#63 it's the experience, st🤓pid
11 manieren om zelf beleving toe te voegen aan je zaak of product
Hey hey,
Toen ik nog op de Erasmusuniversiteit zat, leerde ik over de Experience Economy van Pine en Gilmore. Hun gezaghebbende theorie is dat we - als economie - ‘upgraden’ van goederen, langs producten, via service, naar niveau 4: beleving.
25 jaar later staat de experience economy nog als een huis. Sterker nog er is een renaissance aan de gang: retail- en horecaconcepten gaan op dit moment all in op experience.
Dat is goed te verklaren: we maken namelijk nauwelijks meer wat mee in onze levens1. We hoeven niets meer: niet te jagen, niet te sjouwen, niet te onderhandelen, niet meer naar de winkel, niet meer naar ons werk. En we kunnen niks meer: geen huis meer kopen en zelfs liefde of een auto ligt buiten bereik. Alles wat spannend is of anders is effectief uit ons leven gebannen. Dus zoeken we (gereguleerde) spanning in onze vrije tijd. BBQ-en op open vuur in de tuin, karaoke met collega’s, in de rij staan voor de nieuwste croissant, een cocktail drinken in een hysterische horecazaak of streetfood eten uit een ‘ver’ land op de vintage kledingmarkt.
Reizen, eten (steeds vaker) en drinken, dansen en winkelen (steeds minder), bieden de uitweg vanachter onze schermen en schermpjes. Het is microdosing op de red pill uit The Matrix. Het zijn onze brood en spelen. Dat betekent dat het hoog tijd is voor verdieping in beleving.
Daarom heb ik in deze nieuwsbrief voor jullie de volgende onderwerpen:
Experiential everything: 11 manieren om beleving toe te voegen
Verder lezen: over de experience economy van Gilmore & Pine
Waar is Gijsbregt: foodtrendtours (= beleving) organiseren
Foodtip: beste plekken aan de (keuken)bar (met beleving)
Foodvideo: Zhangliang Malatang is de fast casual beleving van dit moment
Niet vergeten: als je deze nieuwsbrief kreeg doorgestuurd van iemand, abonneer je dan, ik mail 1 keer per maand en het gaat altijd over trends in food, drinks en hospitality die je echt niet wil missen.
Cheers,
Gijsbregt
📩 Stuur mij door, dan kan iemand anders ook eens wat beleven 📩
Experiential everything: 11 manieren om beleving toe te voegen
Deze elf manieren van beleving hebben voor mij één belangrijk gezamenlijk element: don’t try this at home. Ofwel, dingen die we thuis niet kunnen, zoeken we op buiten de deur2 (en dan nemen we ze soms weer mee naar huis).
Bij elke manier vind je links, klik die vooral aan voor meer concrete voorbeelden.
over the top: van hysterische horeca tot clubstaurants, van tafelbereidingen tot cocktail bubble guns, maar ook eten en drinken met texturen, zien en gezien worden en dat allemaal op TikTok en Instagram zetten;
authentic: geen woord dat minder zegt in de wereld van retail en horeca dan authentiek, maar toch, als het dan écht authentiek is, willen we er allemaal heen. Voor mij zijn dit zaken die gerund worden door de eigenaar, die ook nog eens kan koken of verstand van haar producten heeft, denk aan een restobar;
gastbeleving en hospitality: nee de klant (of gast) is geen koning meer, dat tijdperk zijn we voorbij. Echte beleving is, dat zij weten wat jij wil, zonder dat je het zelf weet, nee durven zeggen, oprecht zijn (zie hierboven), ritme van de avond snappen, ontzorgen en zo een tijdloos bijna spiritueel moment creëren;
ambacht voor je neus: we blijven nog even bij de mensen die voor beleving zorgen, in dit geval de professionals die iets voor je neus bereiden: cocktails shaken door de bartender, een magic bij de barista of al je gerechten bij de chef in de open keuken;
