Hey hey,
De zomervakantie staat voor de deur. Twee jaar geleden maakte ik deze lijst met zeven zomertips (nog steeds prima actueel) en met
schreven we vorig jaar zomer dit artikel met tips.Maar nu is het dus zomer 2024 en trakteer ik jullie op maar liefst 21 tips verdeeld over 5 categorieën (artikelen / boeken / podcasts / restaurants / eigen werk). Afsluitend nog een poll, vul die vooral in.
Net als mijn allereerste nieuwsbrief is deze editie zonder plaatjes. Geheel tegen de tijd in, maar onderstaande tips zijn er niet minder om.
Niet vergeten: als je deze nieuwsbrief kreeg doorgestuurd van iemand, abonneer je dan op mij, net als meer dan 1.000 andere food professionals. Ik mail 1 keer per maand2en het gaat altijd over trends in food, drinks en hospitality die je echt niet wil missen.
Cheers,
Gijsbregt
Vooraf even deze boodschap.
Voor een keynote voor een van de grootste foodbedrijven ter wereld schetste ik recent de foodtrends van 2030 en verder. Een presentatie gericht op los laten, blik verruimen en deels op verontrusten en wakker schudden.
Ben jij met jouw bedrijf bezig met de impact van onder meer Ozempic, de verhouding tussen thuis en uit eten, nieuwe eetmomenten zoals de afternoon cold drink en de vraag of je business model nog wel stand houdt met de aanhoudende focus op prijs, terwijl de meeste kosten nog niet eens volledig ingeprijsd zijn?
Vraag mij dan voor een (board room) presentatie over de toekomst van food & drinks. Mail me hier of reply op deze mail.
En dan nu door naar alle zomertips.
Zomertips 1: drie goede artikelen die je wakker schudden
Vroeger las ik vooral veel boeken, nu luister ik vaak podcasts (beide komen hieronder aan bod), maar het liefst lees ik een goed geschreven artikel. Het mogen essays zijn of gewoon een goede analyse van iets wat de wereld op dit moment bezig houdt. Stuur me ook vooral jouw goede artikelen.
Hierbij drie artikelen met actuele food insights.
Fastfood is het nieuwe luxe. Nee dit is geen nieuwe editie van
over de volgende matcha hype of gevulde croissant, dit is een analyse waarom McDonald’s en consorten zo duur zijn geworden. De tegenreactie is al zichtbaar, menu’s van €5 bij de Burger King en KFC en €6 bij de Mac. Lees hier op Market Watch.Digitaal reserveren (net als digitaal daten) is al een paar jaar een drama. Ik heb er vaker over geschreven en over gesproken in de podcast, maar het einde van de online reserverings lijdensweg lijkt nog niet in zicht. The Atlantic schreef er een mooi artikel over en eerder pende The New Yorker het virtuele verdriet al scherp neer in een artikel met de veelzeggende titel: Why you can’t get a restaurant reservation.
NRC dook in de economie van boodschappen bezorgen. Daar worden nog steeds geen zwarte cijfers geschreven. Maar supermarkten kunnen niet om gemak (en beleving) heen omdat de consument steeds verder ontkookt. Deze recente cijfers uit de VS laten zien dat het Covid thuis koken al lang weer voorbij is.
Zomertips 2: drie boeken over eten
Mijn huis ligt weer vol met boeken, de iPad is beter om artikelen te lezen, maar boeken lees ik van papier. Ik bestel ze meestal via de Donner of loop er even binnen, maar kies vooral je eigen (lokale) boekwinkel uit als je deze boeken wil kopen.
Leven en eten in de grote stad. Wil je weten hoe de maatschappij, inclusief (uit) eten, radicaal veranderd is in deze eeuw dan kun je Jonas Kooyman’s ‘De Havermelkelite’ over Amsterdam of Simon Kuper’s ‘Impossible City’ over Parijs lezen. Leerzaam, maar je wordt er niet vrolijker van.
Toen ik ‘Mise’ door Mike Lee van
bestelde, dacht ik dat het een boek was, maar het is meer een stevig magazine met 4 toekomstscenario’s oplopend van 2033 tot 2067. De AI plaatjes die je ook in zijn nieuwsbrief vindt, doen pijn aan je ogen, maar zijn analyses zijn zeer de moeite waard.‘Filosofie van de kroeg’ is een behapbare pocket van Hans Schnitzler, kroegliefhebber en filosoof, zoals je wellicht kon raden. Voor de denkers en diepgravers onder jullie.
P.S. eind dit jaar komt het boek Food Journeys uit bij de Amsterdam University Press. Ik heb daarvoor een stevig essay geschreven dat aangevuld zal worden met beeldmateriaal. Binnenkort meer.
