over eten, drinken en hospitality.
Heb jij tips over AI in de horeca, in de foodproductie of in supermarkten, stuur me een berichtje, via mijn social media of op gijsbregt@brightguys.nl.
Wil je meer weten over mij, check dan diezelfde social media of deze bio op mijn site.
Tot snel weer.
Cheers,
Gijsbregt
Foodvideo: nog geen angst voor terminators
Skynet4 is nog niet zelfbewust zo veel is duidelijk na het zien van onderstaande TikTok, haar lach is wel aanstekelijk.
Enable 3rd party cookies or use another browser
Schattig al die namen voor robots, naast Spyce en Flippy hebben we ook nog, Chippy, Sippy en Rita (RIP).
Soundhound was altijd het minder bekende zusje van Shazam. Soundhound bood ineens de optie om liedjes waar je de naam niet van kende voor te neuriën en zo vulde het haar database met data van de menselijke stem.
Dat staat los van het overduidelijke: AI heeft vangrails en verkeersborden nodig. Zodat bijvoorbeeld dieetadviezen of recepten veilig worden.
Voor de nerds: het precieze citaat staat hier.