zelf (mee)doen: leren wijn proeven bij een prijswinnende wijnbar of weten waarnaar goede sterke drank smaakt met ervaren bartenders, keukentrucs leren van goede chefs, koffie leren zetten, brood leren bakken of meedraaien in een sterrenkeuken: meedoen = beleven;
non food activities (en food bij non-food): eatertainment is terug van weg geweest. Karaoke, schilderen, muziek, goochelen, variété en natuurlijk DJ’s (tijdens eten), arcades, gaming, spelletjes, quizen, sporten, standup (tijdens drinken). Het restaurant wordt een club of festival en vice versa;
alle zintuigen: op je sharing plate en in je glas eet je vooral met je ogen (en een beetje met je smaakpapillen), de inrichting van de zaak is ook steeds meer een feest voor je ogen, nu komen daar je oren en je neus bij. Vooral écht goede op maat gemaakte playlists maken een groei door. Inclusief linkje om thuis te luisteren op Spotify. Ook ruiken zaken steeds meer eigen en ook die geur kan je steeds vaker mee naar huis nemen (herinnert u zich Abercrombie & Fitch nog);
bijzondere locaties: onder water, in een theater, in een zeppelin, op een vulkaan, in het bos, de appelgaard of de weiden met koeien of op een vuurtoreneiland, een boot, boven het podium van een festival of, enfin, overal eigenlijk;
newness: geen enkele beleving doet het de laatste paar jaar zo goed als schaarste en nieuwheid. Zit jij ergens als eerste? Heb jij schoenen die niemand anders heeft? Proef jij de croissant du jour? Dan ben je uniek en heb je een beleving te pakken. Deze forever news cycle is essentieel voor (TikTok)rijen en zorgt ervoor dat retail en horeca gelijk optrekken als het gaat om drops, collaborations en pop-ups. Nog even en een vast menu of klassieker bestaat niet meer3;
celeb influence: beleving creëren door BN-ers te verbinden aan je zaak is geen uigemaakte (uhm) zaak. Na de Mr. Beast Burger was het wachten op een Nederlandse variant. Club Claar en Bar Basta van Marco van Basten en co zijn een goed begin, maar FC Kip van Jandino Asporaat zet elke dag rijen op de Coolsingel, daarmee indirect een extra element aan de beleving toevoegend;
(digital) customer journey: over dit onderwerp volgt nog een aparte editie van deze nieuwsbrief, want online beleving toevoegen kan tegenwoordig bijna op hetzelfde niveau als offline. Met name in eigen apps (zo houdt McDonald’s concerten in haar app) of door challenges, games, group buying (let op TikTok Shop) en meer.
Verder lezen: Gillmore & Pine
Het was voor mij verrassend hoe actueel het werk uit 1998(!) nog is. Lezen dus, dit artikel uit de Harvard Business Review heb je in een kwartier uit.
Mijn elf manieren om beleving toe te voegen passen perfect in het model van Gilmore & Pine
Waar is Gijsbregt: foodtrendtours organiseren
Afgelopen en komende maanden was/ben ik experiences aan het organiseren in Parijs, Brussel, Amsterdam, Rotterdam, Antwerpen, Utrecht en Berlijn.
Ik ben ervan overtuigd dat investeren in je klanten en collega’s verder gaat dan een mooie wedstrijd of concert kijken of aandachtig luisteren naar iemand die jou vertelt hoe de wereld in elkaar zit. Mijn visie op beleving is: kennis + proeven + goed gezelschap = inspiratie.
Daarbij is goede curatie essentieel: je moet de juiste thema’s bespreken op de juiste plekken komen, met de juiste mensen. Stuur me even een berichtje (kan gewoon als reply op deze email of door hier op te klikken) als je wil dat ik meedenk over hoe jij je klanten of collega’s iets zinnigs, lekkers en gezelligs meegeeft.