Zomertips 3: food podcasts luisteren
Bekt Lekker de Podcast seizoen 2 aflevering 1 gaat live op 16 juli, over minder dan een week dus. Heb je je nog niet ingeschreven voor onze nieuwsbrief, doe dat hier. Wil je nu alvast iets leuks luisteren, check dan een van deze 3 (food) podcasts.
99% invisible van Roman Mars is een zeer populaire podcast. De stem van Mars is een genot, maar de onderwerpen zijn ook altijd raak. Niet altijd over eten (deze over de verdwenen metro van Los Angeles is top), maar soms wel (zoals deze over de ‘garbage disposer’ of deze over ‘Mr. Yuk’).
Met Wouter Verkerk schreef ik in 2020 het boek ‘Horeca na corona’. Wouter is ook een podcast begonnen samen met Sergio Vyent, bekend als host van The Supper Club en van TV natuurlijk. Het zijn wekelijkse korte shows waarin hun (achter de schermen) kennis van gastvrijheid goed naar voren komt. Luister Sergio en Wouter hier.
Laat je niet afleiden door de ingewikkelde naam, want Le Club en Sommeljj is fijne podcast over wijn, wijn en nog eens wijn. Als je veel verstand van wijn hebt, kun je deze aanzetten tijdens het stofzuigen en genieten van de voortkabbelende gesprekken. Ben je een novice, dan is het opletten geblazen, want er wordt veel geduid en verteld.
Zomertips 4: restaurants
You come here for the food trends, you stay for the restaurant tips.
Althans dat wijzen de data uit. Geen punt, u vraagt, wij draaien.
Twee tips in Rotterdam: Bar Bù, twee maanden open is dit Frans-Chinese restaurant van de makers van River Bar, met mooie binnentuin. Villa van Waning, een espresso-wijnbar in oud rijksmonument op Zuid met een geweldige tuin/park, is eindelijk geopend, voorlopig alleen in de weekenden.
Drie tips in de overige Buik steden: het groente forward Triptyque in Wateringen (net buiten Den Haag) is een aanrader, in Utrecht staat Pitot hoog op mijn verlanglijstje en in Amsterdam eet ik van de week in Badcuyp.
Drie tips over de wereld: Westerns Laundry in Londen (noord, in Islington) heeft alles wat je van modern-English restaurant mag verwachten, hip zonder te proberen. Ik ben er zelf nog niet geweest, maar zeer betrouwbare bronnen zeggen dat Madunia op Ibiza geweldig is, dat kan ook niet anders met voormalig Rijks* chef Ivan Beusink. New York staat nog op de planning voor dit jaar, dan wil ik zeker langs bij het Cocodaq, de (te) trendy Korean Fried Chicken zaak in het Flat Iron District.
Zomertips 5: uit eigen werk
Zoals altijd tijd voor wat schaamteloze zelfpromotie ofwel wat heb ik zelf de laatste tijd geproduceerd?
Ik was te gast in ‘Cocktails & Spirits’, de podcast van Misja Vorstermans en Fjalar Goud, om over zomerdrankjes en drink trends te praten en we hadden het over de spritzificatie van de wereld en wat er na de Apérol Spritz komt. Ook in Entree Magazine schreef ik over al die spritzen.
Sinds twee jaar schrijven we met de Buik zes pagina’s over Rotterdamse restaurants in Gers! Magazine. Recent kwamen er 2 uit, een gewone editie en een special edition voor Verre Bergen. Voor die laatste liet ik mijn licht schijnen over de 10 zaken die de afgelopen 10 jaar de stad beter en sterker hebben gemaakt. Laat even weten als ik je die kan doorsturen.
We zitten midden in het festivalseizoen, maar voorafgaand eraan werd ik geïnterviewd door EB Live over de festivaltrends voor 2024. Check hier voor wat je deze zomer zult tegen komen (blz 42/43).
Afsluitend een fun fact: ik heb het meeste overlap in lezers met
en en meer overlap met dan met . Mocht je een van deze Substacks nog niet volgen, meteen doen.Als jij deze nieuwsbrief interessant vindt, hou hem dan niet voor jezelf, maar deel hem met andere food liefhebbers en verbind hen zo aan deze trends over eten, drinken en hospitality.
Heb jij nog zomertips voor mij? Laat het weten via mijn social media (ik zit ook op Threads) of op gijsbregt@brightguys.nl.
Wil je meer weten over mij, check dan diezelfde social media of deze bio op mijn site.Â
Tot de volgende editie (vul de poll in, voor invloed op het onderwerp).
Cheers,
Gijsbregt