Een iets andere briefing deze keer: een dag vintage shoppen (en lekker eten) in Utrecht met mijn neef (dit was bij Benjamins, wat een topzaak)
Tip: 3x een topbeleving aan de keukenbar
Het afgelopen jaar heb ik het meest de plekjes aan de bar bij Troef en River Bar geadviseerd, als mensen mij om restauranttips vroegen. Power restos, die niet toevallig beide genomineerd waren voor de categorie restobar waarvoor ik al voor het tweede jaar op rij jureerde. Alle 10 de nominaties zijn de moeite waard: bekijk ze hier: 2022 en 2023.
Hieronder drie andere tips om te genieten van eten, drinken, gastvrijheid en spektakel in de keuken:
Le 203 (Brussel): klein zaakje in de wijk St. Gilles neemt geen reserveringen aan dus wees op tijd. Menu is betaalbaar en origineel. Hier is de pas meteen ook je tafel (dus niet achterin gaan zitten);
Tribeca (Heeze): Jan Sobecki heeft een ‘keukenkamer’ en daar zitten is puur theater, met twee-sterren-gerechten op je bord, chefs voor je neus en sommeliers in de coulissen;
Le Servan (Parijs): in mijn top 9 van beste eetervaringen van 2023, ga links voor aan de bar zitten, dan kijk je precies de keuken in én krijg je alles van de bar mee.
Aan de bar bij Le Servan kijk je zo de keuken in
Vooraf betalen voor (convenience X experience)
Enkele jaren geleden bedacht ik de horecazandloper, een model dat liet zien dat horeca zich weg van het midden ontwikkelde, omhoog naar meer service (hoge prijs) en naar beneden naar meer automatisering (lage prijs). Dit model geldt net zo goed voor retail, voor travel en nog voor veel meer branches.
Het is alleen deels een valse tegenstelling. Want de nieuwe topbedrijven (in welke branche dan ook) verbinden juist experience (vaak bovenin de zandloper) met convenience (vaak onderin de zandloper). Daarin is de (digitale) customer journey essentieel. Een tweede reden waarom die digitale route zo belangrijk is, betreft het vermarkten van de experience. Een horeca- (of retail)beleving kan je zien als een eenmalig evenement en kan dan alszodanig verkocht worden, met een ticket, dat vooraf betaald wordt4.
Het vooraf verkopen van horeca of retail laat zien dat de ontwikkeling rondom eten en drinken volgens Gilmore & Pine voltooid is: je betaalt nu vooraf, net zo als voor een klassieke beleving, zoals een sportwedstrijd, concert of bioscoopbezoek.
Als jij deze nieuwsbrief interessant vindt, hou hem dan niet voor jezelf, maar deel hem met andere food liefhebbers en verbind hen zo aan deze trends over eten, drinken en hospitality.
Welke vorm van beleving of plek met fantastische experience heb ik gemist? Laat het weten via mijn social media (ik zit ook op Threads) of op gijsbregt@brightguys.nl.
Wil je meer weten over mij, check dan diezelfde social media of deze bio op mijn site.
Tot de volgende editie, ik ben bezig met een over foodmedia in Nederland.
Cheers,
Gijsbregt
Foodvideo: zelf (mee)doen
Zelf kiezen is een ultieme Gen Z hack voor retail en foodservice. Maak je eigen soep, sandwich, koffie of bubbletea. Nou ja, maak hem zoals je vrienden zeggen of zoals de influencer op TikTok zegt dat je hem moet hebben. Het Chinese Zhangliang Malatang heeft dit heel goed door. Nu ook in Rotterdam.
Enable 3rd party cookies or use another browser
Onze Westerse levens, dit is geen oproep tot oorlog, onlusten of conservatisme.
De pandemie heeft dit versterkt: we kunnen blijkbaar thuis veel meer dan we dachten, van broodbakken tot goede wijnen schenken, dus de horeca moe(s)t een tandje bijschakelen.
Of je doet het allebei. Een mooi voorbeeld is het nieuwe RIJKS, met een classic menu én een next menu.
Ook convenience wordt steeds vaker vooraf afgerekend overigens, via delivery of preorder en pickup.